Ofensivă totală pentru tilu. S-a reluat Liga 1!

Pentru chibiții din România perioada cea mai grea a trecut. La sfârșitul acestei săptămâni Liga 1 a repornit la drum, cu ultimele patru etape ale sezonului regulat. Apoi, împărțit în două, clasamentul își va definitiva structura la capătul meciurilor din play-of și play-aut. Fie și numai prin prisma ierarhizării de la finalul lui 2017 CFR Cluj pornește cu prima șansă în cursa pentru titlul național, al patrulea din istoria clubului, dacă trupa din Gruia va triumfa. După o primă parte în care au ”defilat” cu jucători transferați de la echipe din ligi inferioare, sau retrogradați cu echipele lor din sezonul anterior, oficialii vișiniilor au înțeles că e nevoie de investiții pentru a se menține în lupta pentru titlu.

Noi veniții s-au integrat perfect
Costache, Ioniță și Mailat sunt jucătorii care s-au integrat cel mai bine dintre cei șase fotbaliști achiziționați de CFR în această iarnă. Am fi tentați să spunem, în procente, că rata de succes este de doar 50%. Însă, dacă adăugăm aici evoluțiile apreciate ale brazilianului Gilvan și ale lui Bordeianu, rata de succes urcă vertiginos spre 80%. Doar George Țucudean, al doilea golgheter al Ligii 1, pare să aibă nevoie de o perioadă ceva mai mare de adaptare. ”Ioniţă şi Mailat parcă joacă de o viață la CFR.

Costache s-a adaptat foarte bine, Bordeianu și Gilvan au jucat și ei foarte bine. Sunt mulțumit de toți fotbaliștii pe care i-am adus. Sper să joace la fel şi în meciurile oficiale”, și-a lăudat Dan Petrescu noile bijuterii. Concret, fostul dinamovist pentru care feroviarii au plătit 800.000 de euro, Valentin Costache, a fost al doilea golgheter al CFR-ului în amicalele din Spania, cu trei reușite. Mailat și Ioniță au marcat și ei câte două goluri. Dintre ”veterani” s-a remarcat Ciprian Deac cu 6 goluri marcate și Alexandru Păun cu două reușite. Vedetele din ofensiva lui Dan Petrescu, Billel Omrani și Ibrahima Balde au marcat câte un singur gol, exact atât cât a marcat și Marius Coman, atacantul ținut în lot doar pentru că se încadrează în regula jucătorului sub 21 de ani.

Foto: Dan Bodea

După investiții de aproximativ 2.500.000 de euro (suma nu este oficială), pentru achiziționarea lui Costache, Ioniță, Țucudean și Bordeianu, antrenorul plătit regește pentru un campionat mediocru precum Liga 1, Dan Petrescu, și-a remodelat la rândul lui, puțin, discursul după ce Iuliu Mureșan i-a trasat ”discret” primul obiectiv. ”Am câștigat șase partide amicale, golaveraj 20 la 1. Avem cea mai bună apărare din Liga 1 și am întărit partea ofensiva prin transferurile făcute.

Sper ca din prima etapă să începem cu victorie, fără gol primit”, a spus oficialul CFR-ului, Iuliu Mureșan, după cantonamentul din Spania. ”Clubul a făcut eforturi extraordinare și trebuie apreciat. Presiunea e mai mare acum decât la începutul campionatului, pentru că au fost aduși jucători pe bani. Înainte, toți jucătorii au fost aduși liberi. Presiunea a crescut cu aducerea acestor jucători”, este declarația antrenorului Dan Petrescu, prin care pare să-și asume statutul de favorit la câștigarea campionatului.

Urko ”sacrificat”, Balde și Omrani mai au o șansă
CFR a terminat anul 2017 având un golgheter, Emmanuel Culio, incapabil să înscrie din acțiune, dar expert în fructificarea loviturilor de pedeapsă. Eficacitatea argentinianului este de invidiat, în contextul în care a fructificat 100% toate șansele de gol pe care le-a avut. Al doilea marcator a fost spaniolul Urko Vera (cu 5 reușite, toate din acțiune), un basc de 30 de ani care a adunat în întreaga ”carieră” 92 de minute în prima ligă spaniolă. Urko a început titular sezonul la CFR, dar a fost retras pe bancă pentru a le face loc ”vedetelor” Balde și Omrani.

Anii petrecuți în ligile inferioare ale Spaniei nu reprezintă o premisă optimistă pentru valorificarea unui fotbalist care a ajuns la CFR din postura de jucător retrogradat în Segunda B (al treilea eșalon fotbalistic al Spaniei). Astfel, șefii din Gruia și Dan petrescu au decis să ”scape” de spaniol pentru a le mai da o șansă lui Omrani și Balde, ambii marcatori a câte 4 goluri în 17, respectiv 11 apariții în Liga 1. Până la sfârșitul campionatului în curs Urko Vera va juca la Astra Giurgiu, urmând să se întoarcă la CFR, la vară, doar pentru a fi redirecționat către un alt club, sau pentru a i se rezilia contractul.

Rezultatele CFR-ului în cantonamentul din Spania
În cele șase meciuri test disputate în cantonamentul din Spania CFR-ul lui Dan Petrescu a arătat o poftă de gol net superioară celei din meciurile oficiale, disputate în primele 22 de etape din Liga 1. Feroviarii au marcat nu mai puțin de 20 de goluri (în meciuri), și au încasat unul singur, de la ocupanta locului 3 din Bundesliga Austriei, Rapid Viena (cea mai titrată echipă de club din țara ei, cu 40 de trofee câștigate – 26 de titluri și 14 cupe).

Cu alte cuvinte vișiniii au realizat o medie de 3,33 de goluri per meci, mai mult decât dublu față de reușitele din Liga 1 (1,59 de goluri per meci). E adevărat că în afară de Rapid Viena și echipa de tineret a Borussiei Monchengladbach niciun adversar nu s-a putut compara, nici valoric, nici tehnic, cu CFR-ul, dar apetitul ofensiv pare să indice o ușoară schimbare de atitudine a lui Dan Petrescu în abordarea jocurilor. Nu-i mai puțin adevărat că tot apărarea va fi punctul forte al feroviarilor. O arată foarte clar numărul de goluri încasate în amicale, unul singur!

CFR – CD Castellon 4-0
CFR – Rapid Viena 3-1
CFR – Monchengladbach U23 1-0
CFR – Videoton 3-0
CFR – FC Sfântul Gheorghe 6-0
CFR – Beijing Rehne 3-0

Liga 1, etapa a XXIII-a:
Vineri, 2 februarie
Sepsi OSK – ACS Poli 1-0
Viitorul – Astra Giurgiu 1-1
Sâmbătă, 3 februarie
FC Voluntari – CSM Iași 18:00
Gaz Metan – FCSB 20:45
Duminică, 4 februarie
FC Botoșani – Juventus 18:00
Dinamo – CSU Craiova 20:45
Luni, 5 februarie
CFR Cluj – Concordia 20:45

Toate partidele din partea a doua a sezonului 2017/2018 vor fi transmise în direct pe Digi Sport, Dolce Sport și Look TV.

Foto: Dan Bodea

”Clubul a făcut eforturi extraordinare și trebuie apreciat. Presiunea e mai mare acum decât la începutul campionatului, pentru că au fost aduși jucători pe bani. Înainte, toți jucătorii au fost aduși liberi. Presiunea a crescut cu aducerea acestor jucători”, Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu