Nu mai pot fi ignorați

Ciprian Deac are cele mai multe selecții dintre cei trei fotbaliști ai CFR-ului, convocați pentru amicalele României cu Chile și Finlanda / Foto: Dan Bodea

Evoluțiile bune și constanța de care au dat dovadă fotbaliștii CFR-ului în actualul campionat nu au rămas neobservate. Astfel, dintre cei șase jucători români cu apariții constante în primul 11 al lui Dan Petrescu (Andrei Mureșan, Cristian Manea, Alexandru Păun, Ciprian Deac, Ovidiu Hoban și George Țucudean), trei au fost convocați de selecționerul Cosmin Contra pentru amicalele pe care echipa națională a României le va susține în 24 martie, cu Israel (în delasare), respectiv în 27 martie cu Suedia, la Craiova. Doar principala urmăritoare în lupta pentru titlu, FCSB, dă mai mulți jucători naționalei (4) pentru această acțiune. Ciprian Deac, Cristian Manea și George Țucudean sunt cei trei CFR-iști convocați să lupte pentru România.

Manea revine după patru ani
Despre fundașul dreapta al liderului Ligii 1 se știe că este cel mai tânăr debutat din istoria echipei naționale a României. La data de 31 mai 2014, selecționerul din acele vremuri, Victor Pițurcă, îl arunca în luptă, încă din primul minut al unui amical cu Albania. Deși nu a avut caracter oficial, acel meci cu Albania a rămas unul de referință pentru Manea. Fotbalistul a debutat în tricoul naționale la 16 ani și 10 luni însă, avea să fie și ultimul lui meci sub tricolor.

Fotbalist polivalent, care poate evolua pe oricare dintre cele patru posturi din apărare, Manea s-a consacrat pe poziția de fundaș dreapta și era văzut de toată lumea drept înlocuitorul lui Dan Petrescu, antrenorul său de la CFR. Timpul a trecut, convocări a mai primit doar așa ca să fie acolo, în lot, dar n-a mai jucat pentru România. Manea are șansa de a îmbrăca din nou tricoul echipei naționale într-unul, sau poate în ambele amicale programate în această perioadă. ”Nu mi-a fost greu să aleg CFR Cluj. Când am primit oferta nu am stat pe gânduri, mai ales că antrenor este Dan Petrescu.

Foto: Dan Bodea

Pentru mine este o șansă foarte mare să revin în circuitul echipei naționale”, spunea Manea, în vara anului trecut, după transferul lui la CFR. Cristi Manea are concurență serioasă la națională. Fostul lui coleg de la Viitorul, Romario Benzar este văzut drept titularul postului de fundaș în banda dreaptă, iar veteranul Cristi Săpunaru este și el un fotbalist polivalent, folosit deseori chiar pe această poziție.

Deac și Țucudean au colaborat în ultimul ”oficial”
Pentru Ciprian Deac convocarea la echipa națională nu mai reprezintă o noutate. Chiar dacă nu a adunat decât 13 partide în tricoul tricolor, mijlocașul CFR-ului, la fel ca și colegii lui (Manea și Țucudean), nu mai putea fi ignorat de selecționer. De altfel, de la învestirea lui Contra în această funcție, fotbaliștii CFR-ului au fost prezențe constante la acțiunile echipei naționale.

Actualul selecționer l-a rechemat la națională pe Deac, ba chiar a ”riscat” trimițându-l în teren din primul minut al ultimului meci oficial al României, contra Danemarcei, din preliminariile pentru Cupa Mondială din Rusia. Fotbalistul CFR-ului a răsplătit încrederea acordată de selecționer și a marcat golul egalizator în minutul 88. Interesant este că la acea fază, Deac a fost ajutat să înscrie chiar de actualul lui coleg, Țucudean. Atacantul, care își făcea debutul la națională, a preluat pe piept o centrare, a tras la poartă, dar execuția lui a fost deviată până la Deac, acesta din urmă reușind să înscrie atunci primul gol în tricoul României.

Foto: Dan Bodea

O prezență constantă în echipa națională în 2010, Ciprian Deac a fost ”uitat” de foștii selecționeri. Șase ani trecuseră de la ultimul lui meci pentru România, până la data disputării partidei cu Danemarca. ”Eu nu mă consider așa bătrân, cred că mai pot juca destui ani la un nivel destul de ridicat. O să vă săturați de mine cât o să mă mai vedeți pe teren”, a punctat Deac, fotbalist care a împlinit 32 de ani la jumătatea lunii februarie.

Surpriză pentru Hoban
Dintre fotbaliștii convocați de Contra pentru amicalele cu Israel și Suedia lipsește, oarecum surprinzător, Ovidiu Hoban. Mijlocașul CFR-ist are cifre foarte bune de la revenirea în Liga 1. A jucat în 26 de partide în Liga 1, toate ca titular, fiind înlocuit de numai 4 ori. A marcat și 3 goluri pentru vișinii, dar aceste lucruri nu par să fi contat pentru Contra, în momentul în care a trimis telegramele de convocare. În cazul lui, probabil, factorul determinant a fost vârsta. Hoban va împlini anul acesta 3 de ani.

Însă, mijlocașul liderului din Liga 1 este unul dintre cei mai constanți și eficienți fotbaliști pe postul lui, din campionatul intern, astfel că, oricând poate reprezenta o soluție pentru Cosmin Contra, sau orice alt selecționer al României. Ovidiu Hoban a debutat la echipa națională în urmă cu 5 ani, la data de 6 aprilie 2013, într-un amical contra reprezentativei statului Trinidad & Tobago, câștigat de ”Tricolori” cu 4-0. A adunat în total 30 de prezențe sub tricolor și are un gol marcat. Ultimul meci la națională a fost amicalul cu Olanda, din 13 noiembrie anul trecut. România a pierdut acel meci test, scor 0-3, iar Hoban și Țucudean au fost folosiți din primul minut.

Jucătorii convocați de Cosmin Contra
Portari: Ciprian Tătărușanu, Silviu Lung, Florin Niță, Bogdan Lobonț
Fundași: Romario Benzar, Cristian Manea, Cosmin Moți, Cristian Săpunaru, Dragoș Grigore, Alin Toșca, Ionuț Nedelcearu, Nicușor Bancu
Mijlocași: Mihai Pintilii, Răzvan Marin, Alexandru Cicâldău, Nicolae Stanciu, Alexandru Chipciu, Dorin Rotariu, Paul Anton, Gheorghe Grozav, Dennis Man, Ciprian Deac, Alexandru Mitriță, Constantin Budescu
Atacanți: Claudiu Keșeru, George Țucudean

Distribuie:

Postaţi un comentariu