Majoretele de la Madness au nevoie de 3.000 de euro să reprezinte România la Campionatul European de Cheerleading din Bonn

Sunt tinere, frumoase, ambițioase și talentate și au șansa să reprezinte pentru prima dată România la Campionatul European de Cheerleading din Bonn. Însă mai au nevoie de 3.000 de euro pentru a putea face deplasarea în Germania. Antrenorii lor au decis să facă un apel de suflet la clujeni pentru a se asigura că elevele lor nu ratează această oportunitate.

Deși e weekend și poate colegii lor se relaxează pe o terasă sau la ștrand, 20 de adolescente, dar și un băiat, muncesc din greu la sala de antrenamente a Liceului Nicolae Bălcescu sub ochii atenți ai antrenoarelor. Sunt tinerii de la Clubul de Majorete Madness Cheerleaders care se pregătesc de zor pentru Campionatul European de la Bonn. Se repetă de zeci de ori o săritură până aterizarea iese perfect, se fac exerciții de mobilitate. Adolescenții iau foarte în serios antrenamentul. Motivul? Sunt prima echipă românească ce va participa la o competiție de cheerleading, o ramură aparte a majoretelor. Iar concursul care îi așteaptă nu e deloc ușor. ”Spre deosebire de majoretele tradiționale, cheerleading-ul înseamnă partea de majorete cu acrobații, piramide, lansări de persoane, deci partea cea mai spectaculoasă. Înseamnă performanță, un sport care a pornit din America și care încet-încet a ajuns și în România. Deși mai există și alte echipe și la nivel de Cluj și la nivel național, noi am obținut rezultatele cele mai bune și am fost calificați pentru a reprezenta România la acest concurs. La competiția de la Bonn vor fi majorete la un nivel pe care nu l-am mai văzut. Dacă până acum eram obișnuiți să fim și noi printre cei mai buni la majoretele tradiționale, acum ne vom întâlni cu sportivi de performanță în adevăratul sens al cuvântului. Cheerleading-ul presupune o bază foarte bună de gimnastică acrobatică și apoi se începe cu piramide, ridicări, aruncări. Noi suntem la prima participare și este o deplasare de inițiere”, explică coordonatorul grupului, instructorul Carmen Biriș.

Un mod de viață

Tinerii care practică acest sport sunt atrași de ineditul acestei ramuri. Antrenorii spun că este un sport care îmbină elementele de dezvoltare fizică, a musculaturii, cu mobilitatea și grația, dar și cu dansul, totul conducând la o dezvoltare foarte armonioasă atât a fetelor, cât și a băieților. Iar asta se vede cu ochiul liber și în cazul clujenilor care alcătuiesc echipa Madness Cheerleaders. ”Sunt la majorete de șase ani, iar la cheerleading de doi. Este un sport foarte interesant, îmi place mult lucrul în echipă. Este un sport greu și nou în România și noi încercăm să îl ducem la un nivel cât mai înalt. Așa că le transmit tuturor să ne susțină”, spune Anca, care are 16 ani. Colega ei Carmen, cu un an mai mare, face acest sport de opt ani la majorete tradiționale și tot de doi ani a venit și la cheerleading. ”La început a fost doar o joacă, dar încet-încet a început să îmi placă și să devină perfomanță. Acum e un mod de viață pe care nu mai pot să îl las. În primul rând e un sport de echipă și suntem mai mult decât coechipieri, suntem ca o familie. Este foarte energic, îmbină gimnastica și dansul. Îmi doresc foarte mult să ajungem la această competiție, deoarece suntem primii din România care mergem la un asemenea concurs. Ne-am pregătit în fiecare zi foarte intens și câte trei ore, și sperăm să facem o impresie bună”, spune Carmen.

Printre atâtea fete, cel mai nou din echipă este un băiat. ”Fac acest sport de opt luni sunt cel mai nou din echipă, dar e un sport care trebuie încercat și trebuie să te ții de treabă. Sora mea mai mică a tot insistat să vin să văd cum e. La început i-am spus că ce să caut eu acolo un băiat între fete că e un sport de fete, așa am văzut și în filme. Când am venit și am încercat m-am îndrăgosit de acest sport și acum îl practic cu drag deși antrenamentele sunt grele”, povestește Vlad care are 17 ani.

Echipa are nevoie de 3.000 de euro

Sportul cheerleading este un sport scump dacă vrei să faci performanță, ne explică antrenoarele. Asta pentru că ai nevoie de costume, de bani pentru deplasări la seminarii și concursuri. ”Noi desfășurăm această activitate de numai trei ani și pe partea de cheerleading este primul an în care am început să participăm la seminarii, la workshopuri, la conferințe și concursuri în afara țării, și asta presupune automat costuri mult mai ridicate. Până acum sponsorii noștri principali au fost părinții, dar deja am ajuns la un nivel de performanță la care dacă vrem să progresăm trebuie să facem aceste deplasări în exterior și performanța înseamnă costuri mai serioase”, explică instructorul Carmen Biriș. Și pentru competiția de la Bonn s-a apelat în principal la sprijinul părinților care au acoperit deja taxa de participare. ”Avem nevoie de circa 3.000 de euro ca să mergem la Bonn. Acești copii sunt implicați și la Campionatul European de Majorete Tradiționale și să suporți două campionate europene din buzunarul propriu într-un an e imposibil. De aceea ne-am gândit să cerem ajutor în a strânge acești bani, pentru că noi ca antrenori știm cât au muncit acești copii și chiar merită să nu rateze o asemenea oportunitate. Nu vom reuși să mergem dacă nu vom strânge acești bani. Mai avem la dispoziție o săptămână și jumătate ca să strângem acești bani”, mai spune Carmen.

La nivelul Clujului, echipa se confruntă cu dificultăți și în ceea ce privește spațiul pentru antrenamente. Există o singură sală potrivită, dar acolo nu au acces. ”Pentru partea de chearleading e mai dificil, pentru că ar trebui să avem acces la o bază de antrenament specifică pentru gimnastică. Ceea ce la nivel de Cluj este aproape imposibil. Există o singură sală și acolo au prioritate cluburile de gimnastică și nici pentru ele nu este suficient timp. Este important ca sala să fie foarte înaltă. pentru lansări și piramide avem nevoie de 6-10 m pentru ca să se poată lucra în condiții bune. Așa că facem antrenamente în diferite săli ale liceelor” explică instructoarea.

Cei care doresc ca visul tinerilor de a ajunge la Bonn să devină realitate pot face donații pentru Asociația Fan Club Majorete, CUI 28349206, RO74BTRL0130120539220000, Banca Transilvania Cluj. Iar mai multe informații puteți afla pe www.majoretemadness.wordpress.com.

Distribuie:

Postaţi un comentariu