Mai bine de atât nu se putea! Astrele s-au aliniat pentru CFR

Foto: Dan Bodea

CFR Cluj traversează o perioadă cu adevărat memorabilă. Este lideră în Liga 1, calificată în 16-imile Ligii Europa, așteaptă sacul cu bani de la UEFA (aproximativ 16 milioane de euro), ridicarea interdicției de a face transferuri și și-a securizat banca tehnică prelungindu-i contractul lui Dan Petrescu, până în 2021. Înglodată în datorii, campioana CFR era pe marginea prăpastiei la debutul în actualul sezon.

Cu pierderi financiare de aproximativ 20 de milioane de euro raportate la finalul anului 2018, clubul din Gruia nu avea altă variantă de ieșire din criză decât un parcurs ireproșabil în campania europeană. Și l-a reușit. Dan Petrescu și ai lui au asigurat clubului mai bine de 15 milioane de euro, din bonusurile oferite de UEFA și emoțiile s-au mai risipit. Dacă Sevilla (adversara feroviarilor în Liga Europa) pare o nucă prea tare până și pentru Dan Petrescu, în Liga 1 vișiniii nu au adversar.

Banul la ban trage
Nu este un secret pentru nimeni că potul cel mare în fotbalul european este calificarea în grupele UEFA Champions League. CFR nu a reușit această performanță, dar a scris istorie în grupele UEFA Europa League învingând pe Celtic Glasgow, Lazio Roma și Rennes (de două ori). Cele 12 puncte acumulate în grupa E a Ligii Europa, plus rezultatele anterioare din preliminariile Ligii Campionilor vor umple cu bani conturile grupării din Gruia. Dar, și mai important este că CFR-ul a atras atenția unor companii cu lichidități aproape nelimitate.

Astfel, au apărut și primele nume ce vor fi inscripționate pe tricourile de joc ale campionilor începând, probabil, cu această primăvară. Primul gigant despre care s-a vorbit pe la colțuri a fost Huawei. Însă, reprezentanții NTT Data sponsorul principal al CFR-ului în acest moment), au negat implicarea chinezilor în activitatea clubului feroviar. A rămas o chestiune de timp până când s-a vehiculat celălalt potențial finanțator, dispus să investească milioane de euro pentru a face din CFR o forță în fotbalul european.

Tesla pare să fie compania care va alimenta conturile clubului cu aproximativ 20 de milioane de euro în următorii trei ani. Informația nu a fost comentată de oficialii clubului CFR, dar a fost confirmată de reprezentanții rivale ”U”, club care a fost de asemenea în discuții cu producătorul de automobile electrice de înaltă performanță. Contractul de sponsorizare a fost semnat anul trecut, înainte de Crăciun, și va fi făcut public în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Salariu ireal pentru Petrescu și interdicție la transferuri
Decizia lui Dan Petrescu de a-și prelungi angajamentul cu CFR este în strânsă legătură cu noul sponsor, cu care clubul clujean a semnat un contract pentru următorii trei ani. Compania recunoscută la nivel mondial va oficializa colaborarea cu CFR în această lună, după sosirea echipei din cantonamentul din Spania.

Noul sponsor va asigura bugetul necesar pentru transferuri de top (după ce interdicția de a efectua achiziții va fi ridicată), și implicit obiective mărețe în cupele europene. Chiar dacă nu și-a încasat toate salariile, investițiile pe care Tesla le va face în clubul feroviar l-au determinat pe Dan Petrescu să-și ia gândul de la plecare. Aproximativ două milioane de euro va încasa, în funcție de performanțe, Dan Petrescu conform noului acord.

Între timp FRF a sancționat clubul clujean cu interdicție la transferuri din cauză că a încălcat fair-play-ul financiar (adică a cheltuit mult mai mult decât a încasat). TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) va lămuri litigiul dintre CFR și FRF abia la începutul lunii februarie, ceea ce înseamnă că Petrescu va pleca în cantonament cu lotul pe care îl are la dispoziție, mai puțin Andrei Mureșan, Răzvan Horj, Paulo Vinicius și Mihai Butean.

Cu excepția lui Vinicius, toți ceilalți jucători nu intrau oricum în planurile lui Petrescu, fiind cel mult soluții de rezervă. „Indiferent de hotărârea TAS, rămân la CFR! Dacă nu vom putea face achiziții voi lucra cu ceea ce am acum, lotul e oricum bun. Recunosc, însă, că m-aș bucura să putem face transferuri. Vom vedea ce se va hotărî la Lausanne. Până nu se soluționează treaba asta nu pleacă niciun jucător important, doar cei pe care oricum nu prea mă bazam”, a spus Dan Petrescu.

Cinci amicale în Spania
Liderul Ligii 1, CFR Cluj, va efectua în următoarea perioadă un stagiu de pregătire centralizată în localitatea Benidorm. Pentru pregătirea ultimei părți a campionatului Dan Petrescu își duce echipa în Spania. În cantonament vișiniii vor disputa și cinci meciuri amicale. Chiar dacă nu toate datele meciurilor nu au fost făcute publice, se știu adversarii feroviarilor din stagiul de pregătire.

Astfel, CFR-iștii vor întâlni gruparea austriacă Florisdorfer AC locul 14 în liga a doua din Austria). În primul meci test cu adevărat important trupa lui Petrescu vor înfrunta multipla campioană a Rusiei, ȚSKA Moscova. Vor urma amicalele cu Arminia Bielefeld (liderul din liga a doua a Germaniei) și cu Ferencvaros Budapesta, liderul la zi în prima divizie a Ungariei și cel mai titrat club de fotbal din țara vecină (31 de titluri naționale și 23 de Cupe).

În sfârșit, în ultimul meci test din stagiul de pregătire din Spania, CFR va întâlni un adversar pe cât de exotic, pe atât de important în fotbalul sud-american, CS Emelec, locul 4 în prima ligă din Ecuador. Partida dintre Emelec și CFR Cluj va avea loc pe 25 ianuarie, la Alicante. După acest joc, vișiniii vor reveni la Cluj-Napoca unde, pe 2 februarie vor înfrunta principala contracandidată la titlul național, FCSB. Tot acasă vor disputa feroviarii și manșa întâi din 16-imile Europa League, pe 20 februarie, contra multiplei câștigătoare a trofeului, FC Sevilla.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu