Liga a 2-a/Prima etapă, primul derby în Seria a II-a

Sâmbătă începe o nouă ediţie de campionat în Liga a 2-a, ediţie care strânge la start 13 echipe în seria I şi12 echipe în seria a II-a. Criza financiară, care a lovit multe cluburi în ultimul timp, a făcut ca această ediţie de campionat să strângă la start cele mai puţine echipe din istoria Ligii secunde. Astfel, sezonul 2013-2014 al Ligii a 2-a va începe fără trei nume grele, în seria I. Este vorba de FC Argeş, Delta Tulcea şi CS Otopeni iar din seria a II-a Luceafărul Oradea a considerat că nu mai poate face faţă cheltuielilor şi a preferat să renunţe la locul de Liga a 2-a şi să continue la judeţ.

În aceste condiţii FRF a venit cu o “găselniţă” socotită premieră în fotbalul românesc. Sistemul de disputare va cuprinde un tur şi un retur. Apoi primele 6 echipe vor juca în play-off, pentru promovarea în Liga I, în timp ce echipele de pe locurile 7-12 se vor bate pentru păstrarea locului în Liga II-a. În seria I însă, echipa de pe locul 13 va retrogrda direct.

ASA Târgu Mureş – CSM Râmnicu Vâlcea, derby-ul din etapa inaugurală

Prima etapă din seria a II-a aduce faţă în faţă două echipe care şi-au anunţat intenţiile de promovare în Liga1. Este vorba de ASA Târgu Mureş, echipă ce şi-a schimbat de curând denumirea din FCM şi care întâlneşte pe teren propriu pe CSM Râmnicu Vâlcea (fostă Damila Măciuca).

Mureşenii au investit foarte mult în această vară, având un buget considerabil pentru Liga a 2-a, cu un obiectiv declarat, promovarea. Un alt atu al ardelenilor ar fi ambiţia antrenorului Edi Iordănescu care dispune de câţiva jucători de reală clasă, cum ar fi Claudiu Bumba (revenit de la AS Roma) dar şi a unor fotbalişti cu vechi ştate în Liga 1, Onicaş, Patriche, Homei, Alaverdashvili.

De partea cealaltă antrenorul Claudiu Niculescu se bazează şi el pe câţiva jucători de perspectivă precum Matache, Bărbulescu, Negruţ ( aflat în pregătire toată vara cu Olimpia Satu Mare). Însă “piesa de rezistenţă” este fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin, membru în Comitetul Executiv, cooptat în staff-ul de conducere al clubului oltean.

Alte meciuri interesante din prima etapă a seriei a II-a sunt întâlnirile FC Bihor – UTA, altădată un derby regional în primul eşalon din fotbalul autohton, CSU Craiova – Gloria Bistriţa dar şi Olimpia Satu Mare – FC U Craiova, sătmărenii revenind în Liga secundă după șapte ani de „pribegie” cu mare foame de rezultate.

Program Liga a 2-a, Seria a II-a

Etapa 1

FC Bihor – UTA

Alro Slatina – FCM Rm. Vâlcea

Minerul Motru – CS Mioveni

CSU Craiova  – Gloria Bistrița

Olimpia Satu Mare – FC U Craiova

ASA Tg. Mureș – CSM Rm. Vâlcea

Regulile noului sistem competiţional:

– seria I are 13 echipe, seria a II-a 12 echipe
– la finalul sezonului regulat, echipa de pe locul 13 din seria I este retrogradată direct, iar restul de 12 echipe din ambele serii se împart în două: primele şase merg în play-off şi ultimele şase în play-out
– primele două clasate din fiecare serie de play-off promovează în Liga I
– ultimele trei clasate din fiecare seriei de play-out retrogradează în Liga a III-a
– în play-off şi play-out se intră doar cu punctele obţinute împotriva echipelor participante în turneele respective. Ex: locul 1 din sezonul regulat va intra cu punctele obţinute contra locurilor 2-6
– fiecare echipă va folosi minimum doi jucători Under 21 în acelaşi timp în teren
– numărul maxim de extracomunitari concomitent în teren este de trei
 

Distribuie:

Postaţi un comentariu