„Garda de onoare” nu moare şi nu se predă

Octavian Abrudan, Gabriel Giurgiu, Ioan Ovidiu Sabău, Alex Păcurar şi Dorin Goga au revenit acasă, la "U", pentru a duce echipa în elita fotbalului românesc / Foto: Dan Bodea

Din cele mai vechi timpuri au rămas în istorie replici ale unor lideri care au avut un efect de mobilizare, care au coincis cu victorii despre care s-au scris ode, cărţi. Un exemplu în acest sens este: „Garda moare, dar nu se predă!”. Aceste cuvinte memorabile ar fi aparținut, potrivit consemnărilor istorice, generalului Pierre Cambronne, șeful Gărzii lui Napoleon Bonaparte, și ar fi fost rostite în timpul bătăliei de la Waterloo, când francezilor, înconjurați, li s-a cerut să capituleze.

Expresia a rămas un simbol al luptei eroice, până la moarte a francezilor din Gardă, care au reușit să-l salveze pe împărat scoțându-l din încercuire. La 191 de ani distanţă, „U” Cluj îşi reîntregeşte „Vechea gardă”. Alexandru Păcurar, Gabriel Gurgiu, Dorin Goga şi Octavian Abrudan s-au întors la clubul la care au făcut primii paşi în fotbal. O „reunire” simbolică, un semn că tradiţia trebuie să meargă mai departe.

Vremea când „copiii” se întorc acasă
Nu mai este un secret pentru nimeni că timpul nu e de partea sportivilor de performanţă. Cei care investesc în sport, suporterii, nimeni nu pare să mai aibă răbdare să aştepte formarea unei echipe şi odată cu acest lucru şi rezultatele dorite. Noul director sportiv, Ioan Ovidiu Sabău nu este străin de acest lucru. „Moţul” ştie mai bine ca oricine că locul Universităţii este în elită, aşa că s-a pus pe treabă şi a mobilizat mare parte dintre oamenii pentru care „U” e mai mult decât o echipă.

Printre cei care au răspuns pozitiv la apelul fostului internaţional al României se numără Dorin Goga, Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan şi Alex Păcurar, patru fotbalişti care au crescut la „U”. Împreună au peste 500 de meciuri pentru Universitatea şi aproape 800 de partide la nivelul primului eşalon al fotbalului românesc. Ei reprezintă axul central pe care se va construi noua echipă a Universităţii. Abrudan evoluează fundaş central, Giurgiu este poziţionat ceva mai sus în teren, în centrul liniei mediene, iar Păcurar este play-maker-ul de la care se aşteaptă momentele de sclipire. Evident lui Goga îi revine sarcina de a fi principalul bombardier.

Toţi cei patru „veterani” şi-au propus să o ia de la zero, din liga a IV-a şi să ducă echipa lor de suflet în Liga 1. Matematica arată că acest lucru s-ar putea întâmpla, în 2019, anul în care „U” va împlini un veac de la atestarea oficială. „Din păcate eu nu am apucat să joc pentru Universitatea în prima ligă, aşa că, o astfel de performanţă ar fi un vis. Ştiu că obiectivul acesta este, să promovăm succesiv în eşaloanele superioare. Dacă se va întâmpla ca în 2019 să promovăm în Liga 1 şi eu să mai fiu jucător activ, ar fi cel mai frumos cadou pentru finalul unei cariere în care am câştigat tot ce puteam câştiga, pe plan intern, ca fotbalist”, a spus Giurgiu, omul care în momentul despărţirii de „U” era căpitanul echipei.

„Pentru mine <<U>> a însemnat întodeauna mult mai mult decât o echipă la care am jucat. Aici am crescut şi m-am consacrat ca şi fotbalist. Am primit foarte multe de la <<U>>, iar acum a venit vremea să întorc acest favor. Ştiu că această revenire a mea acasa, poate să coincidă şi cu sfârşitul carierei mele de fotbalist dar, mereu mi-am dorit ca ultimul meu meci oficial să fie în alb-negru”, a completat Alex Păcurar.

„Şeful” din iarbă
Un caz aparte îl reprezintă Octavian Abrudan. Ajuns la 32 de ani, fundaşul cu peste 200 de meciuri în prima ligă a acceptat o dublă provocare. Va fi şi jucător, dar şi „oficial” al clubului. „Restartul” Universităţii nu avea cum să-l lase indiferent. „E un nou început şi trebuie să punem umărul cu toţii, să construim ceva solid, o echipă care să parcurgă etapele fireşti, spre marea performanţă.

Am acceptat atât varianta de a evolua în teren, cât şi pe cea de <<oficial>>. Nu mi-am propus să mai joc un anumit număr de meciuri, sau de ani. Vreau să ajut acest club, care pe mine m-a ajutat să devin fotbalist. Ne-am întors şi eu şi Gabi, Alex şi Dorin, pentru că aici suntem acasă. Asta nu înseamnă că avem alt statut decât ceilalţi jucători. Ştim că în jurul nostru creşte o echipă de copii, dar ei sunt viitorul acestui simbol, iar noi trebuie să-i ajutăm să crească frumos.

Cum spunea Alex Păcurar: <<Copiii ăştia au foame de fotbal şi de afirmare, hai să-i ajutăm>>. Pentru asta ne-am întors, să ajutăm. Pe viitor sigur voi alege o poziţie în cadrul clubului. Mi s-a propus acest lucru şi îmi place idea, dar trebuie să facem treabă şi în teren”, a punctat Octavian Abrudan.

Premieră pentru istorie
La sfâştiul acestei săptămâni, pe 10 septembrie, suporterii Universităţii Cluj vor asista la o premieră istorică pentru Cluj-Napoca şi pentru „U”. Reveniţi în această stoamnă la Universitatea, Alex Păcurar şi Octavian Abrudan ar putea intra în istoria fotbalului clujean, în momentul în care vor bifa primele minute jucate pentru „U” Cluj în Liga a 4-a, lucru care se va întîmpla cel mai probabil în meciul contra Unirii Tritenii de Jos, din cadrul etapei a II-a a Ligii a IV-a.

Astfel, Păcurar şi Abrudan, dacă acesta din urmă se va hotărî să revină pe gazon, în calitate de jucător, vor fi primii fotbalişti clujeni care au evoluat pentru aceeași echipă, cazul de față, prima formație a Universității Cluj, în toate cele patru eșaloane ale fotbalului românesc! Alex Păcurar a debutat la prima echipă a “Șepcilor roșii” în 1999, a jucat pentru “U” Cluj un sezon în Divizia C, patru sezoane în Liga a 2-a și două sezoane în Liga 1, totalizînd peste 150 de meciuri și 40 de goluri marcate pentru “U”.

La fel ca și Păcurar, Giurgiu şi Abrudan au debutat la prima echipă a lui „U” în 1999 și au jucat pentru „Șepcile roșii” câte un sezon în Divizia C (un sezon), în Liga a 2-a (5 sezoane, Abrudan, respectiv 6 Giurgiu), Liga 1 (3 sezoane, Abrudan), totalizînd peste 120 de meciuri și 3 goluri marcate pentru „U” Cluj. Doar Gabi Giurgiu nu a apucat să îmbrace tricoul alb-negru în primul eşalon, fiind cedat în 2007 la Oţelul Galaţi.

9 trofee au în palmares cei patru fotbalişti. Păcurar, o Cupă şi o Supercupă cu Dinamo (în 2005), un titlu de campion şi o Supercupă a cucerit Giurgiu, cu Oţelul Galaţi (în 2011), un titlu de campion cu Milsami Orhei (2015) şi o Cupă cu Steaua (2011), are în CV Tavi Abrudan. Dorin Goga a cucerit Cupa în Israle, cu Ramat Gan (2013), titlul şi Cupa Georgiei cu Dinamo Tibilisi (2014)

Distribuie:

Postaţi un comentariu