Frăţia fotbalului

Roxana și Olivia Oprea

Probabil că unui suporter de fotbal dacă îi rosteşti nume precum Oprea, Buza, Sinka sau Boroş, nu reprezintă nume cu rezonanţă, dar cu siguranţă vor stârni admirație în rândul cunoscătorilor de fotbal feminin. Jucătoare pentru care s-a intonat imnul României atât la meciurile senioarelor cât și al junioarelor. Sunt fotbaliste care şi-au dat sufletul pe teren pentru acest foarte frumos sport!

Fotbalul, o „pasiune de familie”

Startul, istoriei recente, l-au dat surorile Oprea. Olivia și Roxana dunt și acum jucătoare nelipsite din rândul fotbalistelor care se luptă pentru calificarea la primul lor EURO, jucând împreună, 90 de minute, în meciul împotriva Albaniei, de la Mogoşoaia, scor 3-0. Provenite dintr-un puternic centru de fotbal feminin, CSS Târgoviște, cle două surori au ajuns să joace pentru echipe campioane în Europa. Olivia, fundaş lateral de meserie, a jucat în Liga Campionilor pentru Alma Ata (Kazachstan) și Olimpia Cluj (România). De ceva vreme Olivia joacă în campionatul Spaniei, preferatul ei, pentru Levante, cupanta locului 4 în ultima ediţie de campionat şi unde a mai jucat pentru Malaga.

Sora ei, Roxana, este portar şi a jucat pentru Amazones Dramas (campioana Greciei) și Simacek St. Polten (Campioana şi câştigătoare a Cupei în Austria). În prezent Roxana  îmbracă tricoul campioanei României, Olimpia Cluj, unde a strâns 3 meciuri în Liga Campionilor. Surorile fotbaliste au împreună nu mai puţin de 80 de meciuri în tricoul echipei naţionale a României – Olivia 60, iar Roxana 20 de partide.

Un alt cuplu este cel venit din capitala Banatului. Surorile Buză, Claudia şi Diana, căsătorită Panaite, au jucat ambele pentru naţionalele României de junioare U17 şi U19.

Claudia si Diana Buză

Claudia si Diana Buză

Claudia chiar a îmbrăcat şi tricoul primei reprezentative. Gemenele din Timişoara au pornit pe drumul performanţei de la Ripensia Timişoara şi au mai jucat de-a lungul vremi pentru CFR Timişoara, Real Craiova, Motorul Oradea și Sporting Craiova. Tot gemene sunt şi surorile Sinka. Monika şi Zsuzsana s-au afirmat pe plaiuri mureşene, City’us şi ASA Târgu Mureş fiind cluburile pentru care au evoluat în România.

Au cucerit în 2011 titlul de campioane naţionale şi Cupa României cu ASA. Au jucat fiecare atât la nivelul naţionalelor de junioare, cât şi pentru prima reprezentativă a ţării noastre. Monika a mai fost legitimată în Germania, la  Lubars, în 2 Bundesliga (liga a doua a Germaniei), în prezent fiind componentă a echipei SV Blau-Weiss Hohen Neuendorf. Susţinătoarea lor a fost şi este Maria Sinka, mama jucătoarelor.

„Nu am fost surprinsă fiindca de mici au vrut să joace fotbal, avându-l ca model pe fratele lor, şi el fotbalist. Le plăcea fotbalul, aşa că, le-am lăsat să aleagă acest sport. Şi nu regret. Au obţinut rezultate bune. Din păcate fiecare sport presupune şi anumite riscuri. Ambele fete ale mele au avut ruptură de ligiamente şi menisc. Din păcate cariera lor la nivel înalt s-a terminat poate umpic prea repede. Dar amintirile au rămas şi sunt bucuroasă că fetele mele au făcut ce le-a placut”, povesteşte mama celor două foste internaţionale.

Ultimul cuplu pe care îl prezentăm este şi cel mai recent apărut în fotbalul românesc.

Alina si Mădălina Boroș

Alina si Mădălina Boroș

Surorile Boroş sunt încă foarte tinere. Alina are 18 ani iar Paula Madălina are doar 16 ani. Au tot timpul să ajungă să joace şi pentru naţionala de senioare, fiind ambele extrem de talentate, conform opiniei selecţionerului Mirel Albon. În ultimele meciuri pentru România, Alina a marcat două goluri împotriva Armeniei, iar Madalina tot două goluri împotriva Elveţiei. Sunt componente de bază ale clubului ASA Târgu-Mureș, alături de care au câștigat Cupa României în sezonul precedent.

Cei mai celebri fraţi din lume şi de la noi

Fotbalul mondial, dar şi cel românesc, ne oferă, sau ne-a oferit exemple de fraţi care au scris istorie în Sortul Rege. Cel mai recent exemplu, în fotbalul intern, este cel al fraţilor Costea, Florin şi Mihai. Au fost doi dintre cei mai promiţători jucătorii ai fotbalului românesc din ultimii 15 ani, însă vieţile extrasportive au spulberat orice şansă ca ei să îşi mai atingă potenţialul. Florin devenea în 2009 golgeterul României, iar FC Porto, PSV Eindhoven şi FC Koln se băteau pe semnătura lui. Nemţii au oferit nu mai puţin de 4, 5 milioane de euro, însă patronul Craiovei, Adrian Mititelu a spus nu. Florin a ajuns până la urmă la Steaua, gratis, şi va rămâne în memoria suporterilor ca una dintre cele mai mari „ţepe” din istoria roş-albaştrilor. În prezent Florin joacă în liga a doua la CSM Râmnicu Vâlcea.

Mihai a debutat la Universitatea Craiova la 17 ani şi era considerat mult mai talentat decât fratele lui. Steaua a plătit 1, 4 milioane de euro pentru el, dar a ajuns  să evolueze la Al-Ittihad Kalba, mai întâi în liga secundă a Emiratelor Arabe Unite, după care a promovat în primul eşalon. Însă, de departe cel mai celebru cuplu de fraţi din fotbalul mondial de această dată, este cel al fraţilor Ronald şi Frank de Boer. Gemenii olandezi au evoluat împreună la 5 echipe: Ajax, Barcelona, Rangers, Al Rayyan și Al Shamal.

Frank era fundaș central şi unul dintre cei mai buni executanţi de lovituri libere din istoria fotbalului planetar. Ronald era un jucător polivalent, putând să evolueze ca mijlocaș, sau atacant. Au cucerit împreună Liga Campionilor cu Ajax în 1995. Frank este ceva mai titrat ca fratele său. Fundașul a fost atât căpitanul Barcelonei, cât şi al lui Ajax și al naționalei Olandei. În plus față de Ronald, a câștigat Cupa UEFA în 1992, cu Ajax.

[stextbox id=”custom”]

Calificarea la Euro se joacă la Cluj

Pentru turneul final al EURO 2017, la fotbal feminin, a mai rămas vacant un singur loc, pentru care „Tricolorele” se vor lupta cu prima reprezentativă a Portugaliei. Manşa tur este programată pe data de 21 octombrie, la Lisabona, iar returul pe 25 octombrie, la Cluj-Napoca. Partida din Portugalia va fi găzduită de „Estádio do Restelo” din Lisabona, fieful echipei de primă ligă C.F. Os Belenenses, de la ora locală 18.45 (20.45 ora României). Returul e programat pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, arena formației CFR Cluj, acolo unde România a obţinut două victorii, primele a unei reprezentative de fotbal a României (2-1 cu Ucraina, respectiv 5-0 cu Grecia), încheind meciurile din Grupa a 3-a preliminară pe locul doi. Meciul de la Cluj se va disputa la data amintită, de la ora 18.00.

[/stextbox]

Text: Patrice Podină,  Iulian Szekely

Distribuie:

Postaţi un comentariu