FOTO/ Squash, sportul „gulerelor albe”

Foto: Radu Hângănuț

Sfârşitul de săptămâna a adus la Cluj o competiţie sportivă mai puţin cunoscută în România dar care, conform organizatorilor prinde tot mai mult „teren”. Squash-ul este o formă de tenis şi, o disciplina sportivă practicată predominant de cei pe care i-am numi într-un limbaj americanizat, „gulerele albe”, adică persoane care ocupă poziţii înalte sau medii în lumea de afaceri şi în marile corporaţii.

Inventat de francezi, perfecţionat de englezi

Originile jocului squash se găsesc în Franţa secolului al XII-lea când băieţii şi fetele inventau diverse jocuri pe străzile satelor în care locuiau, lovind cu mingi improvizate în pereţi şi în uşile caselor. Mult mai târziu olandezii au inventat racheta şi astfel, s-a născut ceea ce astăzi numim tenis de câmp. Squash-ul s-a dezvoltat propriu-zis dintr-un joc numit „raquets”, practicat în închisorile din Franţa şi Anglia, ţară în care s-au definit primelor reguli de joc, la Şcoala Harrow, în apropierea Londrei. Tot englezii au au stabilit şi standardele de joc şi de teren pe plan internaţional. Astăzi, squash-ul se bucură de o popularitate sporită în ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Pakistan sau Egipt, dar la nivel global se practică în peste 200 de ţări. În România această disciplină sportivă este încă la nivel „începător” dar, conform organizatorilor etapei finale a Romanian Open Squash, turneu desfăşurat în wekend la Cluj, există deja aproximativ 1.000 de precticanţi constanţi, iar numărul de competiţii organizate în ţara noastră este în creştere.

„Squash-ul încă face primii paşi în România, dar semnalele sunt bune. Popularitatea acestui sport este tot mai mare, iar numărul celor care îl practică este într-o continuă creştere. De altfel, eu le-am spus tuturor celor pe care i-am invitat să joace Squash să vină la trei şedinţe de pregătire şi dacă nu le place pot să renunţe în orice moment, fără să plătească primele cursuri. Ghiciţi câţi oameni au renunţat la Squash? Niciunul”, spune Sebastian Baciu, preşedintele Pro Squash România.

Scump şi exclusivist

Dacă la începuturile lui Squash-ul era un joc simplu, în care băteai mingea de un perete, în timp regulile s-au schimbat, iar „joaca” s-a transformat într-un sport cu reguli stricte, desfăşurat în general în cluburi în care intră oricine dar, rămâne cine îşi permite. O şedinţă de antrenament porneşte de la câteva zeci de euro, iar un abonament anual poate depăşi lejer suma de 1.000 de euro. Şi în România, la fel ca în ţările cele mai dezvoltate, Squash-ul este practicat în general de afacerişti şi manageri din marile corporaţii. Cluburile de Squash, destul de puţine la număr în ţara noastră, sunt locuri ideale pentru socializare, dar şi spaţiul în care te poţi descărca de stresul şi energiile negative acumulate la birou.

„Este un sport care te ţine într-o formă fizică de invidiat. Oricât de obosit ai fi, sau oricât de stresat după o zi lungă la birou, după o partidă de Squash eşti alt om. Te descarci de toate energiile negative lovind mingea cu forţă, cu nerv, este un sport inspiraţional aş spune, pentru că, fiind extrem de dinamic, trebuie să iei o decizie într-o fracţiune de secundă. Poţi în acelaşi timp să-ţi inviţi un partener de afaceri la o partidă de squash pentru că în spaţiul în care joci eşti doar tu şi oponentul tău, departe de urechile curioşilor. Este un sport dinamic care te scoate din rutina zilnică, îţi tonifică organismul, este asociat cu categorii sociale de top, iar felul în care arăţi este foarte important”, explică Baciu.

În sprijinul celor afirmat de preşedintele Pro Squash România (Sebastian Baciu n.r.) celebra revistă Revista Forbes Magazine l-a considerat, încă din 2003, cel mai sănătos sport din lume. Regulile par complicate, dar sunt foarte uşor de înţeles. Este singurul sport cu racheta în care jucătorii împart acelaşi spaţiu de joc. În plus este şi sportul cu cel mai mare consum energetic. Practic, într-o oră de joc intens se pot consuma până la 1.200 de calorii.

Decalogul squash-ului

Deja am amintit cel puţin două dintre beneficiile practicării squash-ului. Plecând de la ideea lansată de Forbes, ca fiind cel mai sănătos sport din lume şi de la consumul foarte ridicat de calorii, la care adăugam dezvoltarea agilităţii şi a vitezei de reacţie, această formă de mişcare sportivă dezvoltă şi un spirit competiţional pe măsură. În plus poate fi jucat atât pentru relaxare cât şi pentru a dobândi o formă fizică de invidiat. Este un excelent exerciţiu pentru modelarea muşchilor, o recunosc până şi instructorii de fitness. Squash-ul poate fi practicat ca sport de performanţă individual, în echipă sau mixt, fiind aşa cum spuneam ceva mai sus un mijloc de socializare şi de întărire a relaţiilor interpersonal şi, de asemenea o perfectă modalitate de descărcare a nervilor şi de eliberare a energiilor negative, iar argumentele forte sunt că squash-ul prezintă un grad scăzut de accidentare şi poate fi practicat indiferent de vreme.

Regulile jocului

Ca structură, seamănă foarte mult cu tenisul de câmp. Cu alte cuvinte principalul instrument sunt rachetele, doar că în squash acestea sunt mai mici şi mult mai uşoare, asta şi pentru că ritmul de lovire este mult mai frecvent comparativ cu tenisul practicat de Novac Djokovic sau Rafael Nadal. Tipul de minge utilizat depinde de nivelul jucătorilor. Pentru începători, se preferă o minge mai elastică, care va sări mai mult, dându-i timp jucătorului să ajungă la ea. Pentru profesionişti, mobilitatea mingii este mai scăzută. Terenul este format din patru pereţi, iar acest spaţiu limitat are o serie de marcaje pe care jucătorii nu au voie să le depăşească. Terenul are două jumătăţi în partea posterioară. Se serveşte dintr-o jumătate, iar mingea trebuie să ajungă în jumătatea cealaltă. În momentul în care se serveşte, mingea trebuie să lovească peretele din faţă peste un marcaj. Din momentul serviciului regulile devin şi mai simple, fiecare jucător lovind mingea o singură dată, iar aceasta trebuie să atingă peretele din faţă, indiferent câţi alţi pereţi atinge în prealabil. În mod normal, se joacă până la 9. Dacă se ajunge la opt egal, se poate juca, la fel ca în tenisul de câmp, pe puncte de avantaj, câştigător fiind declarat jucătorul care ajunge primul la 9 puncte câştigate.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Radu Hângănuț la unul din meciurile de squash derulate la Cluj.

[nggallery id=295]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Sandor Bela says:

    As dori sa aflu daca se poate,marimea standard a unei sali de joc respectiv ce material este necesar pentru podea,perete ect. Va multumesc anticipat.

Postaţi un comentariu