FOTO| România cedează în fața Croației în al doilea meci de la Eurobasket

Andrei Mandache a fost atât play-maker, cât și unul dintre stâlpii apărării naționalei României (Foto: Dan Bodea)

În ciuda diferenței de 16 puncte, România a realizat o partidă bună în compania vedetelor Croației, începând cu 10-0 și încheind în coastele ex-iugoslavilor, însă fără a putea realiza supriza. În celelalte meciuri, Muntenegru a obținut prima victorie din turneu cu Ungaria, în timp ce Spania s-a distrat cu echipa Cehiei.

România a început partida aruncând flăcări spre echipa Croației, care în primele 4 minute de joc nu a marcat nici un punct și a primit 10, determinându-l pe Aco Petrovic să ceară un timeout pentru a tempera ofensiva tricolorilor. Imediat după timeout, în următoarele patru minute, Croația a egalat la 10 și până la finalul sfertului scorul era deja 17-12 pentru echipa oaspete. În sfertul doi Croații au continuat un run impresionant de 26-2 și s-au distanțat confortabil. Chiar dacă au marcat 34 de puncte în spațiul de trei secunde apărat Luka Zoric și Darko Planinic, tricolorii nu au reușit să forțeze prea mult apărarea interioară a ex-iugoslavilor, terminând meciul cu doar două aruncări libere obținute. Lipsa pătrunderilor a presupus pentru România multe aruncări de trei puncte și chiar dacă unele erau cu oamenii României lăsați liberi, doar 5 dintre cele 27 de încercări au fost reușite. În mai multe rânduri, România a reușit să reducă diferență de pe tabelă la sub zece puncte, însă croații au apăsat pedala de accelerație exact atunci când a fost nevoie, tăind din elanul României. Cu Bojan Bogdanovic și Marko Popovic în zi mare de la mare distanță, croații au făcut exact ce nu le-a ieșit românilor, marcând 12 din 20 de la trei puncte.

În sfertul patru, românii s-au apropiat din nou la 10 puncte când scorul era 64-54, însă un coș de trei fostului jucător de NBA, Roko Leni Ukic a închis meciul terminat în cele din urmă cu 74-58 în favoarea echipei lui Aco Petrovic.

Cel mai bun jucător al României a fost Andrei Mandache, care a terminat cu 9 puncte, 7 recuperări, 6 pase decisive și 3 intercepții, în timp ce Vlad Moldoveanu a terminat cu 14 puncte și 6 recuperări. De la Croații a ieșit în evidență jucătorul Indianei Pcers, Bojan Bogdanovic, care a marcat 21 de puncte și a strâns 6 recuperări.

„Au valoare individuală. Noi am jucat ca o echipă și am făcut ce puteam noi. Îl ții pe Bojan și apare Saric sau apare Luka Zoric. Sunt jucători de Euroligă și NBA și e greu pentru că au experiență. Cineva fără experiența lor nu mai revenea de la 10-0, dar ei au revenit de parcă nu se întâmplase nimic. Cu Spania intrăm așa cum intrăm cu oricine pentru că vrem calificarea. Ne bucurăm de un eveniment care poate va fi unic. Am arătat azi plăcerea de a juca în echipă, dar ne dăm drumul la joc și avem șanse la calificare. Ne legăm de orice și cu Muntenegru și Ungaria putem să facem ceva. Dacă batem Ungaria putem să jucăm cu Muntenegru. Le mulțumesc celor care au venit pentru că știu că biletele sunt scumpe. În seara asta ne-au ajutat foarte mult”, a declarat Vlad Moldoveanu după meci.

Muntele de netrecut pentru maghiari

Prima repriză a meciului a fost una prea puțin spectaculoasă din punct de vedere ofensiv. După primele 6 minute de joc, tabela arăta un total de 9 puncte marcate, primul sfert încheindu-se cu 14-11 pentru muntenegreni și doar 7 coșuri din acțiune marcate de către ambele echipe. Muntenegrenii au preluat treptat inițiativa și s-au distanțat la 10 puncte, profitând de lipsa de precizie ofensivă a maghiarilor care au terminat repriza inaugurală a meciului la -10 (29-39) și o singură și un procentaj de 25% la aruncările din acțiune. În repriza a doua, maghiarii au pierdut aproape complet controlul partidei și le-au permis muntengrenilor să se distanțeze la 20 de puncte până la finele unui sfert trei în care procentajele jucătorilor Ungariei au rămas foarte slabe: 38% de la 2 puncte și 14% de la mare distanță. Partida s-a încheiat cu scorul de 72-48, Nikola Vucevic încheind partida cu 13 pucnte și 7 recuperări, în timp ce de la maghiari s-a remarcat David Vojvoda care a marcat 20 de puncte.

Spania, fără rival

Cu un minut înainte de sfârșitul primului sfert, Cehia a marcat 14 puncte, în timp ce Ricky Rubio avea 14, iar Pau Gasol avea 13. Până la pauză, Pau Gasol avea 22 de puncte, în timp ce Cehia marcase doar 23, scorul după 20 de minute fiind 56-23 pentru naționala Spaniei, care a dominat copios fără a fi nevoită să forțeze prea mult. A doua repriză a continuat în aceeași notă, cu precizarea că spaniolii au lăsat defensiva mai relaxată și s-au concentrat pe spectacol. Frații Hernangomez au făcut show alături de Ricky Rubio, Marc și Pau Gasol, iar Spania a încheiat partida la 93-56 cu statistici și cifre înspăimântătoare în vederea partidei de luni, cu România: 57% de la 2 puncte, 50 de recuperări (față de 28 ale Spaniei) și 30 de pase decisive cu doar 11 mingi pierdute. Principalii marcatori ai ibericilor au fost Pau Gasol (26 de puncte și 8 recuperări în 20 de minute jucate), Ricky Rubio (17 puncte, 5 pase decisive) și Willy Hernangomez (9 puncte și 10 recuperări), în timp ce de la cehi doar Kriz Martin a trecut a terminat în double-digits, marcând 11 puncte.

Mai jos, o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu