Fotbal / Drepturile TV s-au vândut, agonia atinge cote maxime

Din retur meciurile de fotbal din Liga I se vor vedea şi pe Digi Sport

După mai multe luni de negocieri Intel Sky Broadcasting LTD a cedat drepturile de transmisie a meciurilor de fotbal din Liga I și Cupa Ligii şi către compania RCS & RDS, pentru 12 milioane de euro. Tranzacția nu este surprinzătoare în condițiile în care Intel Sky, companie la care este acționar și fostul finanțator la CFR Cluj, Paszkany Arpad, era pe punctul de nu putea plăti a doua tranșă de bani către cluburile de fotbal din prima divizie a României, iar acest lucru era echivalent cu un veritabil cutremur în Liga I, marea majoritate a grupărilor din fotbalul intern supraviețuind exclusiv din aceste drepturi TV.

Un act de vânzare-cumpărare, normal în orice societate civilizată, a scos la iveală situația agonizantă în care se află cluburile de fotbal din România. Reacția oficialilor din Liga I a fost incredibilă, dar relevantă pentru starea de fapt a fotbalului. Manageri, președinți, sau directori sportivi toți au salutat această tranzacție, dar nu au știut să mascheze deloc neputința, sau poate neștiința de a gestiona un club sportiv.

”Ne-a trecut glonțul pe la ureche, dar acum suntem mai liniștiți. Vânzarea dreturilor TV este o garanție că ne vom primi banii fără de care era aproape imposibil să ne continuăm activitatea”, a fost reacția lui Claudiu Maior, oficial în cadrul clubului ASA Târgu Mureș, una dintre grupările din Liga I cu mari restanțe financiare către fotbaliști. În vara anului trecut la ASA au fost transferați, pe salarii mult prea mari pentru posibilitățile clubului, fotbaliști precum Gabi Mureșan, Ianis Zicu, sau Dorin Goga.

”În sfârșit am inytrat și noi în piață, pentru până acum nu ne vedea nimeni. Eu am spus asta mereu, la toate adunările de la Ligă (Liga Profesionistă de Fotbal, n.r.) că trebuie să se schimbe situaţia asta. Eu le-am spus şi fotbaliştilor de la FC Botoşani că noi muncim să producem bani, ei trebuie să producă fotbal, dar când nu te vede nimeni, nu poţi să vinzi publicitate pe stadion, nu poţi să atragi oameni lângă echipă”, a punctat şi Valeriu Iftime, finanţatorul echipei FC Botoşani.

Nici măcar fostul şef al LPF, Dumitru Dragomir, care a amintit în mai multe rânduri că are o relaţie de prietenie cu Pasykany Arpad nu s-a ferit să arunce săgeţi către Intel Sky. „În fotbalul din România banii sunt ca aerul. Mulţi, puţini, atâţia câţi sunt, erau vitalipentru cluburi, altfel mai rămâneau 3, 4 cluburi, restul dispăreau. E foarte bine că Liga I se va vedea la Digi”, a reacţionat Dragomir.

Daniel Stanciu, director general la Dinamo, Florin Prunea, preşedintele CSMS-ului din Iaşi şi alţi şefi de cluburi a ţinut să evidenţieze şi ei importanţa banilor din drepturile de televizare, pentru supravieţuirea fotbalului românesc. Practic, prin această vânzare s-a prelungit, pentru cel puţin o jumătate de sezon, ideea de supravieţuire „artificială” a cluburilor de fotbal.

Niciunul dintre oficialii amintiţi mai sus nu a fost ferm în declaraţii, nu a dat vreo asigurare că gruparea pe care o reprezintă este o entitate sportivă bine structurată, pentru care banii proveniţi din drepturile TV sunt doar o parte din bugetul clubului, aşa cum se întâmplă în fotbalul european.

Distribuie:

Postaţi un comentariu