Eurobasket și comoara baschetbalistică din Sala Polivalentă

Pau Gasol, Tomas Satoransky, Dario Saric, Nikola Vucevic sau Adam Hanga sunt doar câțiva dintre giganții care vor coborî în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca în fața unui public ce are ocazia să asiste la un spectacol unic pentru sportul românesc. Este vorba despre câțiva dintre cei mai talentați jucători ai Europei, care se alătură jucătorilor români într-un eveniment al cărui principal scop este să ne aducă în față o mostră din ceea ce înseamnă lumea cu adevărat bună a baschetului. Jucători cu salarii de zeci de milioane de euro per sezon, inele de campion în baschetul nord-american, finale de Euroligă sau titluri continentale vor juca în premieră în Cluj-Napoca, în cadrul Grupei C a Eurobasket, în care Spania, Croația, Cehia Ungaria, Muntenegru și gazda România propun câteva dintre cele mai mari talente baschetbalistice din fiecare țară.

Spania, o echipă de aur

FIBA World Rankings clasează naționala de baschet a Spaniei pe locul doi în clasamentul mondial, după SUA, iar cu această informația s-ar putea chiar încheia prezentarea echipei La Roja. Spaniolii participă la Eurobasket 2017 cu ceea ce specialiști consideră a fi cea mai bună generație de baschetbaliști pe care ibericii au avut-o vreodată. Este, pentru mulți dintre jucătorii din lotul deplasat la Cluj, turneul de retragere și o ultimă oportunitate de a câștiga un titlu continental pe care spaniolii l-au mai dus acasă în 2009, 2011 și 2015. Chiar dacă din lot lipsesc nume cunoscute precum Nikola Mirotic sau Serge Ibaka, Spania vine la Cluj-Napoca într-o formulă de-a dreptul impresionantă. Pau Gasol este la 37 de ani unul dintre cei mai importanți jucători din turneu și o adevărată legendă a baschetului mondial. În prezent legitimat în NBA la San Antonio Spurs, Pau este dublu campion NBA cu Los Angeles Lakers, de șase ori ori selecționat în All-Star Game-ul NBA, campion mondial în 2006 cu Spania, câștigător al titlului de debutant al anului în NBA (2002), dublu campion al Spaniei cu Barcelona, dublu MVP al Eurobasket, dublu medaliat cu bronz la olimpiadele din Beijing și Londra și medaliat cu argint la Olimpiada din Rio de Janeiro. Jucător care de-a lungul carierei a semnat contracte de 64,7 milioane de dolari pentru trei ani cu LA Lakers și 19 milioane/sezon cu aceeași echipă, Pau Gasol este în prezent unul dintre veteranii pe care San Antonio Spurs se bazează, texanii plătindu-i un salariu de peste 7 milioane de dolari/sezon.

Fratele lui Pau Gasol, Marc, este recunscut ca fiind unul dintre cei mai buni centri din NBA, el activând în prezent la Memphis Grizzlies, echipă care l-a și draftat în 2008. Spre deosebire de fratele său cu cinci ani mai mare, Marc nu era văzut ca un star al baschetului la momentul în care a ajuns în SUA, motiv pentru care a și fost ales doar cu a 48-a opțiune din runda a doua a draftului NBA din 2008. În nouă sezoane petrecute în NBA, Marc Gasol are medii de 14,9 puncte/meci, 1,5 capace, 7,6 recuperări și 3,2 pase decisive, fiind considerat unul dintre cei mai versatili „oameni mari” din NBA. După ce în 2013 a fost desemnat jucătorul defensiv al anului în NBA și a strâns de-a lungul carierei și trei selecții în All-Star Game, Marc Gasol se poată lăuda cu faptul că se află în mijlocul unui contract care, anual, îi aduce în conturi peste 22 de milioane de dolari, el fiind în 2017 pe locul 31 într-un clasament al celor mai bine plătiți jucători din NBA.

Ricky Rubio, unul dintre conducătorii de joc din echipa Spaniei, este un alt superstar al ligii nord-americane, legitimat în prezent la Utah Jazz, acolo unde a ajuns după șase sezoane la Minnesota Timberwolves.  Rubio face parte din categoria conducătorilor de joc „de modă veche”, fiind un adevărat „comandant” pe parchet prin prisma numărului mare de pase decisive pe care le distribuie în atac, dar și a defensivei precise tradusă de multe ori printr-un număr mare de intercepții. De altfel, mediile carierei sale în NBA sunt impresionante din acest punct de vedere: 10.3 puncte/meci, 8,5 pase decisive și 2,1 intercepții, sezonul recent încheiat fiind unul în care spaniolul a avut recorduri personale în privința mediei de puncte pe meci (11,1), pase decisive (9,1), procentaj al aruncărilor libere (89%), dar și procentaj al aruncărilor din acțiune (40,2%). Importanța lui Rubio pentru echipa sa de club se traduce și prin prisma salariul său, el fiind în sezonul 2017-2018 al doilea cel mai bine plătit jucător de la Jazz, cu o leafă de 14,1 milioane de dolari/an.

Frații Hernangomez sunt doi dintre reprezentanții noii generații de superstaruri din naționala Spaniei. Willy a debutat în sezonul 2016-2017 în NBA, la New York Knicks, fiind draftat de Philadelphia 76ers  în a doua rundă cu opțiunea a 35-a și apoi cedat. Deși debutant în baschetul nord-american, Willy a profitat de accidentările din echipă și a strâns 72 de meciuri în sezonul regulat, dintre care 22 le-a început ca titular. Ca debutant, Willy are un salariu de 1,4 milioane de dolari la doar 23 de ani, însă cariera lui se anunță una promițătoare. Fratele său, Juan, vine și el la Cluj-Napoca cu naționala La Roja, el fiind jucătorul celor de la Denver Nuggets. În 2016 a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al ligii Spaniole de Baschet, iar în NBA a jucat în primul său sezon în 62 de meciuri. Deși are 2.06, Juan este un bun aruncător de la mare distanță, reușind să se facă remarcat într-un meci cu actuala campioană a NBA, Golden State Warioros, în care a marcat 27 de puncte și a transformat 6 aruncări de trei puncte. Debutant și el în NBA, Juan primește un salariu care trece cu puțin de 2 milioane de dolari, însă potrivit regulilor din baschetul american, suma va crește până la 4,7 milioane până în ultimul său an de contract, adică 2021.  Un alt tânăr jucător spaniol legitimat în NBA este Alex Abrines. Chiar dacă a fost draftat în 2013 doar cu poziția a 32-a, jucătorul de 24 de ani are deja un salariu de aproape 6 milioane de dolari deși a debutat în NBA doar în acest sezon pentru Oklahoma City Thunder. El a jucat în 68 de meciuri pentru echipa sa de club și se mai mândrește cu o medalie de bronz luată cu Spania la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro în 2016.

Din „gașca europeană” a echipei Spaniei, numele faimoase pentru baschetul mondial sunt cele ale lui Juan Carlos Navarro și Sergio „Chacho” Rodriguez. La Bomba, așa cum este supranumit Navarro, are un CV impresionant din care nu lipsesc două trofee ale Euroligii, MVP al Euroligii, opt titluri de al Spaniei, dublu campion european și campion mondial cu Spania, două medalii de bornz și una de argint la Jocurile Olimpice, dar și numeroase recorduri la nivelul Euroligii, unde Navarro este, printre alte distincții, primul jucător care a atins borna de 4000 de puncte marcate, cel mai bun marcator din istoria competiției și jucătorul cu cele mai multe coșuri de trei puncte marcate. Timp e un sezon, Navarro a avut și o experiență în NBA, cu Memphis Grizzlies, pentru care a jucat în toate meciurile sezonului regulat încheiat cu medii de 11 puncte/meci. În prezent, jucătorul Barcelonei are un salariu de 2,5 milioane de euro, fiind al 7-lea cel mai bine plătit jucător de pe continent. „Chacho” este unul dintre cei mai carismatici jucători europeni. Barba l-a făcut celebru, însă fanii îl iubesc pentru capacitatea lui de a se transforma într-o mașină de marcat puncte.  Sergio Rodriguez se mândrește cu o carieră impresionantă atât în Europa cât și în Euroligă. A debutat în baschetul profesionist la Estudiantes în 2003, după care, în intervalul 2006-2010 a jucat în NBA la Portland Trail Blazers, Sacramento Kings și New York Knicks. Timp de șase ani a jucat apoi la Real Madrid cu care în 2015 a câștigat Euroliga și, în plan individual a devenit și MVP al competiției în 2014. Sezonul anterior l-a petrecut în NBA, la Philadelhipa 76ers, unde a fost veteranul unei echipe tinere. A revenit în acest sezon la CSKA Moscova, unde este plătit cu peste 2 milioane de euro pe sezon.

Croația

În materie de talent, cu greu găsești multe naționale mai „aglomerate” din acest punct de vedere. Încă de la postul de conducător de joc, croații îl au pe veteranul Roko Ukic. La 32 de ani, jucătorul născut în spațiul ex-iugoslav are o carieră remarcabilă. A început la Split, în țara natală, a ajung în 2006 la Barcelona și când lucrurile păreau că nu pot merge mai bine, a fost draftat în NBA, la Toronto Raptors. După un sezon în care a jucat la Milwaukee Bucks, Roko s-a întos în Europa și până să ajungă la Cedevita Zagreb unde este legitimat în prezent, a mai trecut pe la Fenerbahce Ulker, Panathinaikos, AEK Atena, Varese sau Cantu. Este dublu campion în Croația, Turcia și Grecia, tări în care a câștigat tot de câte două ori și cupa, cu precizarea că în Grecia a fost desemnat și MVP în 2013, pe când juca la Panathinaikos. Roko a mai câștigat aurul cu naționala U18 a Croației, în 2002, în Germania. Dario Saric este unul dintre cele mai mari tinere talente ale baschetului european. Încă din adolescență, Dario a început să câștige fiecare titlu individual posibil, primin în 2013 și 2014 distincția de cel mai bun tânăr jucător european. După mai mulți ani petrecuți în campionatul Croației, în care a câștigat o Ligă Adriatică și a devenit MVP al finalei campionatului intern, Saric a plecat la Anadolu Efes, însă încă de pe atunci drumul său era înclinat spre o singură direcție: NBA.  Orlando Magic l-a draftat în 2016 cu a 12-a opțiune, iar croatul a ajuns la Philadelphia 76ers, în primul său sezon fiind selectat în echipa ideală a debutanților și foarte aproape de a fi ales chiar debutantul anului în NBA la finele unui sezon încheiat cu medii de 12.8 puncte și 6.3 recuperări. Dario va câștigă 2,5 milioane de dolari în acest sezon, iar până la încheierea contractului actual, în 2021, va ajunge la 4,8 milioane de dolari. Dragan Bender este un alt croat care a debutat în NBA în sezonul 2016-2017, el fiind ales cu a patra opțiune de către Pheonix Suns. După o scurtă carieră europeană în care a jucat reușit să câștige campionatul Israelului cu Maccabi Tel Aviv, uriașul pivot de 2,16 a ajuns în SUA unde fanii așteaptă ca favoritul lor să confirme pariul făcut de echipa care îi plătește un salariu de 4,6 milioane de dolari. Liderul croaților este un alt jucător din NBA: Bojan Bogdanovic. La 28 de ani, croatul care poate juca atât poziția doi cât și 3 joacă în prezent la Indiana Pacers. Născut în Bosnia&Herțegovina, Bojan a început să joace profesionist în țara natal, după care a fost remarcat de către Real Madrid. A mai jucat ulterior pentru Cibona Zagreb, iar după ce a fost transferat la Fenerbahce a fost și draftat de către Miami Heat, care însă a preferat să îl mai lase „la copt”. Primul său meci în NBA a venit în 2018 cu Brooklyn Nets, echipă la care a stat trei sezoane până să ajungă la Washington Wizards și, ulterior, la Indiana Pacers. În patru sezoane în NBA, Bogdanovic a arătat că este un jucător de bază cu importante calități de marcator, el având medii de 11.3 puncte și 3.1 recuperări, dar și un salariu pe măsură: 10,5 milioane de dolari/sezon.

Muntenegru

Cu o echipă în care cei mai mulți dintre jucători sunt legitimați la echipe din Spania, Muntenegru a rămas o forță a baschetului european chiar și după „despărțirea” de Serbia. Nikola Vucevic este liderul echipei, pivotul de 2,13 m și 26 de ani fiind una dintre forțele NBA-ului și un star pentru Orlando Magic. În șase sezoane în campionatul nord-american, Vucevic are deja patru stagiuni încheiate cu medii de double-double. La doar 26 de ani, Vucevic este al doilea leader all time la capitolul recuperări pentru Orlando Magic, depășindu-l pe legendarul Shaquille O’Neal. Salariul său anual este de 12,2 milioane de dolari.

Tyrese Rice este unul dintre jucătorii americani care au dat NBA-ul pe viața europeană. După ce din colegiu nu a fost draftat în NBA, Rice a plecat și nu a mai privit înapoi. A ajuns în 2009 în Grecia, la Panionis și până să ajungă la Barcelona, conducătorul de joc cu pașaport muntenegrean a mai jucat la Lietuvos Rytas Vilnius, Bayern Munchen, Maccabi Tel Aviv și Khimki. A câștigat Euroliga de o manieră fabuloasă cu Maccabi în 2014 fiind desemnat MVP al turneului Final Four, este campion și MVP în Eurocup dar și campion al Israelului. Salariu său actual este de aproximativ 3 milioane de euro/sezon.

Cehia

În absența lui Jan Vesely, cel mai cunoscut nume din echipa Cehia este al tânărului Tomas Satoransky. În 2016, pe când încă juca la FC Barcelona Lassa, Satoransky a fost ales ca fiind cel mai spectaculos jucător al ligii. La 2.01 metri, Satoransky este un conducător de joc cu abilitățile atletice ale unei extreme. A debutat în NBA la Washington Wizards unde a jucat în sezonul anterior 57 de meciuri. Financiar, Satoransky nu se poate plânge: în sezonul care stă să înceapă va câștiga 3 milioane de dolari la doar 25 de ani.

Ungaria

Chiar dacă nu are nici un jucător în NBA, Ungaria are un lot cu jucători consacrați la nivel european.  Superstarul maghiarilor este  extrema Hanga Adam, care va juca în sezonul viitor la Barcelona, unde a ajuns de la Baskonia. Numele jucătorului maghiar este în continuare și în vederile managerilor din NBA, el fiind draftat de către San Antonio Spurs în 2011, fără să fi prinsă însă vreun contract peste ocean. Salariul său la Barcelona este de aproximativ 3 milioane de euro.

[stextbox id=’custom’]Valoarea brută a jucătorilor ce vor ajunge la Cluj-Napoca ar reprezenta o sumă aproape imposibil de apreciat. Calculând însă doar valoarea salariilor jucătorilor din NBA, suma ajunge la aproximativ 100 de milioane de dolari. Chiar dacă nu sunt plătiți la același nivel, jucătorii europeni de la echipe precum Maccabi Tel Aviv, Fenerbahce, Real Madrid sau Barcelona au și ei salarii cuprinse între 1 și 3 milioane de euro, dar calculele devin mai complicate în condițiile în care publicarea salariilor exacte nu este o regulă în Europa. De precizat este faptul că în cazul jucătorilor din NBA, salariile cresc de la an la an conform contractului, mai ales în cazul debutanților. În liga nord-americană, salariile debutanților sunt supuse unui așa numit „rookie scale” în funcție de mai mulți factori, printre care și poziția de pe care au fost aleși în draft.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu