E toamna fetelor! România, mai aproape ca niciodată de Euro

Ioana Bortan (foto, în roşu) şi-a fixat obiectivul sportiv pentru perioada următoare - calificarea la Euro 2017

Naţionala feminină de fotbal a României este în faţa unei performanţe istorice. „Tricolorele” pregătite de clujeanul Mirel Albon sunt la doar 180 de minute de calificarea, în premieră, la un turneu final al Campionatului European, găzduit anul viitor de Olanda. Ultimele două partide din campania de calificare vor fi găzduite de Arena Dr Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca şi se vor disputa în zilele de 15, respectiv 20 septembrie.

Ucraina şi Grecia sunt adversarele „Doamnelor din iarbă”. Încrederea este termenul care defineşte starea de spirit a fotbalistelor „Tricolore”. Şi nu o spune oricine, ci Ioana Bortan, mijlocaş central, una dintre cele mai valoroase jucătoare ale naţionalei şi multiplă campioană a României, cu Olimpia Cluj. La doar 27 de ani, Ioana a adunat deja 50 de selecţi în tricoul tricolor, 6 titluri de campioană şi 5 Cupe ale României. Sunt cifre impresionate dacă ţinem cont de faptul că Ioana s-a apucat de fotbal abia în 2008.

Ioana, un atlet desăvâşit
Când ai în faţă o domnişoară cochetă îţi vine greu să crezi că e genul de sportiv, în cazul de faţă fotbalistă, care pune piciorul la minge fără teamă, care sare să răspingă cu capul orice balon care ar putea periclita defensive pe care ea, ca mijlocaş central la închidere, are rolul de a o proteja. În copilărie, ca aproape orice fată, a practicat ginastica ritmică. Mai apoi a ales atletismul, poate cea mai frumoasă disciplină sportivă din cele mai vechi timpuri şi până azi. A fost vicecampioană naţională la 3.000 de metri şi a terminat pe podium Maratorul Sighişoara – Mediaş.

A urmat o pauză de studii, timp în care a devenit studentă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca. Pasul firesc a fost revenirea în arenele sportive. Spune că a descoperit fotbalul încă de mic copil. „E povestea clasică deja. Jucam fotbal cu băieţii, în spatele blocului, în curtea şcolii”, povesteşte Ioana. Însă, Sportul rege a fost mereu doar un hobby pentru adolescenta îndrăgostită de atletism. Ascensiunea ei fulminantă în sportul dominat, poate pe nedrept de bărbaţi, a început în urmă cu nouă ani.

„Aveam colege de grupă, la facultate, două dintre fetele care jucau la Clujeana, cum se numea în acea perioadă echipa de fotbal feminin. Între timp eu îmi alesesem la materiile opţionale fotbal-tenis. Colegele mele m-au chemat la câteva antrenamente şi a început să-mi placă”, rememorează Ioana. Caracter puternic şi o sportivă desăvârşită, s-a trezit în faţa unei noi provocări. „Mi-am zis că nu are rost să pierd vremea la antrenamente, dacă nu mă decid să practic fotbalul la nivel de performanţă. Am decis că pauza de sport a fost suficientă şi aşa a început totul”, spune Ioana.

În doar doi ani şi jumătate era deja titular în noua echipă de fotbal feminin a Clujului, Olimpia şi a urmat pasul spre echipa naţională. „Ioana este un atlet desăvâşit. Analizele InStat <<Companie specializată în analize sportive amanunţite şi statistici detaliate pentru fiecare jucător, n.r. >> au arătat că la meciul dintre România şi Franţa, ea a alergat 11.400 de metri, mult peste media întâlnită în fotbalul masculin de performanţă. Are calităţi fizice impresionate, iar acest lucru, plus ambiţia, au ajutat-o să devină om de bază, atât pentru echipa naţională, cât şi la echipa de club, Olimpia Cluj”, a caracterizat-o selecţionerul României, Mirel Albon.

„Şansa unei generaţii”
Nu doar caracteristicile sportive fac din Ioana Bortan un om cu o personalitate puternică. Discursul ei este coerent, vorbeşte mereu de echipă, aşa cum doar un lider o poate face. A făcut şi un Masterat în „Antrenament şi performanţă sportivă” şi lucrează în domeniul IT. „Nu ştii la ce să te aştepţi în viitor, aşa că mi-am îndreptat atenţia şi către domeniul IT”, explică Ioana. A cochetat o vreme cu antrenoratul, dar simte că încă nu şi-a spus ultimul cuvânt în fotbal. „Cred că încă vreo zece ani mai pot juca la nivel înalt. Cu Olimpia Cluj am câştigat tot ce se putea câştiga, acum e momentul să ducem echipa naţională la turneul final al Campionatlui European.

Este şansa fotbalului feminin românesc şi acest gând este un atu extrem de important pentru fiecare dintre noi. Să ne calificăm la turneul final ar fi apogeul acestei generaţii. Eu personal îmi doresc enorm acest lucru. Ce va fi după aceea contează mai puţin, important este să ne calificăm”, punctează Ioana. Matematica este de partea naţionalei României. Situate pe locul 3, în grupa a treia de calificare, prima reprezentativă feminină de fotbal a ţării noastre trebuie să învingă atât Ucraina, cât şi Grecia, în ultimele două meciuri din campania de calificare, pentru a fi sigură că va accede în faza play-of. Însă, în funcţe de celelalte rezultate, România ar putea oţine direct biletele către Olanda, ţara ce va găzdui, anul viitor, turneul final al Campionatului European.

Ştie că aportul publicului este de mlte ori un factor decisiv în astfel de campanii. „E foarte important pentru noi să ne simţim acasă. De ficeare dată când am jucat la Cluj lumea a fost alături de noi, chiar dacă nu într-un număr foarte mare, dar i-am simţit de fiecare dată alături de noi. Aici lumea ştie ce înseamnă fotbal şi fotbal feminin. Mirel Albon este fondatorul fotbalului feminin în România şi merită această calificare. Publicul nu trebuie să uite ce a făcut Mirel Albon pentru fotbalul feminin şi să ne susţină”, a mai spui Ioana.

Şi totuşi, există şi o undă de regret în discursul sportivei. „Noi suntem foarte departe de ce înseamnă fotbal în celelalte ţări europene. Se vede asta şi în teren, şi aici mă refer şi la echipa naţională masculină de fotbal. Noi românii nu suntem deschişi spre nou. Noi mergem înainte cu paşi mărunţi, cu apucături vechi, dacă e să ne calificăm e bine, dacă nu, e bine şi data vitoare. Lucrul ăsta trebuie să se schimbe, trebuie să fim deschişi spre nou”, îşi încheie povestea Ioana Bortan.

CLASAMENT GRUPA 3
1. Franţa 7 7 0 0 21-0 21
2. Ucraina 7 4 1 2 13-10 13
3. România 6 3 1 2 11-7 10
4. Grecia 7 2 0 5 9-15 6
5. Albania 7 0 0 7 3-25 0

50 de meciuri în tricoul primei reprezentative de fotbal feminin a României a adunat Ioana Bortan

Distribuie:

Postaţi un comentariu