Doi clujeni pe acoperișul lumii

Alpinistul Vasile Cipcigan și jurnalistul Titus Crăciun, ambii din Cluj-Napoca, au atins, sâmbătă, vârful Manaslu, de 8.156 de metri, din Himalaya. ”Astazi, la 7.45 ora Nepalului, Expediția Manaslu și-a atins obiectivele. Vasile Cipcigan a atins vârful Manaslu – 8.156 m. Vă mulțumim tuturor pentru gândurile bune și abia așteptăm să ne revedem cu bine”, a postat alpinistul clujean, pe contul de facebook.

Vasile Cipcigan, care este șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj, explica, înainte de a porni în expediție, că ascensiunea finala a vârfului ar putea dura între 8 și 12 ore, iar coborarea în jur de patru ore, citează Agerpres. Pentru jurnalistul Titus Crăciun aceasta este prima expediție pe care o face în afara țării, demersul său fiind în egala măsura atât jurnalistic, cât și unul de popularizare a alpinismului.

Vasile Cipcigan este și inițiatorul proiectului ”Șapte pași pe acoperișul lumii”, care s-a concretizat până în prezent în patru reușite: Elbrus (Europa) – 5.642 metri, McKinley (SUA) – 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) – 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) – 5.895 metri. De asemenea, Vasile Cipcigan a participat la expediția Khan Tengri 2008, fiind și coinițiator și participant la proiectul ”Expediția Românească Manaslu 2013”.

Manaslu din masivul Gurkha, munții Himalaya, este, ca înălțime, al 8-lea varf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba romana, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are trei vârfuri importante: Manaslu Nord – 7.157 metri, Manaslu Est – 7.992 metri și Manaslu – 8.156 metri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu