Dan Petrescu și CFR bat record după record în Liga 1

Foto: Dan Bodea

CFR este campioana ultimelor două sezoane, practic de când pe banca vișiniilor a ajuns Dan Petrescu. Mai mult, feroviarii bifează al treilea campionat consecutiv în care încheie prima parte a sezonului regulat (turul) pe primul loc în clasament. După etapa a 13-a a sezonului 2017/2018 vișiniii erau lideri absoluți cu nu mai puțin de 32 de puncte, iar în octombrie 2018 (tot după 13 etape), aveau 26 de puncte, doar două peste FCSB.

În 2019 trupa lui Petrescu a adunat 27 de puncte, cu două mai multe decât a doua clasată, FC Viitorul. Hegemonia feroviarilor nu este deloc întâmplătoare. Dan Petrescu a utilizat cel mai mare număr de jucători, în primele 13 etape, adică 32 din totalul de 36 pe care îi are la dispoziție și nicio înfrângere, acasă, în campionat, în 30 de meciuri!

Luxul pe care și-l permite Petrescu
În primele 13 etape ale turului sezonului regulat al campionatului 2019/2020 cele 14 grupări care evoluează în Liga 1 au folosit, în total, un număr de 354 de fotbaliști ceea ce înseamnă o medie de 25,3 jucători per echipă. Cel mai numeros lot îl are la dispoziție Cristiano Bergodi la FC Voluntari, 42 de jucători. Cu toate acestea ilfovenii sunt ultimii în clasament cu doar 6 puncte acumulate, 21 mai puține decât liderul CFR.

Comparativ, Dan Petrescu are „doar” 36 de fotbaliști la dispoziție, dar și cel mai mare procentaj (aproape 90%), de oameni utilizați în campionat (32). Doar FCSB a mai folosit peste 30 de jucători în primele 13 etape (31, adică aproximativ 88%). Cei patru fotbaliști ai CFR-ului care nu au prins vreun minut în actualul campionat sunt portarul Jesus Fernandez (31 de ani), fundașii Răzvan Horj (23) și Rareș Ispas (19), respectiv mijlocașul Alin Fica (18 ani).

Foto: Dan Bodea

Mai mult, deși este împotriva obligativității folosirii a doi jucători sub 21 de ani, Petrescu a utilizat în prima parte a campionatului 6 din cei 8 fotbaliști care se încadrează în această cerință: Alexandru Pașcanu (21 de ani), Andrei Joca (19), Sebastian Mailat, Caludiu Petrila, Valentin Costache și Cătălin Itu, ultimii doi în toate cele 13 meciuri. Concret, antrenorul campioanei a folosit aproape trei (!) formule de echipă în această primă parte a campionatului în curs.

Toate aceste date statistice ne arată însă, un lucru mai mult decât îngrijorător, și anume faptul că Liga 1 e atât de slabă valoric încât Dan Petrescu își permite luxul de a schimba echipa, dacă vrea, etapă de etapă, fără să se găsească vreun oponent pe măsură, care să-l încurce în lupta cu recordurile.

Din cele 14 echipe din Liga 1 șase au rulat cel puțin 25 de jucători în prima parte a sezonului: CFR, Viitorul, U Craiova, FCSB, Dinamo și Voluntari, ultimele trei terminând turul în afara locurilor de play-off. Deși domină întrecerea internă, în orice formulă ar juca, antrenorul feroviarilor tot ar vrea să aibă mai mulți jucători la dispoziție, meci de meci.

„Vreau să avem 10 jucători pe banca de rezerve. Dacă tot îi plătim de ce să nu îi putem folosi? Sunt obligat să îi țin pe Sylla și Butean în tribune și e normal să fie supărați. Noi tot facem propuneri, dar nu ne ascultă nimeni. E mai greu să gestionez lotul decât să fac tactica pentru meci. Jucătorul e fericit când joacă, nu când îl trimiți în tribună”, a răbufnit Petrescu.

Foto: Dan Bodea

Fortăreața din Gruia
Ca antrenor al CFR-ului, Dan Petrescu stabilește recorduri greu de imaginat, ca să nu spunem de egalat, de către orice coleg de breaslă. „Super Dan” își merită cu prisosință porecla. În cele două mandate pe banca feroviarilor (iunie 2017 – iunie 2018, respectiv martie 2019 – până în prezent), Petrescu a condus echipa în 57 de meciuri (în Liga 1). A câștigat 38 de meciuri, 13 s-au terminat la egalitate și doar în 6 întâlniri vișiniii s-au înclinat în fața adversarilor.

În traducere, pentru amatorii de statistici, asta înseamnă, în procente, 67% victorii și 90% procentaj de meciuri fără înfrângere! Dacă este să ne referindu-ne stric la meciurile de pe teren propriu ( cele din Liga 1) cifrele sunt la fel de impresionante: invincibilitate 100%.

30 de meciuri au disputat feroviarii pe arena din Gruia, cu Dan Petrescu antrenor, 23 dintre acestea încheindu-se cu victorii (în procente 77%), 7 (23%) partide s-au terminat la egalitate, iar în dreptul înfrângerilor cifra este zero! Mai mult, în meciurile de acasă CFR-iștii au marcat 52 de goluri și au primit doar 9.

„Echipa joacă bine, suntem agresivi și ofensivi, chiar dacă unii critică jocul nostru. În primele trei meciuri din actualul sezon echipa a jucat bine, dar a fost făcută praf. Eu nu mai eram bun, Culio era bătrân, asta s-a spus. Asta e Romania, asta e presa! Eu accept orice critică și mă bucur pentru echipă, pentru club și pentru mine. Cine sunt cei ce mă judecă pe mine?”, este discursul preferat al lui an Petrescu, antrenorul campioanei CFR.

Numărul de jucători utilizați (în 13 etape) de cele 14 echipe din Liga 1:
CFR – 32 de jucători utilizați, din 36 câți are în lot
Viitorul – 26 din 31
Craiova – 29 din 35
Gaz Metan – 20 din 26
Astra – 23 din 33
Poli Iași – 23 din 31
FCSB – 31 din 36
Dinamo – 25 din 34
FC Botoșani – 23 din 35
Sepsi OSK – 23 din 29
Chindia – 22 din 27
Hermannstadt – 24 din 30
Academica – 25 din 27
Voluntari – 28 din 42

0 înfrângeri are CFR, în 30 de meciuri disputate acasă, cu Dan Petrescu pe banca tehnică

Distribuie:

Postaţi un comentariu