Colonia ”U”(niversitară) de la Bistrița

Pentru iubitorii de sport nume precum Gabriela Szabo (atletism), Călin Creangă (tenis de masă), Marius Berbecar (gimnastică), sunt doar câțiva dintre performerii care i-au făcut pe bistrițeni să se simtă cei mai mândri dintre pământeni. Am putea să amintim deceniile de glorie ale echipei locale de fotbal, sau performanțele fantastice ale halterofililor, dar acum e vremea ca bistrițenii să-și îndrepte atenția către handbal. Înființată abia în 2009 secția de handbal feminin a Clubului Sportiv Municipal Bistrița este pe cale să devină una dintre echipele de la care așteptăm rezultatele cu care ne-au obișnuit cândva handbalistele de la ”U” Jolidon. Ar fi fost nedrept să nu amintim măcar numele acelei mari echipe a Clujului, în condițiile în care jumătate din componentele CSM-ului din Bistrița, au făcut primii pași în handbalul de performanță la ”U”. Cel care a reușit să le readucă în același lot, să le facă să lupte pentru același țel, este antrenorul Horațiu Pașca, trecut și el pe la Cluj.

Primii pași

Construcția actualei echipe a Bistriței a început în 2014, odată cu aducerea pe banca tehnică a lui Horațiu Pașca, un antrenor tânăr, dar extrem de ambițios și bine pregătit pentru sportul de performanță. În urmă cu trei ani echipa era încă în liga a doua, dar Pașca a știut foarte bine ce-și dorește, așa că și-a programat cu migală fiecare pas. Mai întâi i-a convins pe soții Viorel și Magdalena Paraschiv să semneze cu CSM Bistrița. Viorel e omul bun la toate. În diferite calități oficiale Viorel Paraschiv a colaborat cu mai multe echipe de-a lungul carierei sale. Cu echipa de rugby Steaua, cu Universitatea Jolidon și ulterior Alexandrion Cluj (handbal) şi cu Remin Deva, tot la handbal. Soția lui, Magda, a evoluat pentru ”U” din 2005 până în 2013. Alături de ”U” Cluj a câştigat medaliile de bronz în Liga Naţională (2008 şi 2013), și trei titluri de vicecampioană a României, în 2010, 2011 și 2012. Din palmaresul ei mai amintim medalia de bronz de la Campionatul Mondial Universitar (2008), medalia de aur de la Cupa Mondială (2010), medalia de bronz de la CE (2010), medalia de argint de la Campionatul Modial Universitar (2010). Următoarea pe lista handbalistelor în jurul căreia s-a construit echipa a fost Marinela Gherman. Ea a început să joace handbal la Luduș, dar junioratul și l-a făcut la Cluj, la CSS Viitorul, de unde a fost cooptată în echipa de senioare a Universității Cluj, cu care a jucat finala Cupei Challenge în 2007 și a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Cupelor un an mai târziu. A mai jucat la HCM Roman, Valur Reykjavik, CSM București, CSM Ploieşti. Marinela Gherman este medaliată cu bronz la Campionatul Mondial Universitar din 2008. ”A fost o muncă de convingere extrem de grea, mai ales în cazul jucătoarelor cu experiență. Acum sunt extrem de optimist în ceea ce privește viitorul handbalului feminin bistrițean, pentru că în jurul echipei s-a creat o emulație extraordinară”, povestește Horațiu Pașca.

Restul e poveste

După Magdalena Paraschiv și Marinela Gherman la Bistrița au ajuns jucătoare cu nume. Daniela Crap (între timp plecată de la CSM) și ea fostă jucătoare la ”U” Jolidon, Irina Ivan, vicecampioană a țării în 2012 și medaliată cu bronz în 2013 cu Universitatea Cluj. Daniela Rațiu a evoluat și ea între 2007-2011 la ”U” Jolidon Cluj-Napoca, alături de care a cucerit medaliile de argint în Liga Națională, în sezoanele 2009/2010 și 2010/2011). Portărițele Ana Maria Măzăreanu și Viorica Șuba sunt alte două jucătoare care au adunat meciuri importante în tricoul alb-negru al Universității. Recent Nicoleta Dincă, fosta extremă stângă a României și a echipei ”U” Jolidon, a semnat cu CSM Bistrița. ”Am ales să semnez cu Bistrița din două motive. Mi-a plăcut foarte mult proiectul pe care conducerea administrativă și staful echipei mi l-au prezentat, dar principalul motiv a fost ideea de a evolua iar alături de foarte multe dintre fostele mele colege de la Cluj. Reîntâlnindu-mă cu fetele am avut un sentiment foarte plăcut, un sentiment de încredere că putem realiza și aici la Bistrița performanțele de la Cluj”, și-a explicat Dincă decizia de a se întoarce în Ardeal. De departe însă, poate cel mai important nume din lotul CSM-ului din Bistrița este Oana Chirilă. Clujeanca are 36 de ani și își joacă probabil ultimele meciuri ale unei cariere impresionante. Absolventă a Facultăţii de Educaţie şi Sport din cadrul UBB Cluj-Napoca, Oana Chirilă a început să joace handbal în oraşul natal, impunându-se încă de la junioare, categorie de vârsta la care a cucerit trei titluri de campioană şi unul de vicecampioană. Din 1997 şi până în 2002 a evoluat pentru ”U” Cluj, după care se transferă la Elda Prestigio, formaţie cu care cucerește titlurile de campioană și vicecampioană a Spaniei, câştigă Cupa şi Supercupa Spaniei și a evoluat alături de Elda în grupele Ligii Campionilor. Mai are în palmares o semifinală și o finală de Cupa EHF în 2010. În sezonul 2010/2011, a jucat la Itxako Reino Navarra, cu care câştigă toate competiţiile Spaniei şi ajunge în finala Ligii Campionilor. În 2011 se întoarce în ţară, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipă cu care devine, în 2012, campioană naţională şi semifinalistă a Ligii Campionilor. Înainte de a ajunge la Bistriţa, Oana Chirilă a mai jucat un sezon la Alba Sebeş, pe care a ajutat-o să promoveze în Liga Naţională. Palmaresul Oanei Chirilă este la fel de impresionant şi la lotul naţional, fiind campioană europeană de junioare, în 1999, campioană europeană de tineret în 2000, campioană mondială universitară (2002), vicecampioană mondială senioare (2005) și medaliată cu bronz la Campionatele Europene din 2010.

Profil de antrenor

Are doar 36 de ani, dar antrenează deja de un deceniu. Ca jucător nu am găsit vreo performanță care să merite a fi amintită. Horațiu Pașca s-a apucat de antrenorat la 26 de ani, odată cu titularizarea la catedra de handbal fete a Liceului cu Program Sportiv (LPS). În 2007 a preluat o grupă de junioare III și a dus-o până la final de stagiu, la junioare I. Cristina Laslo, Roxana Cîrjan, Abigail Vălean şi Cristina Boian sunt cele mai importante nume pe care cu răbdare și mult tact le-a șlefuit Horațiu Pașca în acea frumoasă echipă de junioare, generația 1994-1995, cu care de altfel, a și cucerit medaliile de argint la turneul final al Campionatul Naţional. În vara anului 2013 Horațiu Pașca avea să accepte oferta Universității Jolidon Cluj-Napoca și așa și-a început cariera de antrenor la seniori. Sezonul competițional 2013/2014 a fost unul extrem de important pentru tânărul antrenor bistrițean. Rezultatele obținute au fost și ele pe măsura muncii și a numelui pe care, încă, la acea vreme, ”U” îl mai reprezenta în handbalul feminin. Cu Pașca pe banca tehnică, dar și cu cele patru jucătoare pe care le-a pregătit la juniori și pe care le-a transferat la Cluj, Universitatea avea să joace finala Super Cupei României, s-a clasat pe locul 4 la finalul sezonului, ceea ce a reprezentat calificarea în Cupa Cupelor și, nu în ultimul rând, sfertul de finală în Cupa EHF, a doua competiție intercluburi ca valoare după Liga Campionilor, sunt practic ultimele performanțe ale echipei clujene. Din 2014, Horaţiu Paşca s-a întors la Bistriţa, unde a preluat un proiect de la zero. În primăvara anului trecut a promovat cu CSM-ul din localitate în Liga Naţională și a terminat ultimul sezon pe locul 8. De la începutul acestui an Horațiu Pașca este și antrenorul secund al echipei naționale feminine de handbal a României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu