An după an, tot Potaissa

Potaissa Turda/ Foto: Dan Bodea

De când se joacă handbal masculin în județul Cluj statisticile arată că cele patru medalii de bronz (obținute în edițiile de campionat 1969, 1970, 2000 – Universitatea Cluj și 2014 – Potaissa Turda), sunt cam singurele performanțe în sportul pe semicerc. Nu vorbim aici despre perioada de glorie a echipei feminine Universitatea Cluj. La masculin Clujul a fost mereu mai văduvit de rezultate. Poate tocmai din acest motiv, o performanță este chiar faptul că atât ”U”, cât și Potaissa continuă să existe. În cazul Potaissei e chiar mai mult decât a exista. Devine o obișnuință ca echipa turdeană să reprezinte Clujul în cupele europene și să se bată an după an pentru un loc fruntaș în Liga Națională.

Sâsâeac: ”Toată lumea pierde, toată lumea câștigă”

An după an Potaissa Turda mai scrie o pagină de istorie a handbalului clujean. În momentul de față trupa lui Horațiu Gal se situează pe locul patru în Liga Națională, o cifră (4), ce tinde să devină ceva firesc. Potaissa Turda a terminat ultimele trei ediții de campionat în Top 4, fiind singura echipă care evoluează în acest moment în primul eșalon, cu o asemenea performanță. Sezonul în curs ar putea fi al patrulea la capătul căruia clujenii termină între primele patru ale campionatului. Rămânând în actualitate, Potaissa este singura reprezentantă a româniei în cupele europene, la handbal masculin. Galben-albaștri nu sunt la prima participare în competițiile continentale intercluburi, dar sunt la prima calificare în ceea ce, în sport, numim ”primăvara europeană”, sintagmă ce definește fazele superioare ale competițiilor. Trupa pregătită de Horaţiu Gal s-a calificat la pas în optimile de finală din Challenge Cup. Potaissa Turda n-a avut nici un fel de probleme în a se impune în dubla cu bulgarii de la HC Dobrudja, scor general 75-42, după un dublu succes, scor 43-19, respectiv 32-23. În optimile de finală ale întrecerii Potaissa va da piept, peste două săptămâni, cu echipa luxemburgheză Handball Esch.

Prima manșă va avea loc în Luxemburg, pe 18 februarie, iar returul o săptămâna mai târziu, la Turda. Echipa din Luxemburg este o mai veche cunoștință pentru români. În urmă cu patru ani a pierdut finala Cupei Challenge, în fața celor de la CSU Suceava, iar în ediția 2006/2007 a Cupei Cupelor, Handball Esch ceda în faţa lui Dinamo București în ambele meciuri din turul al doilea, cu 36-27 și 34-30. Tot în Top 4, de această dată în premieră, s-a calificat Potaissa în Cupa României. Dintre toate echipele românești clujenii au cel mai dificil program, fiind obligați să lupte pe trei fronturi. ”Nu ne-am gândit niciodată să doborâm recorduri. Fiecare meci l-am început de la premisa că vrem să jucăm un handbal frumos, dar să obținem și rezultate, să nu facem doar act de prezență. La fel mergem și la turneul final al Cupei României. Dacă am ajuns între primele patru, înseamnă că merită să sperăm”. A spus antrenorul Horația Gal. În turneul Final four al Cupei, Potaissa va avea de înfruntat formațiile Dinamo București (campioana en-titre a României), CSM București (deținătoarea Cupei României) și HC Dobrogea Sud (continuatoarea fostei campioane a României, HCM Constanța). Cum niciuna dintre combatante nu și-a exprimat dorința de a fi gazda a turneului, Federația Română de Fotbal va organiza ultimul act al Cupei pe teren neutru.

Flaviu Sâsâeac

”Avem public, avem atmosferă, echipa se mobilizează bine la meciurile de acasă. Suntem singura echipă care ne-am menţinut în Top 4 în ultimii 3 ani, iar constanţa în rezultate este dată de atmosfera de la noi, dar şi de faptul că nu am ajuns în extremă. Am raportat tot timpul contractele la nivelul jucătorilor şi chiar handbaliştii au depăşit nivelul contractelor prin ceea ce au arătat. La Potaissa Turda toată lumea a pierdut, când a fost ceva de pierdut și toată lumea a câştigat când a fost de câștigat”, a explicat ”fenomenul” Potaissa, Flaviu Sâsâeac, președinte clubului clujean.

Sala de milioane mai așteaptă

La sfârșitul anului trecut, la Primăria municipiului Turda a sosit confirmarea oficială cu privire la includerea amplasamentului pentru construirea unei săli polivalente de trei mii de locuri pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI). Noua sală de sport, în valoare de 15 milioane de euro, se va construi, conform proiectului,  pe strada Stadionului nr. 14, în imediata apropiere a Complexului sportiv municipal Turda. E greu de spus însă, când se vor demara lucrările efective de construire, știut fiind că în perioada următoare, potrivit procedurilor în vigoare, Consiliul local va trebui să aprobe predarea efectivă a amplasamentului către CNI, până la finalizarea lucrărilor.

„Se impune o astfel de arenă în Turda, mai ales că prin rezultatele obţinute reprezentăm România şi în Europa. Proiectul este deja făcut, autorităţile au pus la dispoziţie terenul şi au tras utilităţile, urmează ca CNI să deblocheze suma de bani pentru a ridica sala”, a spus Flaviu Sâsâeac, președintele AHC Potaissa Turda.

Ideea construirii unei săli polivalente există încă din 2011, dar abia anul trecut deliberativul a aprobat Plaunul Urbanistic de detaliu – Construire sală multifuncțională în municipiul Turda. Din 2011 și până în prezent, materializarea proiectului a fost mereu abandonată din lipsă de finanțare.

Foto: Dan Bodea

„Eu cred că această sală va rezolva multe dintre probleme în ceea ce priveşte competiţiile pe care noi le putem aduce la Turda şi, bineînţeles, echipele de marcă din România să vină cât mai des aici, nu neapărat numai handbal, ci putem să facem şi competiţii în alte domenii sportive. Mereu dat la o parte, acest proiect trebuie să ajungă să se materializeze, iar eu sunt dispus să fac orice efort pentru a construi această sala polivalentă, în orașul nostru”, a dat asigurări primarul Cristian Matei.

Lăsând la o parte motivele pentru care Turda nu are nici până azi o sală de sport polivalentă, trebuie spus că aceasta este mai mult decât necesară, cu atât mai mult cu cât orașul a dat de-a lungul vremii nume valoroase sportului național și chiar internațional (ex, Cristina Pîrv, una dintre cele mai importante voleibaliste din istoria acestui sport, din țara noastră). În noua sală polivalentă de la Turda se vor putea desfășura competiții naționale și internaționale, în discipline precum dansul sportiv, karate, judo etc, dar va putea fi folosită și pentru concerte sau festivaluri. În noua sală polivalentă ar urma să se munte și echipa masculină de handbal Potaissa, echipă care, în acest sezon competițional participă, pentru a doua oară, în întrecerile europene intercluburi.

Ce poate fi mai frumos decât ca municipiul Turda, prin această echipă frumoasă, să fie promovată pe întregul continent?! Nu întotdeauna banii fac diferența. Sunt lucruri în care sufletul e mai presus de bani. Echipa noastră joacă handbal la nivel de cupe europene și pentru că băieții iubesc acest sport” , Flaviu Sâsâeac, președinte AHC Potaissa Turda

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu