Alții abia s-au încălzit. România e eliminată

Foto: Dan Bodea

Preliminariile pentru turneul final al Cupei Mondiale, găzduit anul viitor de Rusia, au ajuns la jumătatea traseului. Unele echipe sunt deja calificate, pentru altele abia acum încep calculele. România este deja eliminată. Matematic ”Tricolorii” ar mai avea șanse, e drept mici de tot, dar ar mai fi. Ar mai trebui să avem și echipă și un selecționer care să știe să joace măcar pe contraatac, ca în vremurile de tristă amintire cu Victor Pițurcă și Anghel Iordănescu pe banca tehnică. Am anticipat încă după egalul (0-0) din 26 martie de pe Cluj Arena, că drumul echipei naționale a României duce pe orice terasă din țara asta, pe care va fi amplasată măcar o plasmă de dimensiuni medii, numai în Rusia nu.

”O calificare, mister Daum?”. ”Nu mulțumesc!”
De la un neamț plătit cu aproape un milion de euro anual, oricât de sărac și nevolnic ar fi fotbalul nostru, suporterii ar fi vrut să vadă și altceva decât același film, din care oricum nu am învățat nimic. Și înainte de Daum echipa națională a României juca la limita penibilului. Câteva meciuri, în campania de calificare la Euro 2016, cu Sânmărtean în teren, au mai schimbat puțin din imaginea șifonată de ani buni, în care generația Marica a ratat calificare după calificare.

La finalul jocului din Polinia, pierdut de ”Tricolori” cu 1-3, am înecract să-mi imaginez un dialog absurd între un suporter care a străbătut aproape 1.000 de de kilometrii, de la Cluj până la Varșovia. ”Încercăm și noi să ne batem pentru calificare, mister Daum?”. ”Nu mulțumesc.”, cred că ar fi răspuns neamțul care a promis că echipa națională de fotbal a României va fi ofensivă și când se va apăra. Acestea au fost cuvintele lui Daum care au impresionat o țară prea mică pentru fotbalul mare, populată cu suporteri prea naivi. La Varșovia România a arătat mai rău ca niciodată.

Cu trei fundași centrali în linie, la care s-au adăcugat Latovlevici și Benzar, în benzile laterale, cu Marin și Pintilii la doar 3-4 metri în fața defensivei, cu Chipciu și Stancu plasați în zona liniei de la centru terenului și cu Andone rătăcit în jumătatea poloneză de teren, ”Tricolorii” au fost călcați în picioare de plavi, și s-au călcat singuri pe bombeu din lipsă de spațiu într-o defensivă atât d aglomerată că nici Chiricheș, Săpunaru, sau Toșca nu puteau respinge o minge fără să se lovească de un coechipier.

Prima ocazie la poarta polonezilor și mai apoi golul lui Stancu, au apărut abia la 3-0 pentru gazde. Levandowsky a făcut ce-a vrut cu cei trei fundași centrali. La primul gol Săpunaru a pus mâna pe starul lui Bayern Munchen, încercând să-și creeze un avantaj și puțin spațiu între proprii coechipieri. Decizia corectă a arbitrului a fost 11 metri. La golul doi ”Leva” s-a înălțat cu mai bine de o jumătate de metru peste căpitanul Chiricheș. În sfârșit, la cea dea a treia reușită Toșca, obișnuit să joace în alte sisteme defensive, mult mai aerisite.

A încercat o preluare de finețe (i-a reușit) și o ieșire din careu în stil de jucător mare. Acest din urmă procedeu nu i-a reușit. Din nou din cauza supraaglomerării din suprafața noastră de pedeapsă. Decizia corectă a centralului: penalti din nou.

O singură lecție învățată
De la un neamț plătit cu aproape un milion de euro pe an, cei mai mulți dintre suporteri ar fi așteptat o demisie de onoare, cum se mai spune prin România. Daum nu a demisionat. Nici oficialii Federației Române de Fotbal nu l-au demis. E în fapt singura lecție pe care am putea să o învățăm din acest experiment ratat: un contract se respectă. Christoph Daum, altfel un antrenor care a făcut treabă excelentă peste tot pe unde a antrenat, s-a umplut de rușine pe banca României și mai trist este că ne va face de rușine odată ce-și va termina contractul.

Deja o știm și noi pe aia cu ”atât se poate, atât produce fotbalul românesc, sau n-ai cu cine”. Astea sunt deja refrene ce s-au cocoțat de atâția ani pe locul 1 în topul scuzelor, încât am vrea ca un nou ”artist” (a se înțelege selecționer), să scoată un hit nou, de genul ”mor cu adversarul de gât”. Și mai trist este că următorul selecționer, intuim de pe acum, va fi tot un străin. Măcar dacă am lua modelul din handbal și am aduce un nordic. Poate am avea o altă perspectivă.

CLASAMENT GRUPA E
1. Plonia 6 5 1 0 15-7 16
2. Muntenegru 6 3 1 2 14-7 10
3. Danemarca 6 3 1 2 10-6 10
4. România 6 1 3 2 7-7 6
5. Armenia 6 2 0 4 7-14 6
6. Kazahstan 6 0 2 4 4-16 2

Distribuie:

Postaţi un comentariu