CFR este la 90 de minute de liniște și tot atâtea de colaps

Foto: Dan Bodea

CFR a pierdut în Luxemburg în manșa întâi din play-off-ul Ligii Europa. Munca și satisfacțiile din ultimul an aproape s-au șters cu buretele. Investițiile majore cer performanță, altfel datoriile acumulate de club vor duce spre colaps. Returul cu Dudelange este fără îndoială meciul anului pentru campioana României. În joc sunt milioane de euro și viitorul clubului. CFR va începe meciul de la 0-2, un scor periculos. Tehnic vorbind clujenii au capacitatea de a întoarce rezultatul. Mai mult decât o datorie a jucătorilor, victoria este o obligație. Fără a da vreun verdict, pentru CFR urmează 90 de minute de totul sau nimic. Calificarea va aduce liniște, ratarea ei echivalează cu o furtună.

Fizic stau bine, la mintal se lucrează

CFR a triumfat în ultima ediție de campionat tocmai pentru că fizic echipa s-a prezentat ireproșabil. Chiar dacă mulți dintre titulari sunt trecuți binișor de 30 de ani, forța este atuul vișiniilor. Dacă mai adăugăm și inspirația și geniul unui Țucudean, Culio, sau Omrani descoperim o rețetă de succes, cel puțin pe plan intern. În Europa CFR-ul a scârțâit încă de la primul meci.

Dubla cu Alaskhert părea să le fi redat băieților lui Antonio Conceicao încrederea în propriile forțe. La Dudelange însă, ceva s-a întâmplat. Prea siguri pe ei, într-o confruntare evident disproporționată, CFR-iștii au fost readuși cu picioarele pe pământ. ”Moralul trebuie să fie la un nivel foarte înalt, trebuie să fim pozitivi și să credem în continuare că ne putem califica. Din păcate, la meciul tur nu ne-am concentrat și tocmai de asta am pierdut. Nu e ușor să joci din trei în trei zile pentru că e greu să ne recuperăm. Cred că dacă suntem concentrați și jucăm la un nivel înalt ne putem califica”, spune Conceicao.

Tot antrenorul CFR-ului recunoaște și principala problemă a echipei lui. ”Din păcate nu avem doar o problemă fizică, ci și una mentală. E greu să fim concentrați, din punct de vedere emoțional. În acest meci echipa trebuie să fie focusată pe joc. După meciul tur băieții au fost triști, le-a fost rușine. Acasă suntem puternici, ar fi important să reușim să ne calificăm pentru fotbalul românesc. În campionat punctele se pot recupera, dar dacă pierdem cu Dudelange ieșim din Europa”, trage semnalul de alarmă Conceicao.

La un meci distanță de dezastru

La CFR aproape nimeni nu are curajul să pronunțe cuvântul ”ratare”. Ratarea calificării în grupele Europa League, căci despre această ratare este vorba, ar fi echivalentă cu un dezastru. La doar un an distanță de la ieșirea din insolvență clubul este înglodat în datorii, iar bilanțurile contabile din ultimii doi ani îi obligă pe CFR-iști să forțeze calificarea. Vom lua ca exemplu anul fiscal 2017, care începe la 1 ianuarie 2017 şi se încheie la 31 decembrie 2017.

În acest interval CFR Cluj figurează cu datorii de peste 12 milioane de euro. Oricine ar fi finanțatorul clubului, e clar că s-a investit masiv în ideea că echipa va ajunge în grupele Ligii Campionilor ceea ce ar fi garantat venituri de aproximativ 15 milioane de euro și, implicit, redresarea financiară. Plecarea intempestivă a lui Dan Petrescu și ulterior a echipei de conducere care a adus ultimul titlu în Gruia, au dat calculele peste cap.

Bilanțul pe anul fiscal 2016

  • Datorii: 11,2 milioane de euro
  • Venituri totale: 3,41 milioane de euro
  • Cheltuieli totale: 5,62 de milioane de euro
  • Pierderi: 2,2 milioane de euro

Bilanțul pe anul fiscal 2017

  • Datorii: 12,55 milioane de euro
  • Venituri totale: 9,9 milioane de euro
  • Cheltuieli totale: 10,2 milioane de euro
  • Pierderi: 251.510 euro

”Când am pornit la drum alături de Dan Petrescu viziunea noastră era pe mai mulți ani și includea calificarea măcar în grupele Europa League. Acum s-a ajuns într-o situație delicată, dar nu dramatică. Nu cred că vor fi probleme pentru că la CFR există un patron cu ambiții mari, dispus să investească. Acest lucru s-a văzut în ultimul an. Au venit la CFR jucători importanți și s-a câștigat un campionat și Supercupa. Ratarea calificării ar genera probleme nu doar la CFR. În aceiași situație este și FCSB. Pentru orice club ratarea calificării în grupele unei competiții continentale înseamnă pierderi financiare uriașe.

Sunt totuși 10 milioane de euro în joc”, punctează fostul director sportiv al campionilor, Bogdan Mara. Dacă va fi eliminată în play-off-ul Europa League, CFR Cluj, venită din turul 3 preliminar al Champions League, va primi de la UEFA un bonus de 480.000 de euro. Adăugăm aici cele 3,8 milioane de euro pe care clubul le va încasa din drepturile TV și contabilizăm venituri garantate de 4,28 de milioane de euro. Mult prea puțin pentru a acoperi deficitul de 12,55 de milioane de euro de la sfârșitul anului 2017.

Dudelange amenință cu UEFA

Ca și cum înfrângerea din manșa întâi (2-0 pentru Dudelange) nu ar fi fost suficientă pentru a stârni furtuna în Gruia, presa din Luxemburg le mai dă vișiniilor o veste proastă. Jurnaliștii din Benelux susțin că oficialii lui Dudelange vor face plângere la UEFA, împotriva clubului clujean după ce, susțin luxemburghezii, ar fi fost amenințați de reprezentanții CFR-ului, chiar înaintea meciului tur.

”N-a fost deloc plăcut. Au început să se comporte ca niște nebuni. Pur și simplu ne-au amenințat, ne-au spus <<Atenție că veniți voi în România>>. L-am sunat pe secretarul lor și l-am amenințat la rândul meu că le fac plângere la UEFA. Mărturisesc că nu am nicio încredere în ei. Va trebui să fim foarte atenți. Omologii noștri de la CFR nu prea sunt sociabili. Nici măcar nu dau bună ziua când vin la UEFA”, a spus Romain Schumacher, președintele clubului, într-un ziar din Luxemburg, potrivit Fotbal Club.

Conform sursei citate, Dudelange și-a adus bucătarul cu tot cu instrumente de bucătărie, de teamă să nu fie intoxicați la Cluj. ”Nu este adevărat că i-am amenințat. La noi în club avem oameni foarte civilizați, eu răspund pentru ei. Nu ştiu despre plângerea de la UEFA de care vorbesc ei. Omul are o problemă, dacă face asemenea declarații. Vreau să le văd şi eu şi probabil că vom discuta”, a replicat Iuliu Mureșan.

10.000.000 de euro este suma minimă pe care CFR Cluj o pierde dacă nu se califică în grupele Europa League

Distribuie:

Postaţi un comentariu