Nu ratați noul număr din „Transilvania Reporter”: Tradițiile românești renasc în satul global

Prima pagină a ediției tipărite

Joi a apărut noul număr al săptămânalului „Transilvania Reporter”, care are ca principal subiect valorificarea tradițiilor românești în epoca globalizării. Etnologii povestesc că, de Sânziene, fetele din Ardeal obişnuiau să se tăvălească dezbrăcate în roua dimineţii pentru a fi fertile. Este o tradiţie care s-a pierdut, însă parte din ea revine la viaţă în ceea ce pare a fi un curent care  înglobează  în modă elemente de patrimoniu local românesc. Pentru al doilea an  consecutiv, în 24 iunie, sânzienele sunt folosite ca  manechine pentru promovarea pe podiumul mondial a unui obiect de îmbrăcăminte aproape uitat: ia românească.

Marţi, pe 24 iunie, de Sânziene, mii şi mii de românce din peste 40 de ţări din Africa, Asia, America de Sud şi de Nord, Europa şi Australia vor îmbrăca cămaşa populară şi vor marca a doua ediţie a Zilei Universale a Iei. Evenimentul  există datorită La Blouse Roumaine, o comunitate online iniţiată pe Facebook care a ajuns la peste 75.000 de membri în doar doi ani.

Ziua Universală a Iei a pornit ca o iniţiativă entuziastă de a genera o sărbătoare universală a portului tradiţional românesc. Dincolo de asta, impunerea iei ca brand are şi o abordare economică. Designeri români vând deja ii stilizate în mari centre ale modei, iar fondatorii La Blouse Roumaine, care au în plan să deschidă mai multe magazine, întâmpină o singură problemă: nu se pot produce atâtea ii cât e  cererea.

Ia devine treptat un ambasador al frumuseţii tradiţiilor româneşti. Nu e însă singurul şi tot mai mulţi oameni pasionaţi şi cu abilităţi de antreprenori dezvoltă afaceri din reinterpretarea tradiţiilor româneşti şi integrarea lor în diversitatea culturală a lumii.

De Sânziene, spun etnologii, ardelenii căutau comori  în locurile unde în noaptea dinainte se aprindeau focuri. Astăzi, ei nu mai au nevoie să sape în căutare de bani. Comorile sunt la îndemâna celor care ştiu să le vadă şi să le deschidă: banii sunt depozitaţi în tradiţiile româneşti.

Sumarul ediției, pe scurt:

Vákár István preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Cluj: „Nu m-am gândit că se fac aranjamente, că se condiţionează contracte”. După imensul scandal de corupţie care a dus la arestarea preventivă a lui Horea Uioreanu, instituţia este condusă temporar de vicepreşedintele CJ, udemeristul Vákár István. Deşi interimatul său trebuia să dureze doar o săptămână acesta s-a prelungit. Transilvania Reporter vă propune o discuţie cu cel care conduce în prezent destinele judeţului. (interviu de Claudia Romitan)

Despre psiho-vampiri în ţara lui Dracula. „Psiho-vampirul” este un termen mai degrabă metaforic, dar el desemnează, cât se poate de concret, persoane aflate în anturajul nostru şi care ne fură energia de care dispunem. Peste 70 de manageri  și oameni de business din Transilvania au învăţat despre psiho-vampiri şi despre importanţa stabilirii şi menţinerii unor relaţii pozitive cu cei din jur, în cadrul unei prelegeri susţinute zilele trecute, la Cluj, de dr. Hamid Peseschkian, medic neurolog, psihiatru și psihoterapeut din Germania, președintele World Association of Positive Psychotherapy. (Marius Avram)

Vinurile și tăriile în era tehnologiei: țuica cu goji și vinul de gheață. Târg culinar inedit la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). 84 de studenţi de la mai multe specializări din cadrul universității şi-au prezentat lucrările de licență constând în proiecte inovative din domeniul alimentației. Astfel, „tarabele” absolvenților au fost încărcate de bunătăți mai mult sau mai puțin tradiționale precum iaurturi cu gutui, semințe de chia, fructe de pădure sau goji, jeleuri, gemuri sau băuturi spirtoase realizate în moduri dintre cele mai ingenioase. (Radu Hângănuț)

Viața unui orfan: familia adoptivă de sub acoperișul orfelinatului. Dacă jucăriile sufletului unui copil sunt pierdute într-un amalgam de (re)sentimente,   iar părinții, doar două nume iscălite într-un certificat de naștere, atunci se numește orfan? La 140 de km de orașul Astana, capitala Kazahstanului,   s-a refugiat o casă ce de 20 de ani a devenit , , acasă” pentru copii abandonați, nu orfani.  (Andrada Lăutaru)

Opinie: „Romania will not stand alone!”/ Europa și America viselor noastre.  Mi-am dat seama că sunt cetățean al Europei dintr-o întâmplare. Treceam prin vama la Frankfurt și am auzit din fundal, un poliţist de frontieră, mi-a zis Bună ziua. Am ridicat ochii cu surpriză, gata să-i spun ceva în româneşte ca unui frate, credeam că este român sau vreun sas nostalgic, născut în Transilvania, dar nu, era un european de culoare sau, ca să folosesc o expresie ipocrită, americană, un fel de afro-european. (Vasile Dâncu)

Opinie: Războiul de după război. Divizarea Irakului post-american? Iunie 2014. Adepţii sunniţi ai grupării „Statul Islamic din Irak şi Siria” (sau Irak şi Levant, denumirea alternativă) avansează spre capitala Bagdad pe trei direcţii diferite, cucerind oraş după oraş (Fallujah, Tikrit, Karbala, Najaf, Mosul, Samarra etc.), ameninţând, umilind şi dezarmând o armată irakiană debusolată, nepregătită şi fragilă, care nu ştie ce să facă, cu cine să ţină în realitate sau cum să fugă mai repede. Occidentul tresare, surprins de vigoarea insurgenţei islamiste şi de slăbiciunea ripostei guvernamentale. Media americane şi din toată lumea vuiesc. Deodată, ne aducem aminte de Irak. Uitasem de ei, consideram povestea aceasta încheiată „cu succes”… Aşa ne-au spus. (Valentin Naumescu)

Creatorul de modă Adrian Oianu: „Întoarcerea la ia românească s-a făcut cu ajutorul străinilor!” După 25 de ani de subminare calculată a încrederii în sine a poporului, de politici de dezbinare sistematică, românii în sfarșit reacționează! Prima reacție, cea mai ușoara: întoarcerea la trecut, la valori, tradiții, cultură, cautând din priviri identitatea pierdută, mândria și confidența unui popor care a supraviețuit mii de ani pe aceste meleaguri. (interviu de Ruxandra Hurezeanu)

Un pariu cu miza uriașă: Transilvania autentică, produs turistic. Într-un pariu curajos cu turismul în România, Giovanna Bassetti, o italiancă stabilită în Brazilia, a mizat pe atmosfera autentică a satelor ardelene, imprimată de casele tradiționale săsești, ocupațiile ancestrale ale localnicilor, dar și de persoane atemporale, precum bătrânicile care croșetează sau stau la taifas în fața porților. (Bogdan Stanciu)

Mâncărurile romanilor, bune și pentru pofticioșii mileniului III. În epoca în care mâncărurile preparate rapid și cu cât mai puțin efort amenință, potrivit specialiștilor, preparatele tradiționale gătite din moși-strămoși și recomandate de către experții în alimentație ca fiind calea ideală spre un stil de viață sănătos, tot mai mulți sunt cei care își îndreaptă atenția spre bucătăria tradițională și revin astfel în grădinile bunicilor pentru a-și procura cele necesare unei mese ca la carte. (Radu Hângănuț)

Castelul uriașilor de pe meleagul țipțerilor. Spišský Hrad sau Castelul Spis este unul dintre cele mai mari din lume, fiind situat pe locurile fruntașe în toate topurile de acest gen. Castelul a fost sute de ani centrul administrativ al regiunii Zips (Spiss, în slovacă, Sepes în maghiară). Aceasta a fost o enclavă de locuitori germani pe teritoriul Ungariei medevale, înconjurată de slovaci și unguri, într-o bună măsură asemănătoare cu zona săsească din România. (Bogdan Stanciu)

Sărăcie, corupţie şi proteste: În spatele Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Pentru cei mai mulţi cetăţeni ai lumii, Brazilia este o ţară exotică, unde fetele dansează samba pe străzi, îmbrăcate sumar, în timp ce băieţii joacă fotbal. Imaginea nu este departe de adevăr, însăîn spatele său există atâtea aspecte necunoscute, ascunse publicului larg. (Mădălina Kadar)

Re-start, ”U” și CFR și-au reluat pregătirile. Sezonul 2014/2015 al ligii I de fotbal se anunță a fi poate cel mai dur din ultimii 25 de ani. Nu mai puțin de șase echipe vor retrograda, locul lor în primul eșalon urmând să fie luat de câștigătoarele celor două serii de ligă secundă. Tocmai din acest motiv formațiile din prima divizie s-au grăbit să înceapă pregătirile. (Patrice Podină)

Campionii fotbalului mic. Începutul acestei săptămâni a consemnat finalul sezonului 2013/2014  pentru echipele angrenate în „fotbalul mic”, din njudeţul Cluj. Finala Cupei României, faza pe udeţ, ediţia 2014/2015,   a fost ultima acţiune oficială organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Cluj. Trofeul a fost cucerit în acest an de Someşul Apahida, care a învins campioana Clujului, Plaiul Iacobeni, cu scorul de 1-0, cucerind astfel, primul trofeu din scurta istorie a noii echipe a localităţii din apropierea Clujului. Dacă apahidenii vor juca în vară în primele tururi al Cupei României, alături formaţii din liga a III-a, echipa din Iacobeni va reprezenta judeţul nostru în barajul pentru promovarea în cel de al treilea eşalon fotbalistic din România. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu