Foto & Video / Zeci de sătmăreni au protestat duminică împotriva proiectului Roșia Montană

Zeci de sătmăreni au ieșit și în această duminică în stradă pentru a protesta împotriva proiectului Roșia Montană

Zeci de sătmăreni s-au adunat duminică, 8 septembrie, începând cu ora 17, 00, pentru a protesta împotriva proiectului minier Roșia Montană. Sub sloganul „Uniți salvăm Roșia Monatană”, tineri, persoane cu vârste mai înaintate dar și familii cu copii, şi-au dat întâlnire în pasajul Corneliu Coposu de unde au pornit spre Piaţa Libertăţii, până în faţa Palatului Administrativ.

Participanții au scandat în sincron „Vrem anularea legii”, „Iese spaga barosană de la Roșia Montană”, „Nu corporația face legislatia”, și alte sloganuri împotriva începerii lucrărilor de extragere a aurului din zona Roșia Montană.

Bianca Durcovici, organizatoarea protestului de la Satu Mare, s-a arătat îngrijorată de riscul producerii unui accident ecologic din cauza cianurilor folosite pentru exploatarea minieră, și a declarat că, în semn de solidaritate, dorește să adune cât mai mulți sătmăreni în stradă.

„Ne adunăm în semn de solidaritate și dorim să se ia măsuri împotriva acestei legi care ne condamnă. Ne propunem să luăm legatura cu senatorii și deputații din Satu Mare și să îi convingem să nu voteze legea”, a declarant Bianca Durcovici pentru Transilvania Reporter.

Aproximativ 100 de sătmăreni, în cea mai mare parte tineri, au participat și duminica trecută la un protest împotriva deciziei Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană. Aceştia au împărţit trecătorilor pliante care conţineau mesaje împotriva proiectului de lege. Printr-un mesaj aflat pe o pancată, tinerii le solicitau parlamentarilor sătmăreni să nu voteze legea.

Protestele împotriva proiectului minier au început în mai multe orașe din țară după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

La Roşia Montană au fost investiţi până în prezent de compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.

Sergiu Podină


Publicitate

Postaţi un comentariu