Tensiuni în Bixad. Ortodocșii își păzesc mănăstirea cu topoarele

Mănăstirea Bixad

Tensiunile din comuna Bixad, județul Satu Mare, au ajuns în aceste zile la cote maxime. Motivul îl reprezintă retrocedarea unei părți din Mănăstirea Bixad – simbolul Țării Oașului – către Episcopia Greco-Catolică. Enoriașii ortodocși din zonă nu acceptă executarea unei hotărâri judecătorești în acest sens și amenință că, dacă va fi nevoie, vor apela la gesturi violente pentru a-și proteja lăcașul monahal. Conform starețului Emanuil Rus, mănăstirea este păzită în acest moment de grupuri de localnici, pregătiți pentru orice pentru a împiedica demersurile executorilor judecătorești.

După 20 de ani de procese, pe la o serie de instanțe din țară, în momentul de față există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, emisă de Curtea de Apel Craiova, care dă câștig de cauză Episcopiei Greco-Catolice. Această situație este însă de neacceptat pentru credincioșIi ortodocși, majoritari în Bixad și în zona limitrofă. Punctul culminant al acestor tensiuni a fost atins la sfârșitul săptămânii trecute. Atunci, spune starețul Emanuil Rus, sute de enoriași ortodocși, înarmați cu topoare și alte arme albe, au venit să protejeze ceea ce ei consideră a fi lăcașul lor.

„În momentul de față agitația este uriașă în Bixad și nu numai. Sute de mașini au fost vineri parcate în fața mănăstirii. Oamenii au auzit că în acea zi s-ar putea să vină executorii judecătorești și, mulți dintre ei cu topoare, au venit să apere mănăstirea. Vă spun sincer că, la tensiunea care există acum, se pot întâmpla grave tragedii. Tocmai de aceea cer să se amâne punerea în aplicare a hotărârii judecătorești. Este necesar și un oarecare răgaz pentru a se clarifica exact și situația juridică a clădirilor și terenurilor ce se doresc a fi executate silit”, ne-a declarat arhimadritul Emanui Rus, starețul Mănăstirii Bixad.

Conștiente de gravitatea situației din Bixad sunt și autoritățile județene. Poliția, Jandarmeria și prefectul Eugen Avram au  tras un semnal de alarmă privind pericolul unor incidente violente făcând apel la cei în măsură să facă tot posibilul pentru calmarea spiritelor.

Greco-catolicii îl acuză pe stareț de incitare la violență

Reprezentanții Bisericii Greco-Catolice recunosc la rândul lor că tensiunile din Bixad sunt în prezent la cote maxime și că cel mai potrivit ar fi să se amâne executarea hotărârii judecătorești. Ei spun că această situație este una artificial creată de către preoții și călugării ortodocși, în frunte cu starețul Emanuil Rus.

„Este adevărat că deși noi avem de partea noastră o sentință definitivă și irevocabilă emisă de o instanță judecătorească, nu putem intra în posesia drepturilor noastre din cauza situației care există în rândul credincioșilor ortodocși. Acești oameni au fost manipulați de preoții ortodocși, în frunte cu Emanuil Rus, au fost împinși spre violențe prin tot felul de discursuri în care li s-a ascuns mare parte din adevăr. Tocmai din acest motiv am hotărât să nu amânăm punerea în aplicare a sentinței. Le-am explicat și credincioșilor noștri că cel mai înțelept lucru ar fi să așteptăm pentru a preîntâmpina eventuale tragedii”, ne-a mărturisit Iacob Feher, protopopul greco catolic de Oaș.

Mănăstirea Bixad – simbolul Țării Oașului

Mănăstirea Bixad – simbolul Țării Oașului

Dup 20 de ani de procese, confuzia persistă

Deși au trecut printr-o multitudine de termene de judecată, cele două părți implicate în proces au interpretări diferite cu privire la sentință judecătorească. Pe de o parte starețul Emanuil Rus spune că greco-catolicii nu au câștigat de fapt decât dreptul asupra unui teren și a două clădiri din curtea mănăstirii. Este vorba despre clădirea fostului Preventoriu TBC și o clădire adiacentă acestuia. Mai mult decât atât, spun reprezentanții ortodocși, o parte din aceste bunuri nu au aparținut Bisericii Ortodoxe ci Consilului Județean Satu Mare. Acesta fapt a fost confirmat și de către Direcția Juridică a CJ, directorul Marius Mândruț spunând că o parte din imobilele în cauză se află în proprietatea CJ și, prin urmare, nu pot face obiectul executării din moment ce  instituția nu a fost parte în proces. În replică, protopul greco catolic Iacob Feher spune că hotărârea se referă atât la cele două imobile cât și la terenurile pe care acum se află Altarul de vară și clădirea în care locuiesc preoții și călugării ortodocși, ambele construite după 1990, moment al reluării activității monahale ortodoxe.

Cele două culte își numără enoriașii

Punctele de vedere ale celor două culte nu coincid nici atunci când vine vorba despre numărul enoriașilor pe care-i dețin fiecare în Bixad și în zona Oașului în general.

„Nu am înțeles niciodată-spune starețul Emanuil Rus-de ce se zbat atât de mult greco-catolicii să obțină mănăstirea din Bixad sau alte biserici din zona Oașului, precum aceea din Racșa. Pentru ce? Ei au doar câțiva enoriași, de ordinul zecilor, în marea lor majoritate oameni bătrâni care nu mai participă demult la slujbe”.

Răspunsul protopopiatului Oaș intră în contradicție cu cel al strețului Emanuil Rus. „Datele statistice oferite de ortodocși nu sunt conforme cu adevărul. Spre exemplu doar în Bixad la slujbele greco-catolice de la biserica din centrul localității, una extrem de mică de altfel, participă în jur de 4-500 de enoriași. În Bixad, conform datelor noastre avem aproximativ 1200 de credincioși, iar în restul Oașului câteva mii”, declară protopopul Iacob Feher. Acesta ne-a mai declarat că, odată intrați în posesia imobilelor, acestea vor intra în reabilitare și se vor face toate demersurile pentru instituirea unei mănăstiri greco-catolice cu tot ceea ce presupune viața monahală.

[stextbox id=”custom” caption=”Război juridic cu peste 30 de bătălii”]În județul Satu Mare, bisericile ortodoxă și greco-catolică au înregistrat până în prezent peste 30 de dispute. Miza acestor procese o reprezintă cererile de retrocedare a lăcașelor de cult, formulate de prelații greco-catolici. Până în prezent, sentințe definitive și irevocabile au fost pronunțate doar în cazul câtorva biserici. Printre acestea se numără  cele din Hrip, Petea, Racșa, dar și parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din municipiul Satu Mare. Printre bisericile ortodoxe sătmărene aflate în litigii de retrocedare se numără și cele din Pomi, Crucișor, Hodișa, Ruseni sau Moara Borșii.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. unul says:

    acuma iara incepe catolicismul fortat in Romania sunt prosti oameni sa nu uite ca a trecut ocupatia ungara,hazburgica si ce hortista cand romanul a fost fortat sa treaca la catolicism asa ca poporul roman e un popor de religie bizantica ptr cei ce nu stiu religia ortodoxa

    • UNA says:

      Incultura la noi,se vede ca e la rang de cinste .De altfel, pentru ineptiile pe care le sustii ( cel ce te numesti -Unu-) e pacat sa-si piarda cineva vremea , pentru a te convinge ca greco-catolicii sunt crestini de rit bizantin ,uniti cu Roma.
      Greco- catolici sunt si in Italia.si in Albania,etc. si nu sunt de pe vremea habsburgilor.Mai citese cate ceva si apoi revolta-te impotriva altor crestini.
      La urma urmelor adevaratul crestin isi iubeste aproapele ca pe sine insusi , ceea ce pentru unii ortodocsi nu este valabil.
      Singurul lucru pe care ti-l doresc ,este sa vina cineva ,sa te dea afara din casa ta pentru ca asa vor -MUSCHII LUI- cum au facut comunistii cu greco-catolicii si, atunci sa vad daca mai gandesti in acesti termeni.
      Studiu placut si cu folos, poate te mai luminezi .
      UNA
      P:S.-iti recomand sa mai inveti scrisul si exprimarea corecta in limba romana.

    • satmarean says:

      unul gresesti,ortodoxia a fost fotat, pana in 1924 in satu mare nu s-a auzit de ortodocsi.

    • buna says:

      daca nu stiti istorie nu ar fi mai cuminte sa taceti?

  2. Altul says:

    Pentru “unul”: greco-catolicismul a insemnat intoarcerea ardelenilor ortodocsi in Biserica Universala a lui Hristos, reparand ruptura creata prin schisma de la 1054. Dar in particular, pentru români a insemnat enorm de mult: desteptarea idealului national amortit in somnul slavismului si al grecizarii, iesirea din ignoranta in care i-au tinut popii ortodocsi, ei insisi semianalfabeti si factori de coruptie. Biserica Greco-Catolica a insemnat educatie si cultura romaneasca – ceea ce in mod evident, dupa felul in care scrii, ti-ar prinde si tie foarte bine…

  3. @unul says:

    daca nu stiai dumnezeu nu exista! iar tensiunile cresc si vor creste intre religii. omorati-va. ca ma doare-n cot. Ce bine e sa fii ateu, nu ai nici un stres! dar voi, jihadisti crestini ce sunteti va omorati intre voi. religie= prostie!

  4. Alexandru says:

    Acest simbol al ROMANISMULUI si ORTODOXIEI trebuie aparat cu orice pret,Staretul si echipa monahala a adus linistea multor suflete disperate,ratacite si fara nici o speranta. Doamne ajuta.

  5. valentin says:

    rus emanoil ar trebui sa-si sprijine fica, care in vichend a fost prins flagrant ca a luat mita prin inselaciune. O avocată din Satu Mare a fost prinsă în flagrant cu o șpagă de 5.000 de euro.

  6. toma says:

    Sa se bata popii! Din bilete mai faceti o biserica! Oilor!

  7. greco catolic says:

    Manastirea Bixadului a fost un loc de inalta tinuta si demnitate romaneasca a romanilor ardeleni majoritar greco catolici in Ardealul de Nord Vest in proportie de 99% pana la venirea comunistilor .La 1948 ,la indemnul lui Stalin de a anihila romanismul greco catolic,.cu acordul tacit al Bisericii Ortodoxe Romane, Biserica Greco Catolica a fost scoasa in afara legii iar calugarii si preotii izgoniti si arestati.S-a trecut atunci la un singur partid si o singura religie, cea ortodoxa ,care era mai usor de manipulat de la Bucuresti. Pe Sfantul Parinte de la Roma nu puteau sa il convinga sa nu mai creada in Dumnezeu dar pe Patriarhul Ortodox de la Bucuresti,DA!Dealtfel si azi Biserica Ortodoxa Romana inclina a se ruga mai mult la PSD decat la Dumnezeu!Rusinos pt noi romanii ardeleni de aici, este ca ne batem joc de istoria noastra, de bunicii nostrii care au suferit atunci cand li s-a schimbat cu forta credinta in care s-au nascut si au crescut.Pt cei ce nu stiu,si ar fi bine sa afle , este faptul ca biserica greco catolica ne-a invatat sa scriem cu grafie latina, ca s-a luptat cu ungurii sa alipeasca Ardealul la Romania si aici vedeti ce stiti despre Vasile Lucaciu ai carui urmasi ar trebui sa fim si care mai are statuia in mijlocul Satmarului.La 1 Decembrie 1918 declaratia de unire a romanilor ardeleni cu Romania a fost inmanata regelui Ferdinand- Intregitorul Romaniei de catre cardinalul greco catolic Iuliu Hossu.Sunt acestea lucruri ascunse sau uitate cu grija de p[terea politica de dupa 1989 si biserica ortodoxa romana tocmai pt a tine lumea in ignoranta departe de spiritul adevarului istoric.Totusi iubirea ar trebui sa calauzeasca cele doua biserici.Eu imi doresc sa imi arate cele doua biserici cum se iubesc una pe alta in spiritul iubirii aproapelui si respectand adevarul istoric.Cu regret si amaraciune pt ce se intampla

  8. Ștefan says:

    AR TREBUI SĂ LI SE RETROCEDEZE GRECO-CATOLICILOR CEEA CE DEȚINEAU ÎNAINTE DE 19 MARTIE 1701, ADICĂ NIMIC.

Postaţi un comentariu