Premieră medicală la Cluj. Biopsii fără bisturiu

Foto: Dan Bodea
Masă pentru biopsii Foto: Dan Bodea

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca deține cel mai modern departament de radioterapie și imagistică din țară, unde pacientelor li se poate da un diagnostic corect în ceea ce privește cancerul de sân.

Departamentul deține primul aparat medical din România prin intermediul căruia se pot realiza biopsii fără incizia cu bisturiul.

Aprobările pentru achiziționarea și instalarea prețiosului aparat au luat foarte mult timp, dar vestea bună este că va fi dat în folosință în zilele următoare: ”Masa pentru biopsie este singura din țară care face biopsii, țesutul prelevându-se fără intervenție chirurgicală. Avem un sistem de biopsie asistat de vacuum care permite o excizie nechirurgicală pe anumite formațiuni”, explică medicul primar Carmen Lișencu din cadrul departamentului amintit.

În afară de masa pentru biopsii, diagnosticul pacienților mai poate fi pus și în urma investigațiilor efectuate la singurul mamograf din Cluj dotat cu stație de interpretare a imaginilor.

De asemenea, departamentul de radiologie și imagistică posedă un alt aparat modern care dispune de un monitor cu comandă digitală.

Cu ajutorul acestuia tehnicianul verifică imaginea înainte de interpretarea medicului. Monitorul arată cât de bine e făcută expunerea, poziționarea. Astfel, tehnicianul știe dacă trebuie să repoziționeze pacienta, să facă o altă imagine pentru o interpretare cât mai corectă. ”Unul dintre cele mai căutate aparate în Statele Unite și peste tot în Europa. L-am obținut prin foarte multe rapoarte scrise aproape săptămânal, timp de doi-trei ani la rând, către Ministerul Sănătății”, spune medicul care lucrează zilnic cu aceste aparate.

Reușita medicilor clujeni de a atrage fondurile necesare pentru o tehnologie medicală avansată este binevenită și de lăudat având în vedere numărul mare al pacientelelor care calcă pragul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. ”Este foarte important că funcționează un asemenea departament deoarece adresabilitatea către Institut este foarte mare, vin paciente din Cluj și întreaga țară (Brașov, Galați, Constanța etc) cu investigații mai mult sau mai puțin concludente, dar oricum alarmate. Pentru noi, cu aparatura pe care o aveam înainte, era destul de dificil să avem o precizie foarte mare pe o calitate a imaginii nu tocmai bună. De aceea, am considerat că este foarte necesar ca la Cluj să existe aceste aparate”spune medicul Carmen Lișencu.
Întreagul ansamblu a fost aprobat de Ministerul Sănătății în anul 2011 și achiziționat în noiembrie 2012. Aprobările de utilizare au fost primite în luna aprilie a acestui an. De la această dată, în afara de masa pentru biopsii, aparatura a fost folosită la capacitate maximă. Zilnic în cadrul compartimentul de diagnostic sunt preluate pentru investigații aproximativ 50 de paciente.

”Dacă ar fi să răspundem dorințelor, am avea 50 de femei pe zi care ar veni numai să se verifice, dar, din păcate, nu putem răspunde tuturor. În principiu, avem aproximativ 15-20 de paciente pe zi care vin doar pentru verificări, dar numărul ar fi mult mai mare dacă am putea să preluăm toate pacientele care ni se adresează. Restul pacientelor, 30 la număr pe zi, sunt cu bilet de trimitere cu noduli, cu o suspiciune de cancer. Ceea cee ne interesează foarte mult în condițiile actuale din țară. Noi am vrea mai mult, dar nu știm când și cum vom putea”, medicul Carmen Lișencu.

Reamintim faptul că luna octombrie este denumită și ”Luna mondială împotriva cancerului”. Astfel, în județul Cluj, în cursul acestei luni, se desfășoară o campanie organizată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Societatea Română de Cancer și Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj prin care se urmărește educarea populaţiei feminine cu privire la rolul bunelor practici în reducerea riscului cancerului mamar și a examinărilor mamografice în depistarea precoce. ”Campania are rolul de a sensibiliza populația feminină care riscă să dezvolte un cancer mamar. Ele sunt informate asupra necesității autopalpării propriilor sâni imediat după perioada de ciclu. În același timp, după vârsta de 40 de ani, femeile sunt invitate să participe la programe de screening sau să se ducă din proprie inițiativă să-și facă o mamografie la ambii sâni din doi în doi ani, în felul acesta se poate depista unele leziuni incipente în stadii tratabile și vindecabile. Este important ca femeile să fie permanent informate asupra acestor aspecte. Avem programe de prevenire a cancerului derulat prin medicii de familie, există un program național de prevenire a tuturor cancerelor finanțat de Ministerul Sănătății”, afirmă medicul Florian Nicula, şeful Compartimentului de Prevenire şi Control al Cancerului din cadrul Institutului Ocologic.

[stextbox id=”custom” caption=”Una din 10 femei poate dezvolta cancer la sân”]

Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei – în Europa reprezentând 28 % din toate cancerele. În fiecare an, în Romania, sunt diagnosticate în jur de 6.000 de femei cu cancer de sân. Incidența cancerului de sân a crescut lent, dar continuu în ultimii ani. Una din zece femei va dezvolta, pe parcursul vieții, o tumoră mamară malignă. Mamografia ca metodă de screening permite diagnosticul și tratamentul precoce al acestei boli, reducând mortalitatea cu 18% la femeile peste 40 de ani.

În judeţul Cluj, în anul 2012 au fost 258 cazuri noi de cancer de sân depistate, din care 115 în stadii curabile. In semestrul I al anului 2013 s-au depistat 151 cazuri noi cu această afecţiune.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu