Legea antifumat poate reduce semnificativ mortalitatea prin cancer

 

Legea antifumat poate contribui semnificativ la reducerea cazurilor de cancer pulmonar, boală care, alături de cancerul mamar, reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer în România, susţin medicii oncologi.

Preşedintele Societăţii Române de Radioterapie și Oncologie Medicală, Gabriel Kacso, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că numai prin renunţarea la fumat, mortalitatea cauzată de cancer ar scădea cu aproape o treime.

„Simpla renunţare la fumat ar scădea mortalitatea prin cancer cu 30%. Generaţia tânără fumează în România într-un procent absolut îngrijorător. Această modificare legislativă alături de întărirea mesajului „Poţi să renunţi în a-ţi face rău” sper să contribuie în viitorul apropiat la o scădere a incidenţei şi ulterior a mortalităţii prin cancer”, a menţionat Gabriel Kacso.

În România, doi din zece români îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne. Din totalul deceselor cauzate de cancer, 17% sunt produse de cel mamar, în cazul femeilor, iar în cazul bărbaţilor, de cancerul bronho-pulmonar, în pondere de 27, 3%. De asemenea, peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt depistate în stadii avansate.

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului”, marcată pe 4 februarie, la Cluj a fost organizată, joi, conferinţa de presă cu tema „Pacient informat și responsabil: Noi putem…să ne implicăm. Eu pot…să mă informez”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu