Dotări de 5,6 milioane de euro pentru diagnosticarea precoce a copiilor cu cancer

Institutul Oncologic ”Ioan Chiricuță”
Foto: Dan Bodea

Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca,  Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Louis Turcanu” Timișoara şi Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria” Iași au fost dotate cu echipamente medicale de diagnostic precoce în oncologia pediatrică, printr-un proiect de 5,6 milioane de euro, cu finanţare norvegiană.

„Proiectul cu finanţare printr-un grant norvegian şi-a propus îmbunătăţirea sănătăţii publice prin reducerea inegalităţii în domeniul sanitar. S-a derulat în patru centre de profil, în unităţi medicale din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Am dorit crearea unor centre dotate pentru diagnosticul precoce al pacienţilor din domeniul hematologiei şi oncologiei pediatrice astfel încât să putem stabili un tratament oncologic multidisciplinar. În plus, proiectul urmăreşte evoluţia pacienţilor pe perioada tratamentului şi post tratament. S-a achiziţionat aparatură medicală, 3 RMN-uri, dotate cu sistem de monitorizare la distanţă şi aparate de anestezie pentru Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, un ecograf la Timişoara, şi au fost instruiţi 289 de specialişti, medici, asistente şi infirmiere”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul de proiect, Cătălin Vlad.

Fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş – Cadariu, conferenţiar universitar la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că avantajele noilor dotări constau şi în faptul că pacienţii nu mai sunt plimbaţi la alte spitale pentru efectuarea unui RMN.

„Proiectul a fost început în anul 2015 când a avut loc o prioritizare a nevoilor în diverse sectoare medicale şi s-a identificat ca problemă oncopediatria, prin prisma modului de diagnostic, a rezultatelor tratamentului, a necesităţilor din punct de vedere al resurselor umane şi aparaturii. Aşa a luat naştere acest proiect. Am avut atunci gândul la micii noştri pacienţi. Deoarece Institutul Oncologic Cluj-Napoca se ocupă şi de cancerele rare, ne-am gândit că resursele umane în această specialitate sunt deficitare şi ne-am gândit cum să facem ca ele să rămână în ţară”, a menţionat Patriciu Achimaş.

Cu ocazia evenimentului, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Rareş Trişcă a spus că, în opinia sa, după apariţia Legii salarizării, tot mai mulţi medici vor prefera să rămână în România decât să plece în străinătate: „Eu cred că da şi sperăm să rămână cât mai mulţi în ţară. Sperăm să îşi dorească cât mai mulţi medici pregătiţi în România să rămână în România”.

La rândul său, Patriciu Achimaş-Cadariu, a spus că şi în cazul Poloniei s-a întâmplat la fel, că, după ce le-au fost majorate salariile, medicii polonezi au rămas în ţară şi n-au mai plecat în Germania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu