UPDATE Clujul, în centrul scandalului Hexi Pharma şi al dezinfectanţilor diluaţi

Update 13:20

Actualul prefect al județului, Gheorghe Vușcan, a precizat prin intermediul unui comunicat de presă, că a valorificat informațiile furnizate de către SRI.

„Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, în calitate de beneficiar legal al unor informaţii furnizate de către SRI, a fost informat cu privire la unele probleme în ceea ce priveşte sănătatea publică în judeţul Cluj. În ceea ce priveşte cele semnalate, prefectul judeţului Cluj a valorificat informaţiile primite respectând prevederile legale în vigoare, prin comunicări cu instituţiile abilitate ale statului. De asemenea, precizăm că, din punct de vedere al conţinutului, informările primite de la SRI, indiferent de subiectul lor, sunt supuse anumitor condiţionalităţi legale”, se precizează în cadrul comunicatului de presă.

SRI a transmis, în perioada 2011-2016, mai multe informări privind infecţiile intraspitaliceşti, iar printre beneficiarii informărilor respective s-au aflat şi prefecţi de Cluj şi preşedinţi ai Consiliului Judeţean Cluj.

„SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni. Menţionăm faptul că, în momentul de faţă, conform comunicării publice, există în desfăşurare anchete ale organelor de urmarire penală. În ceea ce priveşte, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL, în planul acţiunilor preventive realizate de SRI: în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4  informări factorilor de decizie locali (preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj) şi centrali (ministrului Sănătăţii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucureşti. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central”, arată o informare a Comisiei parlamentare de control a SRI.

Potrivit documentului, în perioada 2011 – 2016, SRI a pus la dispoziția factorilor de decizie de la nivel central 115 documente de informare vizând infecțiile intraspitalicești şi alte 388 de documente beneficiarilor  locali: “SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale – 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează sş subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect. Unele dintre aceste informări au vizat acţiuni ale unor societăţi comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL”.

Fostul prefect al judeţului Cluj din anul 2011, Florin Stamatian, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că nu a primit informări de la SRI despre dezinfectanţii Hexi Pharma. „Nu am primit astfel de informări de la SRI, pentru că dacă aş fi primit aş fi reacţionat cumva, mai ales că sunt medic”, a spus Stamatian. La rândul său, actualul prefect, Gheorghe Ioan Vuşcan, care se află în funcţie din 2012, a declarat că nu-şi aminteşte să fi primit astfel de informări, dar dacă au fost primite, acestea au fost transmise mai departe pentru a se lua măsurile de rigoare. „Nu-mi amintesc, dar dacă au fost le-am trimis mai departe la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru a începe controale”, a spus şi Vuşcan, conform Mediafax.

Postaţi un comentariu