Vizită istorică a Patriarhului Daniel. Preafericitul Părinte a venit în Sălaj cu daruri și distincții

Peste 6.000 de credincioşi au asistat la slujba de la Episcopie
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Sălajul a primit la sfârşitul săptămânii trecute, pentru prima oară în istorie, vizita unui patriarh. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat timp de trei zile în Sălaj, şeful BOR venind aici cu daruri şi distincţii şi pentru unii dintre preoţii din judeţ, dar şi cu moaştele Sfântului Nectarie.

Prima oprire a Patriarhului Daniel a avut loc vineri seara la Catedrala Episcopală „Sfânta Vineri” din Zalău, unde peste 500 de credincioşi şi zeci de preoţi din Zalău şi nu numai au venit să participe la slujba de Te Deum oficiată în cinstea înaltului oaspete. Alături de Patriarh, la întâlnirea cu credincioşii au venit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei şi a Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Sâmbătă dimineaţa a venit rândul sediului eparhial al Episcopiei Sălajului să găzduiască o întâlnire între Patriarh şi credincioşi, veniţi în număr mare la eveniment mai cu seamă că cea mai mare parte a preoţilor din Sălaj au răspuns invitaţiei de a participa la slujbă, astfel că în majoritatea bisericilor din judeţ nu s-a oficiat slujba cu ocazia sărbătorii Înălţării Domnului.

vizita-patriarh2

 

Primul moment al evenimentului de sâmbătă a fost constituit de inaugurarea paraclisului sediului eparhial, unde va oficia slujbe Episcopul Sălajului, Petroniu. Este vorba despre un spaţiu aflat în interiorul impunătorului sediu al Episcopiei, în care a fost amenajat un altar, altar în care au putut intra toţi cei interesaţi, bărbaţi şi femei deopotrivă (în rest, potrivit regulilor bisericeşti, femeile nu au voie să intre în altar). În paraclis au fost depuse şi moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, aduse la Zalău de Patriarh, credincioşii venind pe rând, imediat după slujba de sfinţire, să se închine.

După sfinţire, Patriarhul Daniel a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, Sfânta Liturghie pe scena amenajată în faţa sediului Episcopiei Sălajului. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte i-a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu un set episcopal: cruce și engolpion, iar pentru Paraclisul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului a oferit o Sfântă Evanghelie, ferecată cu argint şi email, o cruce de binecuvântare și un set de Sfinte Vase, toate realizate la Tipografiile şi Atelierele Patriarhiei Române. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit mai multe distincții: Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române: Părintelui Vasile Rus, Vicar eparhial și Părintelui Ionuț Pop, Inspector eparhial.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a oferit Preafericirii Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Duminică,   15 septembrie, Patriarhul Daniel a participat, alături de alţi ierarhi, la târnosirea bisericii cu hramurile „Sfântul Prooroc Daniel” şi „Sfântul Mucenic Gheorghe” din oraşul Jibou.

 

 

Postaţi un comentariu