Tandem Orban Viktor-regionalizarea României, la Băile Tuşnad

Premierul Ungariei, Orban Viktor, şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat din cabinetul său vor participa şi vor susţine prelegeri pe diferite teme la Universitatea de vară de Tuşnad, la care sunt aşteptaţi circa 70.000 de participanţi şi unde, printre altele, se va discuta şi despre regionalizarea României.

Președintele executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Sándor Krisztina, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost invitaţi în special politicieni maghiari. Ea a mai spus că au fost făcute invitaţii şi către PNL, USR şi Preşedinţia României, dar că, cel puţin deocamdată, n-au fost primite răspunsuri de confirmare a participării reprezentanţilor acestora.

„Ca în fiecare an, şi în acest an pot să vă zic că e foarte greu să invităm oameni politici din Bucureşti care să stea la masă cu noi şi să dezbatem subiecte mai delicate, cum ar fi convieţuirea româno-maghiară, cum ar fi autonomia, folosirea limbii materne în instituţiile publice etc. Ştim ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni în media românească, cum a fost ţinta unor discursuri naţionaliste şi extremiste comunitatea maghiară. Din păcate, încă, politica românească nu s-a maturizat şi e păcat, dacă ne gândim că această universitate de vară a pornit de la nevoia unui dialog româno-maghiar; astăzi, în 2017 încă ne străduim să invităm oameni, politicieni din politica românească”, a spus Sándor Krisztina.

Aceasta a mai spus că printre dezbaterile care vor avea loc în cadrul Universităţii de vară de la Tuşnd vor fi şi cele referitoare la regionalizarea României.

„Tusvanyos este punctul fix şi anul acesta am ales punctul fix ca moto al Universităţii de vară, pentru că, într-o lume cu incertitudini în creştere, credem că avem nevoie de puncte fixe. Puncte fixe sunt multe şi Europa Centrală şi de Est e un punct fix pentru viitorul Europei şi pe această temă vom avea dezbateri mai multe, cu diferiţi invitaţi, politicieni, analişti politici care vor dezbate subiecte precum viitorul Europei, viitorul Europei Centrale şi de Est şi din perspectiva migraţiei. Punctul fix este şi Bazinul carpatic pentru comunitatea maghiară care trăieşte aici şi pe această temă vom avea diferite prelegeri cu politicieni invitaţi din partea Guvernului ungar, din partea partidelor politice maghiare din Transilvania şi din Bazinul carpatic. Punctul fix este şi Transilvania pentru noi; vom avea dezbateri cu lideri transilvăneni români şi maghiari care vor dezbate subiectul regionalizării României şi alte subiecte care sunt importante pentru cele două comunităţi din această regiune a ţării. (…) Punct fix este şi faptul că, de mai mulţi ani, dl prim ministru Orban Viktor va susţine o prelegere, sâmbătă, la Băile Tuşnad”, a menţionat Sándor Krisztina.

La rândul său, organizatorul principal al universităţii de vară, Popa Ilona, a spus că manifestarea va avea un program diversificat.

„Vor fi concerte cu mai multe formaţii din Ungaria şi din Ardeal. O să fie simpozione pe diferite teme: economice, ştiinţifice, literare, interetnice, programe culturale, de sport, recreative şi de divertisment. În aproape 26 de corturi partenere o să se desfăşoare aceste programe. Intrare este liberă până la ora 16,000, apoi se plăteşte o taxă de intrare de 10 lei. Pentru cei care sosesc cu corturi, intrarea pentru o zi este 10 lei zi şi de 40 de lei pentru o săptămână”, a menţionat Popa Ilona.

Organizatorii au mai spus că se aşteaptă la o participare de 15-20.000 de persoane pe zi şi de 60-70.000 de persoane pe toată perioada manifestării.

Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) și Fundația Pro Minoritate organizează, în perioada 18-23 iulie, la Băile Tuşnad, Harghita, a 28-a ediţie a Universităţii de vară şi a taberei studenţeşti de la Băile Tuşnad/ Tusvanyos.

Postaţi un comentariu