Eugen Teodorovici: 2016 e un an mort pentru atragerea fondurilor europene

Aurelia Cristea, Ministrul Delegat pentru Dialog Social, Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, Gheorghe Vușcan, Prefectul jud. Cluj

 

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene şi fost ministru de Finanţe, spune că România s-a întors în perioada 2009-2011 în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi consideră că anul în curs este unul mort din acest punct de vedere: „Astăzi, România ne-am reîntors la ce a fost în 2009-2011. Sunt mii de facturi pentru beneficiari neplătite la Ministerul Fondurilor Europene. Doamna ministru Răducu a fost o catastrofă pentru ţară, o ruşine naţională. Din păcate, situaţia ne arată că anul acesta va fi un an mort în ceea ce înseamnă fonduri europene. Din păcate, tot efortul nostru ca guvern PSD se va…, anul acesta se vorbeşte de un zid, pentru că acele eforturi nu sunt însoţite de măsuri complementare de acţiuni care să ducă la bunul mers al economiei. Uitaţi-vă la agricultură; sunt mii de beneficiari neplătiţi în zona de agricultură, în condiţiile în care avem un premier care a fost comisar european pe politică agricolă, a  fost ministru al agriculturii, avem un minsitru al agriculturii astăzi, Achim Irimescu, care a fost în Ministerul agriculturii ca secretar de stat. Amândoi constituie o echipă care cunoaşte foarte bine –sau ar trebui să cunoască- interesele românilor. Atunci, ne întrebăm: interesele cui sunt de fapt purtate la nivel de guvern?”.

El a arătat că în perioada guvernării PSD, România a fost, timp de doi ani, în perioada mandatului său în fruntea Ministerului Fondurilor Europene, prima în Europa în ce priveşte banii încasaţi: „În 2012, când PSD a preluat guvernarea, România era ultima ţară în UE, la 6%, nivel inacceptabil. Azi, România e la 74-75% şi poate închide la 80%, cum am estimat. Noi am prins în programul de guvernare că vom face între 50 şi 80%, iar în primul an de mandat al meu de ministru al fondurilor europene am ajuns la nivelul minim propus de PSD în planul de guvernare. Cred că PSD e singurul partid care în ceea ce a promis în planul de guvernare şi-a respectat în foarte mare măsură acele angajamente. Am atras 7, 4 mld de euro în doi ani, facturi trimise către Bruxelles pentru a fi decontate (…) şi 7, 1 mld de euro intrate în doi ani în ţară. Este prima poziţie a României timp de doi ani la ce înseamnă rambursarea de fonduri către un stat membru. România a demonstrat că poate să fie acolo sus, între primele state”.

Eugen Teodorovici a susţinut o confernţă de presă alături de liderii PSD Cluj şi este prezent în judeţ pentru a-i susţine în campanie pe candidaţii social-democraţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu