Ce nereguli a găsit Fundaţia Mişcarea Populară în şcoli

Lia Stanca este preşedinta fundaţiei

Preşedinta Fundaţiei Mişcarea Populară – Organizaţia Judeţeană Sălaj, Lia Stanca, a vorbit, astăzi, într-o conferinţă de presă, despre neregulile depistate de specialiştii fundaţiei în sistemul de învăţământ, dar şi despre măsurile pe care fundaţia le pregăteşte pentru remedierea unora din aceste probleme.

În prima conferinţă de presă organizată de la înfiinţarea fundaţiei, Lia Stanca şi-a ales ca şi temă sistemul de învăţământ, cu deficienţele şi neregulile lui. Preşedinta Organizaţiei Judeţene a precizat că aceste deficienţe au fost constatate de experţii fundaţiei, care au monitorizat cu foarte multă atenţie modul în care a decurs începutul de an şcolar.

„Sunt foarte multe școli în care nici acum catedrele nu sunt ocupate, mișcarea personalului didactic fiind încă în desfășurare. Este de neacceptat ca în ziua în care copiii încep școala ei să nu știe ce cadre didactice au la catedră. Apoi, Guvernul a alocat de 4 ori mai puțini bani pentru renovări de școli decât în perioada de criză 2010-2012. Nu toate școlile și clasele au orarul pregătit. Copiii care au dreptul la rechizite gratuite nu le-au primit din prima zi de școală. Părinții sunt puși pe drumuri pentru a veni cu teancuri de adeverințe pentru ca elevii care au acest drept să primească rechizite”, a punctat, câteva dintre neregulile identificate în prima săptămână de şcoală.

„Sumele pentru naveta copiilor au fost drastic reduse și în multe cazuri banii nici nu au fost transmiși familiilor. De aceea în acest an avem minimum istoric la numărul de copii înscriși în clasa a IX-a de liceu. Sunt multe cazuri în județ în care primăriile nu au alocat bani pentru naveta profesorilor. Foarte multe clase, mai ales clasa pregătitoare și clasa I sunt supraaglomerate, iar învățătoarele și cadrele didactice de calitate nu au primit toate posturi pe măsura calificării lor, ci au primit posturi pilele și clientela politică”, a completat ea.

Lia Stanca a vorbit şi despre modul ambiguu de funcţionare a programului after-school în unităţile de învăţământ. „este un fel de struţo-cămilă, o înţelegere între părinţi şi dascăli, în condiţiile în care avem, totuşi, o lege care reglementează asta”, a declarat Lia Stanca. Potrivit acesteia, Fundaţia Mişcarea Populară va susţine, inclusiv financiar, înfiinţarea unor programe after school în câteva unităţi de învăţământ în care nevoia de astfel de programe este mai mare. Fundaţia va demara, în perioada următoare, şi o campanie de informare a părinţilor cu privire la evaluările de la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, despre care Lia Stanca spune că nu sunt neapărat ceva rău, dar că părinţii şi elevii au fost insuficient informaţi în legătură cu ce presupun ele.

Referindu-se la funcţionarea fundaţiei, dar şi a Partidului Mişcarea Populară, care de puţină vreme are şi un preşedinte, în persoana fostului director al Agenţiei Domeniului Statului Radu Cristescu, Lia Stanca a precizat că întâmpină probleme cu găsirea unui sediu. Reprezentanţii fundaţiei şi ai partidului au solicitat Primăriei Zalău punerea la dispoziţie a unui sediu, însă municipalitatea a răspuns că nu deţine spaţii disponibile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu