Candidat surpriză la primăria Clujului: omul de afaceri Octavian Buzoianu intră în competiţia electorală

Octavian Buzoianu, unul dintre membrii importanţi ai comunităţii locale de afaceri, şi-a anunţat, joi, candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Octavian Buzoianu a precizat că îşi va depune candidatura ca independent pentru că, având la bază expertiza probată în mediul privat, doreşte să ofere clujenilor un oraş administrat pe principii de eficienţă, gestionare raţională a resurselor şi respect faţă de cetăţeni.
„Clujenii au nevoie de un primar cu viziune, care, alături de echipa sa, să poată dezvolta strategic, pe termen lung, avantajele clare pe care orașul le are în acest moment. Suntem municipiul din România cu cea mai dinamică viaţă economică, culturală și socială, dar sunt avantaje obţinute mai degrabă conjunctural și mai puţin ca urmare a unor măsuri implementate de administraţia locală. Dacă nu acţionăm acum, riscăm să pierdem pe termen lung în competiţia cu celelalte oraşe ale ţării. Trebuie să avem de acum răspunsurile corecte pentru companii, antreprenori clujeni, pentru toţi cei care se întreabă «De ce aș fi în Cluj și peste 20 de ani?”, spune Octavian Buzoianu.
De la curăţenie la transport și infrastructură, Clujul nu oferă, în acest moment, standardul de viaţă pe care locuitorii săi îl merită. În viziunea lui Buzoianu, clujenii trebuie să simtă că aparţin uneia dintre cele mai mari și mai dinamice comunităţi din România și că aceasta este administrată într-un mod sănătos. Unul dintre pilonii pe care se poate construi dezvoltarea orașului este legat de implicarea și responsabilizarea aparatului public. „Munca în administraţia locală trebuie să fie o mândrie, nu un compromis în carieră. Avem în instituţiile locale un potenţial uman imens, dar insuficient motivat. Ca manager care a condus echipe de peste 1.000 de oameni, știu că eficienţa angajaţilor este direct influenţată de încrederea pe care o au în liderii lor. Succesul meu în carieră poate fi pentru ei garanţia că sunt conduși de un om cu experienţă, cu gândire strategică, dezinteresat de eventualele jocuri politice, ghidat doar de interesul de a duce Clujul la următorul nivel de dezvoltare”, crede Octavian Buzoianu.

Buzoianu vrea o administraţie – partener al clujenilor

„Sunt mai mult un om al faptelor şi nu al vorbelor. Consider că două luni de zile sunt suficiente pentru a mă face suficient de cunoscut, pentru a transmite mesajul meu şi pentru a atrage majoritatea clujenilor alături de mine. Cred că cei mai buni agenţi electorali ai mei sunt toţi cei care mă cunosc şi cu care am lucrat în decursul timpului. Cred în viitorul Clujului. Oraşul are un potenţial imens dar insuficient valorificat. Este momentul să trecem împreună la un nivel superior administrativ, economic cultural şi social. Facilitatorul acestui demers trebuie să fie administraţia, pentru că administraţia trebuie să cumuleze energiile oraşului şi nu să le disipe. Aici intervine partea managerială, căci evoluţia Clujului nu se mai poate baza pe elemente conjuncturale. Clujenii trebuie să vadă că eforturile lor sunt susţinute de o administraţie profesionistă, o administraţie care trebuie să aibă o viziune strategică pe termen lung. Administraţia trebuie să fie partenerul tuturor în dezvoltarea oraşului.  De ce un manager în funcţia de primar? Pentru că oraşul are nevoie de o gestionare eficentă şi transparentă a resurselor sale”, şi-a motivat Buzoianu intenţia de candida.

Omul de afaceri a precizat că îşi va anunţa cât mai curând proiectul cu care va candida la această funcţie dar şi că, deşi candidează ca independent, aşteaptă să se bucure de susţinerea a cât mai multor clujeni, inclusiv a partidelor. „Nu exclud nici un suport, am să ascult pe toată lumea. Eu aştept suportul tuturor partidelor politice, tuturor oamenilor din ONG, a oamenilor neînregimentaţi, a oamenilor simpli care vor să pună umărul la creşterea Clujului. Va promit că va fi un mandat de mare calitate”, a mai spus Buzoianu.

Buzoianu s-a arătat foarte optimist că va câştiga cursa electorală. La întrebarea care dintre contracandidaţii la această funcţie i se pare mai redutabil acesta a răspuns: „clujenii. Pe ei trebuie să îi conving. Nu creez competiţie cu nimeni, eu vreau să îmi creez drumul meu, vreau să creez ceea ce mi se potriveşte. Nu voi intra în competiţie cu nimeni, nu voi comenta nici realizările, nici nerealizările nimănui”.

Cine este Octavia Buzoianu?
Născut în Cluj-Napoca, în 1954, Octavian Buzoianu a activat după 1992 exclusiv în mediul privat. În 1992, în calitate de director general în fabrica URSUS, a condus prima privatizare din România prin emisie publică de acţiuni, creând astfel modelul care a fost urmat ulterior în multe privatizări de succes din România. A fost primul pas în construirea a ceea ce este, astăzi, unul din top 10 branduri naţionale și cea mai puternică societate din industria berii. Împreună cu fratele său, Călin Buzoianu, a construit primul hotel de  cinci stele din Cluj – Opera Plaza și a dezvoltat complexul de birouri Cluj Business Center, construit pe locul fostei fabrici Feleacul, inaugurat în 2015, care cuprinde  spaţii de birouri, apartamente şi facilităţi.

Omul de afaceri este apropiat de clubul Universitatea Cluj, la care a activat ca junior în echipa de fotbal, sprijinind de-a lungul timpului performanţele clujenilor în baschet masculin și handbal feminin. Încă din anii ́90, când a fost președintele primului ONG din România, cel mai mare din Transilvania, Asklepios, este constant implicat în acţiuni sociale. Octavian Buzoianu a mai activat în viaţa publică în funcţia de consilier local între anii 1998 – 2002. Buzoianu este căsătorit cu Anca Dana Buzoianu, de profesie medic, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi are 3 copii, Cătălina Raluca,  Vlad Bogdan și Matei Maximilian.

2 Comentarii

  1. Alex Balint spune:

    Aha, e mare specialist! Ursus stim pe unde e, Feleacul e doar o amintire din ceea ce a fost. Opera Plaza, Cluj Business Center oare cate locuri de munca au in locul celor doua fabrici? Se mai lauda cu asa ceva?

  2. GG spune:

    Dacă ia Clujul pe mână îl trece în domeniul privat imediat.. din reflex 🙂

Postaţi un comentariu