Taximetrul şcoală

Ion Mureşan, scriitor

Am fost invitat la o emisiune la TVR –Cluj. Cum eram deja în întârziere, am luat un taxi. Nici măcar nu m-am uitat la firma taximetrului. Am urcat cu gândul că din Mărăşti până pe Donath am timp să-mi fac o minimă strategie pentru emisiune. Dracu’ m-a pus să las chestiunile urgente pentru ultima sută de metri!

Deci, înaintez eu prin ninsoarea rară şi prin zloată până la staţia de taxiuri de la capătul străzii. Deschid uşa primului taxi, întreb dacă e liber, mi se face semn să urc. La volan, un tinerel în jur de 30 de ani, cu mustăcioară şi bărbiţă scurtă. Salut. Dau „Bună ziua”. Mi se răspunde în limba maghiară: „Jonopod”. Apoi sunt atenţionat, pe un ton ferm, să-mi aşez picioarele pe covoraşul de cauciuc, ca să nu murdăresc mocheta. Mă uit după mochetă: nu se vedea nici un centimetru pătrat de sub covoraşul de cauciuc, aşa că nu aveam nici o şansă să murdăresc ceva. Îi spun unde vreau să ajung. Porneşte. Când intrăm pe strada Tutunului, mă întreabă, în ungureşte, dacă ştiu maghiară. Răspund, în maghiară, căci întrebarea asta o înţelege oricine, că „Nem”. Ajungem la stop şi, din neatenţie, căci gândul îmi lunecase deja spre emisiunea TV, prind doar sfârşitul penultimei replici în limba română a taximetristului: „Nu nimic este, invăţem împreună maghiara”. Până pe Regele Ferdinand am avut linişte. Linişte, în sensul că el a turuit non-stop în ungureşte. Ba, să nu mint, cum închisesem ochii, în dreptul magazinului „Sora”, m-a bătut pe braţ şi s-a uitat urât la mine, mustrător, ca un profesor care-şi surprinde elevul dormind la lecţie. Când am ajuns pe strada Bariţiu, mi-a acordat ultimele cuvinte în româneşte în următoarea împrejurare: în faţa noastră circula un „Peugeot” mic; l-a remarcat şi a spus „Kici Peugeot”. „Mic” – am tradus involuntar. M-a privit apreciativ şi a zis: „Vezi, deja inveţat un cuvânt. Suntem pe drumul cel bun.”

M-am uitat la ceas. Mai aveam 10 minute. M-am uitat după un alt taxi, cu gândul să-i spun dascălului de maghiară să tragă pe dreapta şi să cobor. Nu am văzut niciunul. Aşa că am continuat „lecţia”. Mi-a turuit în ungureşte până la Studioul TVR. Eu doar din când în când îi replicam: „Nem tudom maghiarul”. Am ajuns, i-am plătit, mi-a dat restul până la ultimul bănuţ, a insistat pentru aceasta, mi-a spus „Vison lataş” şi a plecat în trombă. Nu am apucat să-i văd numărul maşinii, nici firma.

Emisiunea a mers poticnit. Le-am răspuns redactorilor (două frumoase domnişoare) cam pe lângă întrebări, căci tot timpul am avut senzaţia (de coşmar) că mă întreabă ceva în ungureşte.

Ce-mi reproșez:

1. Că m-am urcat în acel taxi, când era evident că taximetristul mă „discrimina”: eram în ochii lui un „budoş olah”, unul care murdăreşte tot ce atinge. Chiar şi prin covoraşul de cauciuc.

2.Că nu am coborât la prima intersecţie, chiar cu riscul de a pierde emisiunea.

3. Că am fost un român civilizat, mult prea civilizat pentru un profesor-mârlan ca el: La despărţire ar fi trebuit să-l privesc în ochi şi să-i răspund la salutul lui cu un „Boz meg”.

4. Că nu ştiu la ce firmă lucrează, poate mă ajută cititorii să aflu, căci domnul profesor e pus pe fapte pedagogice mari, căci mi-ar face plăcere să-l întâlnesc. Boz meg!

Nota redacției: terminologia maghiară a fost redată fonetic, pentru autenticitatea relatării.

3 Comentarii

  1. tudor spune:

    Domnule Ion Muresan ! Un astfel de marlan este nedrept sa fie lasat in pace ! Va rog sa ii dati de urma , ca mijloace sunt ! Autoritatile ar trebui sa-l trimita sa faca taximetrie la hunii lui acasa ! Ca de era taximetrist in Anglia , trebuia sa stie engleza !!!! Cum a primit autorizatie de taximetrist in RO ???? Unul care nu stie maghiara poate face acest serviciu in Ungaria ???

  2. Florin spune:

    Prosti si idioti sunt peste tot !si maghiari si romani …dar simt asa in aer parca vin alegerile !! a….si unguri-)) era sa uit ! dusmanul nost care ne siluieste sa vorovim bozgoreste in limusina ! dar noi cei care suntem nascuti in ardeal nu prea ne facem problema din asta dar viniturile au spaima..ca vin si iar vin unguri…

  3. clujean spune:

    Muri baci, te-o stresat ungro-taximetristul? ia scrie, si de-al dracului, un text pe tema asta, da-l la tradus in limba tanaciului ala si pune-l pe net, sa vezi ce succes o sa aiba la conationalii nostri :)))

Postaţi un comentariu