Poneiul primeşte o palmă şi nu e roz

„Tatăl meu merge dimineaţa la serviciu cu bicicleta şi seara vine cu o pâine pe portbagaj. Dimineaţa pleacă iar la serviciu cu bicicleta, şi seara vine cu o pâine pe portbagaj. Dimineaţa pleacă iarăşi…V-aţi plictisit? Dar tatăl meu!“
Nu suntem populişti, ci normali la cap. De aceea sărim în apărarea domnului Mircea, cel care plimbă copiii cu răsura şi poneiul Rocky, de fiecare dată când Primăria Cluj vrea să-l scoată din Parcul Central.

Unii ne pot lua de sus: legea mai presus de sentimente. Şi atunci, chiar asta facem, descoasem treaba cu legea, iar lucrurile stau aşa.

De 15 ani, Mircea Chioreanu plimbă copiii clujenilor cu trăsura şi poneiul lui pe aleile din Parc. Nu e puţin lucru, 15 ani, nu-i aşa? Cum omul este obligat să-şi înnoiască autorizaţia de funcţionare, anual face o cerere la Primărie. Iar Primăria îi dă sau nu autorizaţie, după cum are chef. Anul trecut, omul şi poneiul lui au primit autorizaţia instant, fără probleme. Dar acum trei ani a avut greutăţi, acum doi ani la fel. Să nu vă închipuiţi că însuşi primarul face treburile astea. Cu mulţi ani în urmă, Emil Boc a aflat şi a deblocat situaţia.

Anul acesta, din nou, domnul Mircea a primit o adresă în care i se spunea că activitatea lui nu se încadrează în regulile comerţului stradal şi nu I se mai permite funcţionarea.
Domnul Mircea a apelat la presă, lucru care a înfuriat funcţionărimea Primăriei şi au început discuţiile în contradictoriu. Ba că nu are firmă sau PFA, dar omul are, altfel nu putea funcţiona şi obţine autorizaţie timp de 15 ani, ba că nu taie bilete. Dar el nu trebuie să taie bilete, plăteşte impozit forfetar, ceva absolut legal, şi-l plăteşte tot anul, deşi lucrează doar vara. Domnul Mircea spune clar, nu poate opta pentru tăiat chitanţe că nu stă copilul să aştepte până completează el hârţogăria, se plictiseşte, dar a optat pentru impozitul forfetar, absolut legal.

Atunci, care e problema? Acum doi ani I s-a spus:“ Noi n-am făcut parcul din bani europeni ca să plimbi dumneata calul!”
Dar bine, fraţilor, pentru ce aţi făcut parcul? Bănci şi alei sunt peste tot, ele nu înseamnă nimic, iar Parcul Central e şi aşa un loc mai mult mort decât viu, are doar acest căluţ pitoresc şi o trăsură frumoasă, ei sunt singurele personaje de poveste care mai animă pustietatea. Chiar nu ai ce să faci în parc, nu există spaţii de distracţie, de recreere în afară de acelea care se găsesc şi la o margine de stradă, pentru o bancă nu e nevoie de un parc. Nu există chioşcuri de ziare sau reviste, nu există cafenele sau terase unde să bei un suc sau un chioşc de unde să iei o apă sau o îngheţată. Doar un restaurant scump şi prost căruia I se ocroteşte vadul într-un mod inexplicabil. Pe cine încurcă nenea Mircea şi căluţul lui? De ce sunt pline capitalele Europei de trăsuri pe străzi, iar la noi nu are loc niciun amărât de ponei pe alei necirculate? Explicaţiile biroului de presă sunt contradictorii, dar spun în final că este doar o măsură temporară, că se elaborează un nou regulament şi că Mircea Chiorean trebuie să se supună regulamentelor.
Desigur, o să se supună. Ca de fiecare dată. Doar că omul s-a săturat şi noi ne-am săturat. Se spune adesea, dai în calul care trage, dar acum calul este doar un biet ponei. La fel ca în cazul confiscării urzicilor şi amendării comerciaţilor pentru că nu aveau acte de provenienţă pe marfă, în timpul lui Sorin Apostu, şi acum, să cauţi nod în papură unui om cu un ponei, care lucrează la lumina zilei e prea mult. E semnul antipatiei, al sentimentelor.
Poneiul Rocky nu e pe gustul conțopiștilor din Primărie/ Foto: Dan Bodea

Poneiul Rocky nu e pe gustul funcționărimii din Primărie/ Foto: Dan Bodea

3 Comentarii

 1. Taliana spune:

  Am avut ocazia sa ma plimb prin parc cind am vizitat Clujul si caruta cu poneiul a fost singuru lucru care adauga o viata mai prietenoasa parcului. Un parc fara viata nu e parc ?! Cred ca fiecare angajat care da o lege are copii si sint din Cluj. Ce sa zic si eu ? cred ca au uitat de o viata relaxanta si o plimbare prin parc ?
  Poate asta ar trebui sa faca din cind in cind sa li se limpezeasca gindirea ?!

 2. giani spune:

  Domnul cu poneiul ar trebui sa nu mai circule pe aleile centrale din parc, asa cum si biciclistii ar trebui scosi din parc. Pe aleile centrale se plimba mamicile cu carucioare, se dau cu tricicleta copilasii, se plimba seniorii, nu poneii. Ce sa facem, sa dam copiii de pe alei la o parte ca trece poneiul? Sa ferim noi poneiul ca-l izbeste vreun copil? Sa stam pe alei tot cu ochii pe copii ca nu cumva sa intre sub copitele calului? De nenumarate ori l-am vazut pe omul cu calul circuland nu pe aleea centrala, ci pe cele doua alei laterale, printre oameni. E normal?
  Daca domnul vrea sa-si plimbe calul, sa ceara o alee laterala, spre linia de tramvai, sau la polivalenta, sau intr-un loc unde nu exista pericolul accidentarii copiilor. In parcul central din Viena este un loc special amenajat pentru agrement, pentru o minigradina zoologica, pentru sport. Nu trebuie sa stai tot timpul cu ochii in patru ca trece animalul.
  De asemenea, biciclistii sunt o problema. Circula in viteza pe alei, printre copii mici. Domnilor, de la primarie, este anormal ce se intampla? Faceti si o statie de tramvai in parc, macar sa stim o treaba.

 3. Mona spune:

  Nenea MIrcea – NU RENUNTA !!!!!! Ramai alaturi de piticii nostri.
  Daca exista o lista de semnaturi pentru a-l pastra pe Rocky alaturi de noi va rog indrumati-ma si pe mine ( unde si mai ales cand) Multumesc

Postaţi un comentariu