Învăţământ gratuit doar teoretic. Fondul clasei și manualele golesc buzunarele părinților

Sursa foto: romanialibera.ro

Cu toate că, teoretic, în România actul educațional este un drept înnăscut, gratuit pentru toți elevii, practic, banii daţi de părinţi elevilor suplinesc lipsurile acute din sistemul de învățământ și confirmă o realitate: n-ai bani, n-ai carte. Chiar dacă se plâng de costurile la care ajung la fiecare început de an școlar, părinții elevilor din Baia Mare nu au curajul să reclame pretențiile profesorilor și, mai mult, se conformează și scot bani din buzunar pentru a le asigura copiilor condiții optime la școală. Astfel, aceştia “cofinanțează” sistemul de învățământ, chiar dacă nu sunt obligați să contribuie la cumpărarea unor materiale auxiliare pentru şcoală. Caiete speciale, videoproiectoare, parchet, perdele sau laptopuri, sunt doar câteva din achizițiile pe care învățătorii și profesorii le “sugerează” încă de la primele ședințe cu părinții. 

„Am avut de dat 150 de lei pentru achiziţionarea unui videoproiector şi a unui laptop. Învăţătoarea a motivat că are nevoie de ele pentru activităţile de la clasă”, a precizat Mirela Pop, mama unui elev din Baia Mare.

Părinţii dau bani de ruşine

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a atenționat la începutul anului școlar ca este fraudă și evaziune fiscală atunci când profesorii sau directorii de școli adună bani de la părinți pentru fondul școlii, însă dascălii au găsit o soluție legală: fondul clasei și fondul școlii au fost convertite în fondul Asociaţiei de Părinţi.

Pentru a face faţă cheltuielilor în sistemul care este subfinanţat, directorul unităţii de învăţământ sau, după caz, învăţătorul de la clasă, „sugerează” dotările de care ar avea nevoie şcoala sau clasa. Majoritatea părinților nu protestează atunci când li se cer bani, de teamă că vor atrage atenţia asupra copiilor lor.

„Anul trecut am dat câte 80 de lei pentru parchet şi perdele lamelare în clasă. Ni s-a spus că fondul şcolii nu este obligatoriu, dar a fost citită public lista cu numele elevilor care nu au dat aceşti bani. Decât să-mi aud copilul că plânge de ruşine, am preferat să dau bani”, a spus Aurelia M., mama unei eleve în clasa a III-a.

Părinții elevilor confirmă că în fiecare an trebuie să dea la școală câteva sute de lei pentru diverse caiete speciale sau dotări pentru clasă, costurile la care ajung diferind de la caz la caz. „În fiecare an trebuie să dăm la şcoală câteva sute de lei. Pentru fiecare carte sau fiecare caiet. Nu pun la socoteală rechizitele şi uniforma, ţin cont de cărţile şi caietele suplimentare plus tot ce ţine de buna desfăşurare a actului educativ. La religie le-a trebuit un caiet care a costat 8 lei, la limba română şi matematică alţi 20 de lei, la engleză o carte care costă 30 de lei, la geografie un atlas cu 10 lei şi încă nu am avut şedinţa cu părinţii ca să ne spună cât trebuie să mai dăm”, a declarat Andrei Păcurar, tatăl unei eleve de clasa a IV-a.

Mai greu este pentru elevii de liceu. Aceştia au, potrivit legi, obligativitatea de a absolvi doar 10 clase, iar asta înseamnă că în ultimii doi ani de liceu aceştia trebuie să se descurce cu manualele aşa cum pot.

„Mai primim cărţi de la colegii din anii mai mari, le mai cumpărăm la preţ redus de la cei care nu au nevoie de ele. Un set de cărţi noi pentru liceu poate să ajungă undeva la preţul de 300 de lei”, a precizat Diana B., elevă în clasa a XI-a.

Nicio reclamaţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar (ISJ) Maramureş, Pavel Filip, până în prezent niciun părinte nu a depus vreo plângere cu privire la aceste practici, respectiv fondul clasei sau fondul şcolii. Acesta recomandă tuturor celor care au nemulţumiri să repună plângeri, deoarece aceste practici sunt interzise cu desăvârşire.

            „Dascălii din Maramureş au interdicţia de a se amesteca în fondurile Asociaţiei de părinţi. Majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ au asociaţii de părinţi cu personalitate juridică şi doar ei pot să decidă dacă adună bani şi ce destinaţie le dau acestor bani. Nici anul trecut şi nici până în prezent nu am avut nicio plângere de la părinţi legată de aceste fonduri. Totuşi, recomandăm ca orice sesizare sau nemulţumire pe care o au să vină să ne-o prezinte pentru că sunt interzise cu  desăvârşire aceste practici, respectiv fondul clasei şi fondul şcolii”, a declarat Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu