Tocană de miel cu balmoș

Carnea se taie cubulețe se sărează și se piperează ușor apoi se prăjește în untură cu puțin ulei (de preferință presat la rece), pentru a nu altera izul cărnii. Se completează cu apă caldă. Când carnea este făcută se adaugă usturoi și ceapă verde, tăiate mărunt și se continuă fierberea până la înmuierea cepii și usturoiului. În acest răstimp se călește în puțin ulei o ceapă albă, se pune făină și se adaugă jintuială, obținând astfel un fel de rântaș alb. Acesta se adaugă la tocană și se pune verdeață – cimbru verde și foarte puțin tarhon, după gust. Se mai fierbe puțin timp, apoi se trage deoparte. Pentru balmoș vom folosi de preferință o mămăligă mai grunjoasă și jintuială. Recomandăm servirea în recipiente care permit delimitarea tocanei de balmoș, ele putând fi combinate direct cu furculița la fiecare îmbucătură.

Salată de cartofi

Ingrediente pentru 4 persoane:

– 800 g cartofi noi

– 150 g smântână

– 60 g maioneză

– 4 linguri ulei

– 1 ceapă roșie mică, zeamă de lămâie, 1 cățel usturoi, 1 mână de frunze de pătrunjel verde și mentă, sare, piper.

Prepararea: Cartofii spălați se fierb  (10-15 minute) cu coajă cu tot, apoi se strecoară, se lasă la răcit. Se taie felii groase de 1 cm, se stropesc pe ambele părți cu ulei și se presară cu sare. Feliile se prăjesc pe grătarul fierbinte până ce devin rumene, apoi se pun într-un castron și se lasă deoparte. Smântâna se amestecă cu maioneza, zeama de lămâie și cu usturoiul pisat. Se asezonează cu sare și piper și cu verdeața tocată mărunt. Se adaugă ceapa feliată și se toarnă peste cartofi. Se amestecă cu grijă. Se păstrează la rece până la servire.

Bucataria_logo-web

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu