Rețeta săptămânii: Găluşte de aur cu migdale (Aranygaluska)

Vasul de lut pentru gătit

Mii de ani, vasele de lut erau folosite în bucătărie zi de zi. Treptat metalul a luat locul vaselor fiind mai uşor de utilizat la foc deschis. Azi, vasele de lut încep să fie redescoperite şi folosite la gătit şi de bucătăria modernă. Fie că sunt simple sau smălţuite, se pretează la multe tehnici. În ele se pot fierbe sau coace aproape orice, de la supă la deserturi. Este important de ştiut că nu trebuie să le expunem la flacără directă sau la schimbări bruște de temperatură, cum ar fi așezarea în cuptorul gata fierbinte, deorece pot crăpa din cauza variaţiei mari de temperaturi. Ţinând cont de faptul că vasele de lut au de obicei o mărime mare, şi reţeta de mai jos este pentru mai multe persoane.

Găluşte de aur cu migdale

 Ingrediente pentru aluat:

– 500 g făină

– 30 g drojdie proaspătă

– 150 ml. lapte

– 100 ml. smântână dulce

– 1 ou, 70 g. zahăr, 60 g. unt

 Alte ingrediente:

100 g. fulgi de migdale

– 60 g. zahăr

– 150 g.

– 1-2 lingură unt, puţină făină.

Prepararea: Se amestecă ingredientele aluatului după care se frământă până ce devine omogen şi elastic. Se acoperă şi se lasă la dospit la loc călduţ. Se scoate pe planşeta pudrată cu făină, se întinde şi cu ajutorul unor forme se taie rondele mici sau steluţe. Vasul de lut smălţuit se unge bine cu unt (1-2 linguri) şi se tapetează cu făină. Formele de aluat se scufundă în unt topit şi se aşază strâns în vas. Se presară cu zahăr şi fulgi de migdale. Se repetă procedeul până ce se termină tot aluatul. Deasupra se presară fulgi de migdale. Se mai lasă să crească 15 minute, se introduce în cuptor, se setează cuptorul la 190 grade şi se coace cca. 30 minute.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.

Postaţi un comentariu