Reţeta de wekend: Must cu hrean

Ingrediente:

– 50 litri must

– 1 kg hrean curățat și dat pe răzătoare

Prepararea: Se culeg strugurii și se zdrobesc în teasc, pentru a obține mustul, care se strecoară la final pentru a fi fără impurități. Pe fundul unei damigene de sticlă se pune hreanul ras pe răzătoarea cu găuri mici. Se pune dopul la damigeană. După 30 de zile se scoate sucul, având grijă să evităm rămășițele de hrean din damigeană și se strecoară, apoi se pune în sticle de 0, 5 sau 1 litru. Se păstrează la rece. Acest suc nu fermentează, pentru siguranță însă se poate pune un dop cu furtun, ca la vin, care se introduce într-un borcan.

Atenție: Rețeta este pentru o damigeană de 50 litri must, la care se folosește 1 kg hrean. Pentru o cantitate mai mică de must se reduce proporțional cantitatea de hrean. Sucul este deosebit de delicios, având grijă însă să nu depășim perioada în care mustul stă împreună cu hreanul. Rețetă oferită de Rodica Negrea din Cluj-Napoca.

Gogoșari umpluți cu conopidă

gogosari_umpluti_1

Ingrediente:

– 5 kg gogoșari

– 2 căpățâni mari conopidă

– 3 l. apă, 300 ml oțet 9o

– 150 gr. zahăr

– 3 linguri sare fără iod, 1 lingură piper boabe, 2 linguri semințe de muștar, 5-6 foi dafin, frunze de țelină, hrean, conservant.

Prepararea: Se scobesc cotoarele gogoșarilor, se spală și se lasă la scurs. Conopida se rupe în bucăți mai mici, se spală. Se pune apa la fiert împreună cu sarea, zahărul, oțetul și condimentele. Când a dat în clocot, se adaugă conopida și gogoșarii(în mai multe rânduri, cât încape o dată în oală) și se lasă 1 minut(nu mai mult, deoarece gogoșarii se înmoaie repede), apoi se scot cu paleta de bucătărie. Se lasă să se răcorească, după care se umplu gogoșarii cu conopidă și se aranjează în borcane. Se pun frunze de țelină și hrean între ele. Zeama se fierbe din nou, se adaugă conservantul și se toarnă peste gogoșari. Se pun capacele și se lasă la răcit între pături. 

Postaţi un comentariu