Bucătăria ardelească: Plăcintă cu varză şi carne de curcan

Plăcintă cu varză şi carne de curcan


Ingrediente pentru 4 persoane:

– 400 g pulpă dezosată său piept de curcan

– sare, piper

– 50 ml ulei

-1 ceapă sau 1 legătură ceapă verde

– 800 g varză albă

– ½ linguriţă chimen măcinat

– 3 albuşuri de ou

– ½ linguriţă oţet

– 50 g caşcaval

– 5 linguri pesmet

– ½ legătură pătrunjel verde

– 1 gălbenuş de ou

– 2 linguri lapte

– 400 g aluat de foietaj.

Prepararea:

Se taie carnea de curcan în fâşii mai lungi, groase de un deget. Se presară cu sare şi piper şi se lasă deoparte. Se mărunţeşte ceapa, apoi se taie varza subţire. Într-o tigaie se încinge uleiul, se prăjesc fâşiile de curcan pe fi ecare parte, apoi se lasă să fi arbă înnăbuşit până ce zeama lăsată de carne se evaporă. Se scot bucăţile de carne şi pe grăsimea rămasă în tigaie se căleşte ceapă, după care se adaugă varza. Se asezonează cu sare, piper şi chimen. Se toarnă cca 1 pahar şi jumătate de apă, se acoperă şi se lasă la fi ert amestecând din când în când. După ce a fi ert, se lasă la răcit puţin. Se pregăteşte o formă de cozonac sau chec, şi se căptuşeşte cu aluatul de foietaj întins. Se lasă marginile aluatului un pic mai lungi. Albuşurile se bat spumă împreună cu un praf de sare şi oţet, se adaugă caşcavalul ras, 4 linguri de pesmet, pătrunjelul mărunţit şi varza înăbuşită. Se amestecă cu mişcări uşoare. Se presară în formă o lingură de pesmet, se pun câteva linguri de spumă cu varză, după care se aşază în formă o parte din fâşiile de carne. Se acoperă cu varză, după care se pune şi cealaltă parte din carnea rămasă, acoperindu-se cu restul de varză. Cu marginile mai lungi ale aluatului se acoperă umplutura, se aranjează frumos, apoi se unge cu gălbenuşul amestecat cu lapte. Se înţeapă ici colo cu furculiţa, şi se introduce în cuptorul încins la 200 de grade pentru 20 de minute. Se mai scade temperatura la circa 170 de grade şi se mai lasă plăcinta în cuptor 15-20 de minute. Dacă este nevoie, se mai poate lăsa 5-6 minute, în aşa fel încât partea de sus să se rumenească frumos. Tava scoasă din cuptor, se lasă la odihnit cca 15 minute, pentru ca plăcinta cu carne să se felieze mai uşor. Aveţi parte de o mâncare delicioasă care se poate savura atât călduţă, cât şi rece.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun-gust

Bucataria_logo-web


În numărul din octombrie al revistei „Bucătăria Ardelenească” găsiți și alte reţete gustoase cum ar fi varză creață umplută, foi de varză pane cu sos de muștar sau cum să dăm gust special verzei cu chimen și leuștean. La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente şi prin poștă (cod 19164). Se găsește la toate chioșcurile de ziare din țară. Se găsește și la toate chioșcurile de ziare din țară.


Publicitate

Postaţi un comentariu