Partidul Popular European ține în mână „Sfânta Treime”

Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani (dreapta)

Antonio Tajani, noul președinte al Parlamentului European, face parte din aceeași familie politică cu șefii Comisiei Europene și Consiliului European

Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European (PPE) de centru dreapta, a fost ales, marți, 17 ianuarie 2017, noul președinte al Parlamentului European (PE). Alegerea a avut loc la sfârșitul zilei, după cel de-al patrulea și ultimul tur de scrutin, în care au rămas în cursă doar cei mai bine clasați doi candidați, respectiv Antonio Tajani și social-democratul Gianni Pittella.

Jocurile erau făcute însă de dimineață, când liderul grupului liberal ALDE, Guy Verhofstadt, a renunțat la candidatură, anunțând că îl susține pe Tajani. Alianței PPE-ALDE s-a alăturat și grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Restul zilei s-a consumat cu primele trei tururi de scrutin, la care au participat toți candidații, conform regulamentului, și în care era necesară o majoritate de 50%+1 voturi pentru a câștiga. Cum niciunul dintre candidați nu a atins pragul necesar, în al patrulea tur, cel decisiv, au intrat Tajani și Pittella, iar voturile ALDE și ECR au făcut diferența, desemnându-l pe primul câștigător, cu 351 de voturi, față de cele 282 ale celui de-al doilea.

Alegerile de marți au pus capăt unei luni perioade de non-combat pentru șefia PE, în care funcția se rotea pașnic între PPE și social-democrați.

Sancționarea Poloniei, miza negocierilor

În schimbul retragerii lui Verhofstadt și susținerii lui Tajani, ALDE a insistat ca PPE să ceară activarea, în cazul Poloniei, a articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, ceea ce ar lăsa țara fără dreptul de vot în cadrul Consiliului European, a relatat politico.eu. Suspendarea votului în Consiliul European este cea mai dură măsură pe care Uniunea o poate lua împotriva unui stat membru și se aplică doar în cazul în care se consideră că țara în cauză încalcă valorile europene fundamentale, definite drept „libertatea, democrația, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”. Puterea de la Varșovia este acuzată că încalcă statul de drept, după ce Parlamentul a adoptat o serie de măsuri considerate neconstituționale, iar președintele le-a promulgat.

Neliniști surde

Alegerea noului președinte a stârnit neliniștea mai multor oficiali europeni, cu privire la faptul că PPE conduce acum toate cele trei instituții europene majore, prin Antonio Tajani în Parlament, Jean-Claude Juncker, în fruntea Comisiei și Donald Tusk, ca președinte al Consiliului European, a remarcat politico.eu.
Presa internațională notează și că printre provocările majore cu care se va confrunta noul președinte al PE se numără negocierea Brexit-ului, în care parlamentul va avea un rol major, dar și o lipsa de încredere tot mai mare a alegătorilor europeni în vechea clasă politică, din care face parte și Tajani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu