Avertismente în lanț: România va pierde sute de milioane de euro

Comisarul european Corina Crețu (dreapta) a lăsat diplomația la o parte după întrevederea cu prim-ministrul Viorica Dăncilă (stânga) și a avertizat cu privire la POR și spitalele regionale | Foto: Georges Boulougouris © CE

Patru programe operaționale din totalul celor șapte existente au, la ora actuală, o absorbție catastrofală a fondurilor europene, în al cincilea an al execuției financiare europene 2014 – 2020, atrage atenția think-tankul Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), într-un comunicat transmis miercuri presei.

Astfel, conform datelor citate, pe Programul Operațional Capital Uman, rata de absorbție este de 0%, dintr-o alocare de 4,3 miliarde de euro, pe Programul Operațional Regional, procentul este de 0,36%, dintr-o alocare de 6,6 miliarde de euro, pe Programul Operațional Capacitate Administrativă rambursările europene se situează la 3,7%, din totalul de 500 de milioane de euro și, nu în ultimul rând, pe Programul Operațional Competitivitate, rambursările sunt la 5,83%, dintr-o alocare totală de 1,3 miliarde de euro.

De altfel, Programul Operațional Regional, unul dintre cele mai performante ca absorbție, în perioada 2007-2016, a suscitat îngrijorare la cel mai înalt nivel. Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, a abordat această chestiune în întâlnirea avută cu premierul Viorica Dăncilă, marți, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă, Crețu a îndemnat la acordarea unei atenții sporite POR, „ce înregistrează cele mai mari întârzieri și un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent”.

Spitalele regionale, în mare întârziere

Alt motiv de îngrijorare sunt spitalele regionale, a mai atras atenția Corina Crețu. „Sunt foarte îngrijorată de evoluția proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcția celor 3 spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, așa cum arată lucrurile în prezent, este puțin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autoritățile naționale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate și începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenția celor implicați”, a avertizat comisarul european.

Cele trei spitale regionale ar urma să fie construite le Cluj-Napoca, Craiova și Iași. Anterior vizitei la Bruxelles, premierul Dăncilă a declarat, la Antena 3, că situația celor trei spitale regionale nu este una „pe care ne-am fi dorit-o” și că se caută soluții și vinovații pentru întârzieri. „Pentru spitalul care trebuia să se construiască la Craiova ni se cere o altă poziționare, deci un alt teren pe care să construim acest spital, iar pentru celălalt spital, spitalul de la Cluj, ni se mai cer încă 1,4 hectare”, a declarat premierul. În replică, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a precizat că este vorba doar de o ajustare a PUZ-ului cu 1,4 hectare, terenul fiind suficient.

Premieră la Bruxelles

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit la Bruxelles și cu „Sfânta Treime”, respectiv președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dăncilă s-a aflat la Bruxelles în prima sa vizită externa în calitate de premier. Obiectivul principal al vizitei a fost pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, la 1 ianuarie 2019. 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. florin says:

    ce oameni! sa ti se dea bani gratis si tu sa nu te mobilizezi sa faci spitale cu acei bani!

Postaţi un comentariu