Cel mai mare producător de maşini de tăiat bancnote şi-a deschis fabrică la Cluj

Nemţii de la Bielomatik şi-au deschis astăzi o fabrică la Cluj-Napoca. Investiţia se ridică la aproape un milion de euro şi în prezent fabrica are 25 de angajaţi, urmând ca, până la finalul anului, numărul acestora să se dubleze. Compania este specializată în construcţia de maşini şi maşini automate pentru prelucrarea hârtiei, inclusiv maşini de tăiat bancnote, a maşinilor pentru diferite tipuri de sudură a materialelor plastice dar şi a sistemelor inteligente de lubrifiere din industrie.

„Am pornit acest proiect încă din octombrie 2012, când am început să ne interesăm despre o locaţie potrivită pentru o nouă fabrică. Şi mulţi dintre cei cu care am discutat ne-au spus clar că Clujul este cea mai bună opţiune, pentru că noi căutam angajaţi mulţi şi bine pregătiţi. Ni s-a spus că la Cluj există o Universitate Tehnică cu o secţie în limba germană şi care are o strânsă legătură cu Universitatea din Stuttgart, oraş de care noi suntem foarte legaţi, sediul nostru central aflându-se în apropiere. Pe de altă parte, pentru noi în colaborarea bună cu partenerii un rol important îl joacă şi mentalitatea, or Clujul, Klausenburg pentru noi, are o afinitate istorică cu Germania şi acest lucru e foarte important. Pe de altă parte o firmă se poate fonda dacă ai găsit directorul potrivit şi în acest sens noi am găsit candidatul cel mai bun în persoana lui Florin Sabou, care a studiat aici, dar care atunci când l-am ales pentru acest proiect era stabilit deja de 12 ani în Germania. Şi ne bucurăm că l-am convins să se relocheze în România împreună cu familia sa. Firma Bielomatik România s-a înfiinţat în iulie 2013 când am şi angajat primele persoane, care au fost trimise la stagii de pregătire în Germania. Acum avem peste 20 de angajaţi, dar în fiecare zi numărul lor va creşte pentru că această locaţie va creşte rapid, ne-am depăşit deja planul iniţial, ne-au fost depăşite toate aşteptările, ceea ce înseamnă că nu peste mult timp de pe uşile acestei fabrici va ieşi prima maşină gata montată”, a precizat directorul general Bielomatik, Ralf Bauer.

„Am fost emoţionat când un fost student de al meu m-a invitat la inaugurarea acestei investiţii. E un lucru extraordinar că vin tot mai multe companii germane la Cluj, pentru că aduc cu ele spiritul german, pe care noi, cei din domeniul tehnic, îl apreciem foarte mult. Nu e uşor să faci o fabrică de la zero şi faptul că investitorii au ales un director român absolvent la Cluj arată că şcoala clujeană are valoare”, a spus prefectul Gheorghe Vuşcan.

„Vreau să vă mulţumesc că aţi pus Clujul pe harta investiţiilor dumneavoastră şi să vă sigur că primăria vă va sprijini ca şi pe toţi ceilalţi investitori cu o politică fiscală rezonabilă şi cu facilităţile pe care ni le permite legea să le acordăm”, a spus şi primarul Emil Boc.

Clujul, ales pentru forţa de muncă bine pregătită

Firma Bielomatik face parte din grupul german Leuze şi are o vechime de peste 60 de ani. În prezent, are peste 1800 de angajaţi şi filiale în Italia, SUA, China, Japonia, Singapore şi Brazilia. Compania operează în trei domenii de activitate: industria prelucrătoare a hârtiei şi a utilajelor de prelucrare a hârtiei, sudură de materiale plastice şi tehnologie a lubrifianţilor. „Investiţia de la Cluj este de sub 1 milion de euro pentru că am închiriat clădirea, nu am construit o hală nouă, închiriere care este pentru următorii cinci ani. Clujul a fost ales pentru forţa de muncă bine calificată. Avem 20 de angajaţi în prezent şi în următorii trei ani sperăm să ajungem la cel puţin 200. O parte foarte interesantă a activităţii noastre este într-adevăr legată de producerea banilor. Suntem cel mai mare producător din lume de maşini de tăiat bani şi când te gândeşti la euro, trebuie să ştiţi că 95% din toate bancnotele euro din lume sunt tăiate pe linii de utilaje produse de Bielomatik, iar în privinţa dolarilor 100%. E o activitate foarte meticuloasă, pentru că trebuie să existe multă preciziie la tăieturi, pentru că bancnotele sunt verificate de sisteme automate şi trebuie ca toate să fie exact la fel tăiate. Asta e una din marile provocări.”, a explicat Ralf Bauer.

„Activitatea pe care ne-am propus-o la Cluj este în primă fază construcţia de maşini în adevăratul sens al cuvântului. Problema noastră cea mai mare este faptul că produsele noastre sunt foarte complexe şi avem nevoie de multe specializări în fiecare domeniu, de la tehnicieni, mecanici până la ingineri, fie ei în construcţii de maşini, fie ingineri electrici. Strategia noastră este de a înainta pas cu pas până ajungem la produsul final. Ne-am concentrat pe partea de personal, de specializări care s-a făcut în Germania. În viitorul apropiat, adică într-un an sau doi vrem să ne atingem primul obiectiv, adică de a avea o maşină proprie din gama noastră de produse, o maşină care să fie a Clujului, o maşină care va pleca de la Cluj la toţi clienţii noştri Mercedes, BMW, Volkswagen şi aşa mai departe, în special constructorii de automobile germani. Cât priveşte maşinile de tăiat bani acestea iau colile mari şi le taie, le sortează, le verifică şi le împachetează şi apoi sunt livrate băncilor. Maşinile acestea sunt vândute statului. În SUA sunt livrate guvernului SUA, iar în Europa maşinile sunt folosite aproape în toate ţările UE, excepţie Spania. În această activitate sunt măsuri de securitate speciale, noi ca producători de maşini nu putem să luăm nici un bănuţ. Verificarea se face prin senzori. În momentul în care cineva s-a atins tot lotul de producţie este casat. În viitorul apropiat este foarte posibil să dezvoltăm această parte a activităţii şi la Cluj. Depinde de cum ne vom dezvolta aici, cum va creşte numărul de personal”, a precizat directorul general Bielomatik România, Florin Sabou.

Distribuie:

Postaţi un comentariu