Mister și magie în Insula de Smarald

Mai vechi decât Stonehenge, Newgrange nu este la fel de notoriu, dar este la fel de enigmatic

Nimeni nu poate spune exact cine și de ce a construit ansamblul megalitic de la Newgrange, în Irlanda. Mai vechi decât Stonehenge, Newgrange nu este la fel de notoriu, dar este la fel de enigmatic. Monumentul este desemnat în general ca „mormânt cu pasaj”, dar nu se știe dacă era cu adevărat un monument funerar; poate era un templu; sau, poate, un observator astronomic; sau, poate, și una și alta.

Newgrange este de fapt o movilă rotundă, construită din pietre brute, suprapuse. Piatra din care este construită movila a fost acoperită de pământ, peste care a crescut acea iarbă verde, de o culoare atât de intensă încât a dat Irlandei numele de „Insula de Smarald”.

La Newgrange se ajunge relativ ușor de la Dublin, schimbând autobuzul 101 în orașul Drogheda, de unde pleacă curse zilnice spre Newgrange. În afara sezonului, monumentul nu este foarte vizitat, așa că nu vă mirați dacă în a doua parte a călătoriei vă veți găsi singuri cu șoferul. Nu vă mirați nici dacă nu pricepeți o iotă din engleza lui, deoarece accentul irlandez puternic este de neînțeles pentru cei care au învățat limba lui James Joyce în altă țară.

Ansamblul de la Newgrange este sit UNESCO, așa că oficialii irlandezi au construit un complex de vizitare în afara perimetrului protejat, unde funcționează un muzeu și există o replică la scara 1/1 a monumentului, pentru persoanele cu dizabilități. Toti aici funcționează o cafeterie și un excelent magazin de suveniruri. Multe dintre produsele vândute la magazin sunt create de meșteșugari din zonă și redau simboluri care se regăsesc la Newgrange.

Newgrange-Inside

Vizitarea monumentului nu se poate face fără ghid, de aceea turiștii sunt îmbarcați în microbuze, care îi transportă de la complexul turistic la situl istoric. Lată cam de 80 de metri, movila arată ca un deal în care cineva a făcut o poartă de intrare. Movila de la Newgrange este înconjurată de un brâu de pietre de mari dimensiuni, numite pietre-bordură. Una dintre cele mai masive se află chiar în fața intrării, fiind acoperită de motive în formă de spirală. Ce putea să însemne acest motiv pentru populația care a construit monumentul, este un alt domeniu al speculațiilor. Ghizii oficiali sunt prudenți să avanseze ipoteze sau să dea verdicte.

Un coridor îngust, de lățimea unui om și lung cam de 20 de metri leagă lumea de afară de camera în formă de cruce situată în „inima” movilei. Această cameră are trei nișe, în care a fost descoperit câte un bazin din piatră și, în jur, rămășițe umane. Au fost defuncți aduși aici după moarte, pentru odihnă veșnică, sau au fost muribunzi veniți să moară într-un templu, de unde să treacă apoi spre o altă lume? Poate nici una, nici alta.

Lumina de solstițiu

Apogeul vizitei este momentul în care ghidul demonstrează cu ajutorul unui bec fenomenul care are loc la Newgrange cu ocazia solstițiului de iarnă. Atunci, la câteva minute după ora 9.00, soarele intră în interiorul movilei printr-o firidă situată deasupra intrării. Lumina urmează traseul rectiliniu al coridorului și apoi se resfrânge pe podeaua încăperii centrale. De aici, altă ipoteză cu privire la funcțiunea ansamblului – cea de observator astronomic. Fenomenul durează mai puțin de 20 de minute.

Vizitatorii sunt sub vrajă. Fiecare trăiește în felul său emoția aprinsă de ideea că acea lumină, cu cinci milenii înainte, era urmărită cu aceeași ochi măriți de semeni ai săi despre care nimeni nu știe mai nimic.

Înăuntru nu se stă mai mult de 10-15 minute, iar la plecare grupurile – cu excepția celor de elevi – sunt tăcute, sub imperiul experienței. Fiindcă sunt mii de oameni care vor să vadă pe viu fenomenul de la solstițiul de iarnă, autoritățile irlandeze organizează anual o loterie pentru ocuparea celor 100 de locuri disponibile.

Pe lângă Newgrange, în apropiere mai există două ansambluri similare, cele de la Knowth și Dowth. Cele trei formează împreună situl preistoric „Brú na Bóinne”, situat la 50 de kilometri nord de Dublin, de-a lungul râului Boyne. Cele trei monumente proeminente sunt înconjurate de 40 de alte monumente din aceeași categorie, dar de dimensiuni mai mici.

Entrance_stone,  _Newgrange

Newgrange este datat din perioada neolitică, fiind construit de-a lungul a zeci de ani, cândva între 3000 și 2500 înainte de Christos. Potrivit UNESCO, monumentele din perimetrul Brú na Bóinne reprezintă „cea mai mare și mai importantă expresie a artei plastice megalitice preistorice din Europa”.

Înfățișarea actuală a monumentului de la Newgrange se datorează unei reconstrucții din anii 1960. Astfel de construcții, din aceeași perioadă, se mai găsesc în Scoția și Țara Galilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu