Cinci destinații pentru primăvara asta

Se desprimăvărează și vine vremea de făcut planuri pentru călătorii. Vă propunem cinci destinații ușor de atins de la Cluj, care arată cel mai bine în anotimpul florilor.

Ljubljana – cu pluta prin oraș

Capitala Sloveniei se află la o zi de conds de Cluj-Napoca și anul acesta este orașul declarat Capitală Verde a Europei. Într-adevăr, Ljubljana se laudă cu o multitudine de spații verzi, excelent întreținute. Centrul orașului este exclusiv pietonal, așa că poate fi numai bine explorat cu bicicleta, sau, dacă vreți să experimentați ceva nou, cu ajutorul planșelor plutitoare pe care stați în picioare, în timp ce vâsliți de-a lungul malurilor înverzite ale râului Ljubljanica. Curat și primitor, orașul este comparata adesea cu o Praga miniaturală. Nu în ultimul rând, Ljubljana este la câțiva pași de munții Sloveniei, dar și de plajele cu deschidere la Adriatica.

Sarmizegetusa, mai aproape ca oricând

sarmizegetusa

După aproape 2000 de ani, capitala Daciei beneficiază, din nou, de un drum de calitate, care o leagă de restul lumii. În toamna anului trecut a fost asfaltată o porțiune de 14 km din totalul de 18 ai drumului dintre Costești și cetate. Restul de patru kilometri se așteaptă să fie inaugurați în această primăvară. Oricum, ruinele vechii capitale a lui Burebista și Decebal sunt mai aproape ca niciodată. În drum sau la întoarcere de la Sarmizegetusa puteți intra până la cetatea de la Costești, aflată la o plimbare de 15-20 de minute de asfalt. Pentru cei dispuși la o plimbare mai lungă, puternica cetate de la Blidaru se află la 40-50 de minute de Costești, la capătul unei drumeții printr-o pădure superbă. Fiindcă Sarmizegetusa se află la o altitudine de 1000 de metri, programați-vă călătoria înspre sfârșitul primăverii, când iarna va fi cu siguranță dusă.

Bologna rafinată

bologna

Ce poate fi mai plăcut decât să te bucuri de primăvară sub lumina caldă a Italiei, în piețe și piațete încununate de clădiri renascentiste sau savurând o mâncare bine gătită pe o terasă șic, privind spectacolul fascinant al străzii? Cea mai la îndemână astfel de destinație pentru clujeni este Bologna, legată de Cluj prin zboruri directe ale WizzAir. Subestimată, prin comparație cu Florența, Veneția sau Milano, capitala Regiunii Emilia-Romagna, este un paradis al gurmanzilor (nu ratați la acest capitol zona Quadrilatero, din centrul orașului, împânzită cu magazine de brânzeturi, cărnuri și paste) dar și un deliciu pentru amatorii de turism cultural – aici a fost fondată prima universitate din lume, iar catedrala orașului este o lecție vie de istorie a artei. Nu departe de Bolgona se află alte bijuterii urbane italiene, precum Ferrara, Modena, Cesena sau Ravenna.

Bucureștiul surprinzător

bucuresti-centrul-vechi

Poate părea o propunere surprinzătoare, dar capitala României este mult subestimată din punct de vedere turistic. Acest lucru s-ar putea schimba odată cu reducerea drastică a costului la biletele de avion pe rutele interne, reducere care începe, la Cluj, din această primăvară. Rezervările la noile prețuri sunt deja valabile pe site-ul TAROM, pentru zborurile cu începere din 16 mai. Cu un bilet dus-întors începând de la 40 de euro, poți sa zbori dimineața până în București, sa faci o tură de Cișmigiu și/sau Herăstrău, să vezi „Delta” din Văcărești, muzeul Cotroceni (o comoară neștiută, dar vizitabilă doar cu programare prealabilă) sau modernul Antipa și apoi să te întorci, seara, acasă. Sau, dacă vrei, poți rămâne peste noapte și atunci continui vizita cu o seară în Centrul Vechi, o cafea a doua zi dimineață la „Delicatese Florescu” sau la altă cafenea de top și, apoi, firește, o tură la mall sau la IKEA, măcar pentru inspirație, înainte de a lua avionul înapoi.

Budapesta pentru gurmanzi

tanti budapesta

Recomandăm de data aceasta capitala Ungariei nu pentru frumusețile arhitecturale și culturale, nici pentru pitoreștile piscine și băi în aer liber, ci pentru cele mai aproapiate restaurante cu stele Michelin. O masă de prânz cu trei feluri de mâncare pentru două persoane la „Tanti” (o stea Michelin), se situează în jurul a 50 de euro, în timpul săptămânii. Pentru cei mai cu dare de mână, există alte trei restaurante cu câte o stea Michelin – Costes, Onyx și Borkonyha. Chef-ul de la Borkonyha se mândrește cu faptul că una din sursele sale de inspirație este bucătăria tarnsilvăneană. Pentru cei cu posibilități mai reduse, există două restaurante care au primit din partea Michelin distincția Bib Gourmand, pentru calitate bună, la prețuri rezonabile – Laci Konyha și Déryné Bisztró.

Distribuie:

Postaţi un comentariu