Zece zile până la cea mai consistentă și amplă ediție TIFF: premiere mondiale, concerte și zeci de evenimente speciale

Foto: Dan Bodea

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania au anunțat marți, 17 mai, noutățile ediției din acest an, o ediție aniversară care marchează 15 ani de festival.

 „Veți vedea probabil cea mai amplă ediție a festivalului de până acum, va fi TIFF-ul cel mai substanțial la nivel de număr de manifestări. Ne-am propus să facem mai mult în zona muzicii, vor fi mai multe întâmplări conexe și multe locații noi care au intrat în arealul TIFF. Filmele vor fi multe pentru toate gusturile și poate după mult timp vom avea foarte multe premiere mondiale. Ne bucurăm să arătăm filme nu doar în centru, am început anul trecut în Mănăștur și anul acesta vom face proiecții pentru prima dată la Cinematograful Dacia care are echipament foarte performant de proiecție. De asemenea, proiecțiile care aveau loc în Mănăștur în aer liber, le vom muta în Grigorescu, în cadrul Someș Open Air”, a precizat Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, în cadrul primei conferințe de presă organizate înainte cu zece zile de debutul festivalului.

Tudor Giurgiu a menționat că încă nu există un invitat special de renume în festival, însă așteaptă confirmare din partea unor personalități din industria filmului cărora le-a fost înaintată invitația. „Nu știm dacă vom avea invitați speciali, se pot întâmpla multe până în prima zi a festivalului. Eu continui să cred că un astfel de festival nu înseamnă doar un nume. Cred că va fi festivalul cu numărul cel mai mare de invitați din toți anii, actori, regizori, producători”, a precizat Tudor Giurgiu. Special pentru TIFF va veni producătorul Iain Smith, omul din spatele unor blockbustere precum „Mad Max: Drumul Furiei”, „Al cincilea element”, sau „Șapte ani în Tibet”.

„Nu putem să facem din TIFF un altfel de festival pentru că trebuie să meargă în paralel cu oamenii din acest oraș și cu preocupările lor. Cred că cel mai periculos la un festival este să îți plece publicul din anumite motive. TIFF-ul e unul din rarele exemple de festivaluri unde întâlnirile dintre cei care fac filme și văd filme sunt extraordinare și acest lucru nu ar trebui să se schimbe”, a mai preciazat Tudor Giurgiu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov a precizat că această ediție a festivalului este cea mai consistentă din ultimii 15 ani.

„Avem aproape 250 de filme în program, din care 216 sunt lungmetraje. Cred că de neratat și în directă legătură cu spoturile din campania vizuală este proiecția aniversară a filmului Taxi Driver, o copie restaurată digital, la 40 de ani de la premiera acestui film. Piața Unirii va fi locul perfect pentru a vedea unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată. Este bine că avem o ediție aniversară TIFF și trebuie să ne mândrim. Este bine ca la ediția aniversară filmul să se privească în oglindă și de aceea avem o secțiune de documentare despre cinema cu cinema. Un alt lucru nou în acest an este retrospectiva dedicată regizorului japonez Sion Sono care surprinde esența de 15 ani a TIFF-ului. TIFF-ul este un festival inovator, care inspiră, care irită, care provoacă dar care nu lasă pe nimeni indiferent”, a spus Mihai Chirilov.

Mihai Chirilov a făcut o trecere în revistă a celor mai importante secțiuni din festival și a filmelor care nu trebuie ratate. Secțiunea Zilele Filmului Românesc va aduce în premieră în România două din cele trei filme românești prezentate la Festivalul de Film de la Cannes, respectiv, „Sieranevada”, a lui Cristi Puiu și „Câini” de Bogdan Mirică. În programul TIFF nu va intra filmul lui Cristian Mungiu prezentat la Cannes, „Bacalaureat”, Mihai Chirilov motivând că regizorul nu a dorit să își înscrie filmul în festival.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Despre partea muzicală a festivalului a vorbit Cristian Hordilă, manager al evenimentului. Acesta a anunțat o nouă locație de concerte, respectiv Urania Palace, fostul cinematograf Favorit de pe strada Horea, unde în cadrul serilor TIFF Music Nights vor cânta live, printre alții, The Mono Jacks, Byron, Șuie Paparude, Omul cu Șobolani. De asemenea, vor fi organizate concerte la Casa TIFF, Castelul de la Gilău, Casa de cultură a Studenților și Castelul Banffy din Bonțida.

Politica de bilete a TIFF-ului din perspectiva prețului nu suferă schimbări în acest an. Noutatea absolută este că, începând de joi, publicul va putea cumpăra bilete nu doar de la casieriile TIFF, ci și prin aplicația de mobil care va emite bilete în format electronic. Pe durata festivalului toate sălile de cinema din cadrul TIFF vor beneficia de cititoare de cod de bare și biletele vor putea fi scanate.

Bugetul TIFF în acest an este de 1, 8 milioane de euro, finanțat în proporție de 40% din surse publice.

Mai multe detalii despre programul din acest an la TIFF, puteți afla de pe site-ul oficial al evenimentului, tiff.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu