Un berbec roz, printre puținele propuneri „curajoase”pentru identitatea vizuală a Capitalei Culturale Europene

Cele 79 de propuneri pentru identitatea vizuală a proiectului Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană au fost expuse miercuri după-amiază Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, acolo unde pot fi admirate de public până la sfârșitul lunii august. Proiectele au fost înscrise în concursul lansat de Asociația Cluj-Napoca 2021, de către echipele de creatori din țară și din străinătate și reprezintă transpunerea vizuală a conceptului de candidatură ”East of West” și a sloganului ”Servus!”.

Mai mult sau mai puțin inspirate, cu mesaje clare sau abstracte, propunerile sunt destul de similare din punct de vedere cromatic. În foarte multe dintre creații predomină fie stema veche a Clujului, fie o mână cu degete răsfirate care trimite la salutul tradițional, „Servus!”, de altfel sloganul conceptului de candidatură. Numele creatorilor care au realizat conceptele nu vor fi făcute publice până în momentul desemnării câștigătorului pentru a nu influența votanții.

IMG_7265[1]

IMG_7221[1]

IMG_7219[1]

IMG_7204[1]

Poate cea mai inventivă și cea mai „jucăușă” dintre propuneri este cea care simbolizează un berbec, ca lider al „turmei”. Conform creatorului său, berbecul ar simboliza autoironia unui oraș care aduce un suflu balcanic în rigurozitatea vestică.„În calitate de membru al juriului nu pot să îmi spun încă părerea însă am observat că propunerile sunt, cu puține excepții, foarte contemporane. Ca și cromatică pot spune că participanții ar fi putut fi mai inventivi. Văd un mare număr de idei și abordări. Totuși, mi-ar fi plăcut mai multe propuneri curajoase”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Szakáts István.

IMG_7254[1]

Un alt proiect interesant este cel intitulat „Mâna ospitalității”, în care palma mâinii descrie litera C, inițiala cuvântului Cluj.

IMG_7211[1]

De asemenea, un logo construit sub forma unui turn cu creneluri trimite la apartenența orașului la o istorie și o tradiție medievală. În cazul acestui proiect cromatica este foarte atrăgătoare, însă ideea trimite la logo-ul deja foarte cunoscut al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

IMG_7226[1]

IMG_7260[1]

IMG_7283[1]

IMG_7214[1]

Propunerile urmează să fie analizate de un juriu format din: Ioan Sbârciu – preşedintele juriului, Vasile Dâncu, Timotei Nădăşan, István Szakáts, Cătălin Ştefănescu, Camil Tulcan, Bencze László, Willy Cristea. Un vot important în alegerea proiectului câştigător îl va avea şi al nouălea membru al juriului, care va fi publicul interesat de concurs. Astfel, la finalul expoziției, se va lansa un vot electronic.„Avem expuse 80 de planșe pe pereți și aproximativ 330 de coli A3 care reprezintă aceste concepte. Proveniența lucrărilor este în principal Cluj-Napoca, dar și Constanța, București, Oradea, Satu Mare, Arad. Avem și un concurent din Germania” a declarat Florin Moroșanu, directorul executiv al Asociației Cluj-Napoca 2021. Potrivit acestuia publicul va putea vota, una, sau chiar toate lucrările expuse pe site. Sistemul de vot este conceput în așa fel încât o persoană să poată vota o singură dată cu adresa de email.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Publicul poate contribui la selecție, utilizând sistemul de vot disponibil începând cu data de 20 august, ora 18.00 pe pagina www.clujnapoca2021.ro, până la data de 31 august.Expoziția va fi deschisă în perioada 20-31 august 2014, la etajul I. al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30, programul de vizitare fiind marți-duminică, între orele 10:00-17:00.

IMG_7234[1]

IMG_7220[1]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. anonim says:

    oaie la Bucuresti http://www.animest.ro, berbec la Cluj

Postaţi un comentariu