Triumf clujean la Gala Festivalului Comediei Româneşti

Foto: Nicu Cherciu

Actorul Florin Piersic a primit duminică seară, la Gala Comediei Românești, Premiul de Excelență Radu Beligan, la cea de-a XII-a ediție a festCO. Juriul a decis ca Marele Premiu să îi revină spectacolului “Ce nemaipomenită aiureală” montat la Teatrul Naţional din Cluj, iar actorul Ionuţ Caras să primească Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, în cadrul spectacolului “Sânziana şi Pepelea”. De asemenea, Premiul special pentru muzică a fost acordat Adei Milea și Ancăi Hanu pentru muzica spectacolului “Sânziana și Pepelea”.

La secţiunea Teatre independente, producţia Fisura a dramaturgului clujean Flavius Lucăcel a fost distinsă cu premiul “Noi la Sala Nouă”, iar spectacolul de teatru-dans Zic-Zac, al Andreei Gavriliu şi al lui Ştefan Lupu, foşti absolvenţi ai Facultăţii de Teatru din Cluj, a fost onorat cu Premiul pentru cel mai bun spectacol.

Deși nu a putut fi prezent pe scena Teatrului de Comedie deoarece a trebuit să onoreze o invitație în Republica Moldova, actorul Florin Piersic a transmis un amplu mesaj, din care au fost prezentate fragmente în timpul galei, scrie Agerpres.

Premiul lui Florin Piersic a fost adus pe scenă de nepoata artistului, Sonia Piersic. De asemenea, micuța s-a urcat pe scenă pentru a doua oară, pentru a-i oferi Premiul special al juriului, la secțiunea Teatru independent, tatălui ei, Florin Piersic jr, pentru spectacolul “Freak Show”.

Premiile acordate la Gala Comediei Românești:

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Marius Florea Vizante pentru rolul Petrică din spectacolul “Acasă la tata” de Mimi Brănescu, regia Vlad Massaci.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Mirela Oprișor pentru rolul Mia din spectacolul “Acasă la tata”, de la Teatrul de Comedie.

Marele Premiu al Juriului: “Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugene Ionesco, regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Premiul pentru cel mai bun spectacol cu piesa: “O… ladă”, Teatrul Tineretului din Piața-Neamț a câștigat, creație colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija

Premiul pentru cea mai bună regie: Gianina Cărbunariu pentru spectacolul “Solitaritate” realizat la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal: Antoaneta Zaharia pentru rolul Dacia din spectacolul “Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia Alexandru Dabija, de la Teatrul Odeon.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Ionuţ Caras pentru rolurile “Zmeul” și “Baba Anica” din spectacolul “Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, de la Teatrul Național Cluj-Napoca

Premiul pentru cel mai bun décor: Andu Dumitrescu pentru decorul spectacolului “Solitaritate”, regia Gianina Cărbunariu, de la Teatrul Național “Radu Stanca”,

Premiul special pentru muzică: Ada Milea și Anca Hanu pentru muzica spectacolului “Sânziana și Pepelea”.

Din juriul secțiunii oficiale a festCo au făcut parte actrița Ana Ciontea, criticul Cristina Modreanu, actorul Gheorghe Visu, scenograful József Bartha și regizorul Atilla Vizauer.

Secțiunea Teatre independente

Premiul pentru cel mai bun spectacol: “Zic-Zac” de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu, regia Andreea Gavriliu, de la Godot Cafe-Teatru

Premiul “Noi la Sala Nouă”: producția “Fisura” de Flavius Lucăcel, regia Victor Olăhuț.
Juriul secțiunii teatre independente a fost compus din Alexandru Berceanu, Vladimir Anton și Eugen Gyemant.

Pentru Concursul de Comedie Românească — dramaturgie, ediția a IX-a, au fost acordate: premiul I piesei “Urangutanul” de Marian Popescu, premiul II — “Câinele” de Mona Radu, premiul III — “La vita e bella” de Radu F. Alexandru și mențiunea specială — “Aer curat” de Vera Ion.

Juriul a fost compus din scenaristul Adrian Lustig, actorul Dragoș Huluba și regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

În cadrul Festivalului Comediei Românești — festCO a fost acordat un Premiu special pentru eveniment teatral spectacolului “Lecția de violoncel”. Premiul a fost înmânat “fetiței” lui Radu Beligan, Lamia Beligan.

Amfitrionii Galei Comediei Românești au fost actorii Dorina Chiriac și Marius Florea Vizante, jucând roluri de copii, intrând în atmosfera zilei de 1 iunie, conceptul și regia aparținând Gabrielei Dumitru.

Festivalul Comediei Românești s-a desfășurat în perioada 24 mai — 1 iunie, în 13 spații din București, printre care sala “Studio”, sala nouă și sala “Radu Beligan” ale Teatrului de Comedie, săli ale Teatrului Național București, Operei Naționale București, Godot Cafe, restaurantul “Lacrimi și Sfinți”, Teatrul Țăndărică și altele.

Postaţi un comentariu