Stagiune nouă cu zece premiere la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Foto: Cristina Beligăr

Anul acesta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a deschis, încă din luna august a 222-a stagiune, cu ocazia celei de a V-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. De asemenea, a fost vernisată, în foaierul Teatrului, și expoziția de fotografie Țara secuilor văzută de sus, care poate fi vizitată până la sfârșitul lunii septembrie.

Teatrul deschide stagiunea cu repetițiile pentru două noi premiere, a declarat directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa la deschiderea oficială a stagiunii. Alexandru Dabija montează la Sala Mare vodevilul “Logodnicii de provincie” de Georges Feydeau, care va avea premiera în data de 4 octombrie, iar Nona Ciobanu pune în scenă la Sala Studio o piesă proprie intitulată “Cel care închide noaptea”, premiera fiind programată pe 5 octombrie. “Alexandru Dabija se întoarce şi el exact după 30 de ani la Teatrul Maghiar. Singurul lui spectacol montat aici a fost Ifigenia lui Mircea Eliade în 1984. Decorurile sunt semnate de Dragoş Buhagiar, la fel şi costumele. Nona Ciobanu, tânăra regizoare care trăieşte în Slovenia, este fostă studentă a lui Silviu Purcărete. Textul spectacolului pe care îl montează la Cluj este inspirat din filmul «Portarul de noapte» şi spune povestea de dragoste dintre un fost ofiţer nazist şi o femeie de vârstă mijlocie care se întâlnesc într-un hotel din America de Sud”, a precizat Gábor Tompa.

Până la sfârşitul anului, Teatrul Maghiar nu îşi propune alte premiere, ci se pregăteşte pentru a patra ediţie a Festivalul Internațional de Teatru Interferenţe, organizat în perioada 26 noiembrie – 7 decembrie, având ca temă mărturiile corpului. Printre invitaţi se numără regizorii Thomas Ostermeier şi  Heiner Goebbels.

În această toamnă, Teatrul Maghiar de Stat va participa la două festivaluri de teatru din București; spectacolul “Brad de Crăciun la familia Ivanov” de Al. I. Vvedenski, regizat de András Urbán, va participa la începutul lunii octombrie la festivalul internațional Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul “Nottara”, iar “Victor sau copiii la putere” de Roger Vitrac, regia: Silviu Purcărete, a fost invitat la Festivalul Național de Teatru.  În luna septembrie sunt programate următoarele spectacole: “Caravaggio Terminal”, un proiect de András Visky şi Robert Woodruff, regia: Robert Woodruff (vineri, 19 și sâmbătă, 20 septembrie, ora 20.00, Sala Studio); “Dantelă”, după romanul Mamó de Angi Máté, regia: Kinga Mezei (marți, 23 septembrie, ora 20.00, Sala Studio) și “Unchiul Vania” de A. P. Cehov, regia: Andrei Șerban (vineri, 26 septembrie, ora 19.00, spectacol studio în Sala Mare).

Foto: Istvan Biro

Foto: Istvan Biro

Începând cu luna ianuarie a anului viitor, la Teatrul Maghiar vor putea fi văzute spectacolele în premieră: “Vizita bătrânei doamne”, regia Gábor Tompa, “Cântec de lebădă”, regia Ferenc Sinkó, “Dorinţa”, regia István Albu, “Văduva Karnyo şi cei doi zburdalnici”, regia Attila Keresztes, “Cartea Junglei”, regia Zoltán Puskás, “Breaking the Waves”, regia Tom Dugale, “Umbra”, regia Niky Wolcz, “Recviem pentru un spion”, regia, Mihai Măniuţiu. Alături de premierele stagiunii, pe scena Teatrului Maghiar vor fi jucate şi spectacolele în repertoriu, printre care şi piesa “Unchiul Vania”care se apropie de 120 de reprezentaţii în a opta sa stagiune. De asemenea, vor fi organizate evenimente cu tradiţie, precum teatrul-lectură, sau prezentări de carte, dar şi discuţii publice şi discuţii sub formă de talkshow în care publicul va putea afla mai multe despre viaţa artiştilor.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a prezentat stagiunea trecută nu mai puţin de 181 de spectacole, din  propriile titluri, în faţa a 25.000 de spectatori.

Distribuie:

Postaţi un comentariu