„Son of Saul”, filmul maghiar premiat cu Oscar, în proiecție de gală la Cinema Victoria din Cluj

Foto: www.hollywoodreporter.com

„Fiul Lui Saul/Son Of Saul”, filmul maghiar desemnat câștigător al Premiului Oscar anul acesta la categoria Cel mai bun film străin, va avea premiera la Cluj vineri, 11 martie, ora 20:00, la Cinema Victoria, o proiecție în prezența actorului Levente Molnar.

Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes și este distribuit, din 11 martie, în cinematografele din România de către Transilvania Film. La Cluj acesta va putea fi văzut atât la Cinema Victoria, cât și la Cinema City Iulius Mall.

“Pe parcursul filmărilor, cea mai grea încercare a fost accea de a evita sentimentele care vin din cunoașterea ororilor la care acești oameni au fost nevoiți, fortați să se expună. Aceasta detașare a fost necesară pentru a putea funcționa în fața camerei de filmare, în data și locul menționat în scenariu. Personajul pe care-l interpretam nu avea șansa autocompătimirii. Trebuia să găseasca un mod de ” funcționare umană” în epicentrul iadului.”, a declarat Levente Molnár.

După proiecția de gală de vineri seara, de la Cinema Victoria, Levente Molnar va fi alături de spectatori pentru a le răspunde întrebărilor legate de film și de rolul pe care îl interpretează. Fiul Lui Saul are deja în palmares peste 30 de nominalizări și 22 de premii câștigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2015, și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur.

Sinopsis
Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
”Filmul se concentrează pe un punct de vedere şi pe acţiunile unei singure persoane, ceea ce-i permite personajului să întâlnească şi alte puncte de vedere şi alte acţiuni. Lagărul este perceput prin prisma „călătoriei” lui Saul.”, a declarat regizorul László Nemes.

Postaţi un comentariu