„Sieranevada”, filmul propus de România la Oscar, în proiecție de gală la Cluj

După ce a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016), una dintre cele mai așteptate producții românești ale anului, „Sieranevada”, va avea premiera de gală la Cinema „Florin Piersic”, joi 8 septembrie, de la ora 19.00. Potrivit anunțului făcut de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) la mijlocul acestei luni, filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. „Sieranevada” a avut premiera națională în luna iunie în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost distins cu premiul de popularitate. „Eu percep acest film ca fiind o comedie, la fel cum am perceput și filmul «Aurora». Este un film care va ține departe pe foarte mulți oameni, pentru că relația pe care o are fiecare cu cinema-ul diferă. Dacă pe mine mă interesează mai mult viața decât filmul, voi alege întotdeauna să văd acest tip de filme, dar dacă pe cineva interesează mai mult cinema-ul, atunci va sta departe de filmul meu”, preciza regizorul Cristi Puiu în urmă cu două luni, la TIFF.

Cel mai nou lungmetraj semnat de Cristi Puiu va deschide și sezonul de toamnă al premierelor cinematografice românești.  Astfel, pelicula, care îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, va rula pe marile ecrane din România din 9 septembrie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor. Cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan și Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu –producător.

„Sieranevada este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.

 

Postaţi un comentariu