Sat Medieval pe strada Potaissa, întâlnire cu cea mai bună șahistă din toate timpurile și demonstrație de gătit, recomandările de vineri la Zilele Culturale Maghiare

Sat Medieval pe strada Potaissa, întâlnire cu cea mai bună șahistă din toate timpurile și demostrație de gătit cu maestrul bucătar Barabás Zoltán sunt doar câteva dintre propunerile Zilelor Culturale Maghiare în acest sfârșit de săptămână.

Satul Medieval de pe strada Potaissa va da ocazia publicului să vadă cavaleri și soldați, muzicanți și menestreli, dar și obiecte specifice, cum ar fi căruţele de epocă, corturile construite cu tehnicile meşteşugăreşti ale vremii, cuşca infamiei, butuci din lemn, corturile cavalereşti, catapultele şi balistele, scuturile şi alte elemente de decor. Regele Matei Corvin va fi simbolizat de un manechin uriaş, care se va îmbrăca zilnic de două ori în straie regale şi va defila pe muzică, însoţit de un alai medieval, între strada Potaissa şi Piața Unirii. Activitățile din Satul Medieval vor dura până în 23 august și sunt un proiect al Muzeului Emese Park din Ungaria (mai multe detalii în documentul atașat).

Polgár Judit, cea mai bună jucătoare feminină de șah din toate timpurile, va fi prezentă la două evenimente care vor avea loc în cadrul ediției I a Zilelor Clujene ale Șahului „Erkel Ferenc”. Șahista va participa la o discuție publică de la ora 14:00, după care, de la 15:00, va juca un simultan demonstrativ împotriva mai multor jucători clujeni. Ambele evenimente vor avea loc la Liceul Unitarian „János Zsigmond”. Discuția cu Polgár Judit va avea traducere în limba română.

Polgár-Judit

De la ora 17:00, la Casa TIFF va avea loc o discuție amicală sub titlul Cluj sau Sfântu Gheorghe? – în competiţie pentru titlul de capitală culturală europeană. Evenimentul va fi moderat de de Horváth Anna, viceprimar al Clujului.

Tot de la 17:00 va avea loc o prezentare și o proiecție de film documentar despre activitatea din fosta fabrică Tehnofrig. Evenimentul are loc în cadrul seriei de întâlniri Istoria industriei clujene, organizată de Societatea Muzeului Ardelean. Prezentarea și proiecția sunt traduse în limba română.

Tot pe strada Potaissa, vineri, 21 august, înainte de prânz, bucătarii vor începe prepararea unei tocănițe din carne de vită sură ungurească și frecăței de Hortobágy. Demostrația de gătit va fi urmată de o degustare. Evenimentul gastronomic, la care va participa activ și maestrul bucătar Barabás Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Ungare de Gastronomie, face parte din programul Cortului de Turism al Ungariei. Acesta va găzdui, pe strada Kogălniceanu, și degustări de produse tradiționale ungurești – de la cârnați de Gyula la pălincă ori gem de prune din Bereg – precum și diverse activități interactive.

Vineri, 21 august – selecții din program

10:00 Inaugurarea Satului Medieval

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Strada Potaissa

10:00-18:00 Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli
Organizatori: Muzeul Emese Park (Ungaria) şi Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)

Înainte de prânz se va prepara o tocăniță din carne de vită sură ungurească şi frecăței de Hortobágy. Vom organiza o demonstraţie de gătit şi o degustare la care vor participa restaurantul Barabás Étterem din Debrecen, reprezentat de bucătarul-şef Barabás Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Maghiare de Gastronomie, precum şi Restaurantul VIA din Cluj.
Loc: Strada Potaissa

11:00 Dacă aş fi Matei Corvin – teatru de păpuşi
Organizator: Teatrul de Păpuşi „Puck”
Loc: sala Teatrului de Păpuşi „Puck”

11:30 Spectacolul Pornit-am din frumoasa mea țară al ansamblului de dans popular Szabolcs Néptáncegyütes
Organizator: Asociaţia Szabolcs Néptánc Egyesület, Nyíregyháza
Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

12:00–13:00 Dans pe strada Mihail Kogălniceanu – O reprezentaţie a ansamblurilor participante la cea de a XVII-a ediţie a Festivalului de Dans şi Muzică Populară „Sfântul Ştefan”.
Organizatori: Ansamblul de Dansuri Populare Szarkaláb şi Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár
Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

14:00 Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I. – De vorbă cu Polgár Judit, cea mai bună jucătoare feminină din toate timpurile. Amfitrionul evenimentului: Nagy Elek (om de afaceri, fost campion universitar al Bucureştiului).
Loc: Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Aula „Dávid Ferenc”

15:00 Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I. Pluralul regal şi regina şahului – simultan oferit de marea maestră Polgár Judit
Loc: Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

17:00 Cluj sau Sfântu Gheorghe? – în competiţie pentru titlul de capitală culturală europeană. Discuţie moderată de Horváth Anna, viceprimar al Clujului.
Organizator: Fundaţia Communitas
Loc: Casa TIFF

17:00 Istoria industriei clujene (partea a VI-a): Amintiri din Tehnofrig. Prezentarea şi proiecţia de film vor fi combinate cu o întâlnire a foştilor angajaţi ai întreprinderii, având motoul: „Vino cu o amintire!”. Cei prezenţi vor putea urmări un film documentar despre întreprindere, datând din anul 1971, în regia lui Fischer István. Amfitrioana evenimentului: Bitay Enikő.
Organizator: Societatea Muzeului Ardelean (EME) – Secţia de Ştiinţe Tehnice, Emisiunea în limba maghiară din Bucureşti a Televiziunii Române şi Universitatea Sapientia
Loc: Universitatea Sapientia – Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj-Napoca (Aula din clădirea de pe Calea Turzii)

17:00 Csokonai Vitéz Mihály: Văduva Karnyó şi cei doi zburdalnici. Spectacol oferit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Keresztes Attila. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.
Loc: Sala mare din Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

17:00 Concert pentru copii susţinut de Palya Bea
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

18:00 Festivalul teatral ambulant KaravanAct: Ca un ceas nebun (As a Clock with Rage) –spectacol-concert. O producţie a trupei Regula Contra Regulam Teatro din Italia. Regizor: Raùl Iaiza.
Organizator: Asociaţia Teatrală Shoshin
Loc: Casa TIFF

18:00 Degustare de vinuri: Oenologul Maurer Oszkár (regiunea vinicolă Szerémség/Srem – Provincia Autonomă Voivodina, Serbia)
Organizatori: Asociaţia Borvadász Társaság – Cluj şi Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Restaurantul Agape – crama situată în str. Iuliu Maniu nr 6

18:30 Operett Group Projekt – Magia operetei. Acompaniază la pian Kulcsár Szabolcs, dirijor al Operei Maghiare din Cluj şi la vioară Ferenczi Endre, concertmaestru al Operei Maghiare din Cluj. Îşi dau concursul: Balázs Borbála, Hary Judit, Pataki Enikő, Ádám János, Madarász Lóránt, Fülöp Márton
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

19:00 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Interpretează: Hegyi Gábor la trompetă barocă şi Sárosi Dániel la orgă.
Organizator: Parohia Reformată Cluj-Centru şi Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

19:00 Concert susţinut de formaţia Budapest Klezmer Band
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

20:30 Festivalul teatral ambulant KaravanAct: Fragmente dintr-o amintire de demult. O producţie a Asociaţiei Teatrale Shoshin. Regizor: Köllő Csongor. Spectacolul va fi urmat de o întâlnire cu publicul.
Loc: ZUG.zone

21:00 Concert susţinut de Fenyő Miklós
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

22.30 Continental Music Event (DJ-party): Qiudbop, PalmFood (Live Set – Budapesta), Vulgarn
Loc: fostul Hotel Continental

23:00 Restaurantul Folk-Pub Heltai
Loc: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár

23:00 Petrecere la Cafeneaua Literară Bulgakov. În patru săli – Seară muzicală pe acorduri de chitară oferită de Miklós Gyuri (membru al formaţiei Knock Out) şi invitaţii săi, DJ Hunay (muzică de club şi şlagărele prezentului), DJ Modee (muzică retro maghiară şi internaţională), DJ Zoli (karaoke)
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

Postaţi un comentariu