„Şantier în lucru”, un documentar despre Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi, proiectat la Paris

Foto: http://www.kisskissbankbank.com/
eepurl.com

Documentarul „Şantier în lucru”, de Sindy Quere, Guillaume Lebon şi Bénédicte Vacquerel, care prezintă oraşele Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi şi pune accentul pe transformarea şi dezvoltarea lor după perioada comunistă, va fi proiectat pe 25 februarie la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris. Filmul a fost realizat pe durata unui an de cei trei tineri care au petrecut aproximativ patru luni în fiecare oraş din cele menţionate. În total, ei au străbătut 2800 de kilometri.

Potrivit ICR, filmul dezvăluie care sunt specificităţile urbanistice ale oraşelor Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi modul în care pot fi retranscrise într-un suport video. Pentru fiecare oraş a fost adoptată aceeaşi metodă de studiu: o explorare preliminară a istoriei şi a culturii oraşului, o lectură urbanistică, precum şi o serie de interviuri cu actori-cheie care „fac oraşul”. La Cluj-Napoca, printre persoanele intervievate s-au numărat: Şerban Ţigănaş, Ligia Subţirică, Eugen Pănescu şi Adrian Dohotaru.

Filmul „Şantier în lucru” este produs de Enfin Bref Production şi Urban Balkan Project, cu susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei din regiunea Aquitaine, Institutul Cultural Român din Paris, Kisskissbankbank şi comunele din Castillon-en-Auge si d’Amfreville.

Proiecţia filmului documentar va fi urmată de o dezbatere în prezenţa realizatorilor şi a participanţilor.

Postaţi un comentariu